Δίδεται εκκίνηση στον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Ρεκόρ συμμετοχών αναμένεται να υπάρξει φέτος στον κλασικό Μαραθώνιο με τις αιτήσεις ήδη να έχουν αγγίξει τις 35.000.

Ο κλασικός Μαραθώνιος αναδείχθηκε ανάμεσα στους 10 καλύτερους του κόσμου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και αυτό θα αποτυπωθεί το 4ήμερο από 6 έως 9 Νοεμβρίου αφού η ανταπόκριση του κόσμου, εντός αλλά και εκτός συνόρων, είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η κλασική Μαραθώνια διαδρομή αποτελεί πόλο έλξης για τους απανταχού λάτρεις του κλασικού αθλητισμού, αφού είναι ίσως ένα από κορυφαία αθλητικά γεγονότα του κόσμου. Ειδικά φέτος, με τις συμμετοχές να έχουν ξεπεράσει και εκείνες της επετειακής εκδήλωσης των 100 χρόνων (2010), ο κλασικός Μαραθώνιος κατατάσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου για το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, 13.000 δρομείς αναμένεται να τρέξουν στον κλασικό Μαραθώνιο ενώ οι υπόλοιποι, περίπου 22.000, στις μικρότερες διαδρομές των 5 και 1 χιλιομέτρων. Η αύξηση των συμμετοχών των αλλοδαπών δρομέων έχει αγγίξει το 35% σε σχέση με εκείνους του 2013. Ο ΣΕΓΑΣ έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις που έχει στη διαθεσή του προκειμένου η οργάνωση να είναι άρτια και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο, τα κέρδη από τον Μαραθώνιο στην αγορά της Αθήνας καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ήμερου, φτάνουν τα 18-20 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα τα κέρδη για τις ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις)αγγίζουν τις 200.000 ευρώ.

Εκείνο στο οποίο αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά είναι η βοήθεια που προσφέρουν οι περίπου 2.000 εθελοντές όπου χάρη στη στήριξή τους δε θα μπορούσε να διοργανωθεί ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Ο 32ος κλασικός Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στον Γρηγόρη Λαμπράκη, ενώ παράλληλα με εκείνο θα γίνει και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δρόμου.  Από την Πέμπτη 6 έως και την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα υπάρχει, και φέτος, τηλεοπτική κάλυψη από τη ΝΕΡΙΤ, ενώ για χορηγός της διοργάνωσης είναι ο ΟΠΑΠ.

«Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι μία παγκόσμια γιορτή πολιτισμού και αθλητισμού. Μία αφορμή για δεκάδες χαμόγελα στο κέντρο της πόλης, που τόσο έχουμε ανάγκη. Καθιστά την Αθήνα το επίκεντρο ενός τουριστικού κύματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.

Από την δική της μεριά η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, είπε πως «Ο Μαραθώνιος τιμά την Ελλάδα και την Αθήνα. Προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον και συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό. Έχει γίνει θεσμός κι αποτελεί αφορμή για να έρθει κάποιος στη χώρα μας. Έχει ιδιαίτερη συμβολή στον τουρισμό και την οικονομία και προσθέτει υπεραξία στον τουρισμό. Ο μαραθώνιος έρχεται από το παρελθόν, αναβιώνει στο παρόν και σηματοδοτεί το μέλλον. Είναι σύμβολο ειρήνης και ενότητας, προσπάθειας και αλτρουισμού».

Ο διευθυντής Marketing του ΟΠΑΠ, Πετρ Ματεζόφσκι υπογράμμισε ότι «Όλοι στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία, μέσω του κινητού ή του υπολογιστή, να χρησιμοποιήσουμε την ειδική εφαρμογή (application) που δημιούργησε ο ΟΠΑΠ και η οποία θα μετατρέπει καθημερινά κάθε βήμα μας σε οικονομική προσφορά για το μεγάλο έργο που έχουμε ανακοινώσει στο πλαίσιο της Ε.Κ.Ε., την ανακαίνιση των δύο βασικών παιδιατρικών νοσοκομείων, Π. & Αγλ. Κυριακού και Αγία Σοφία. Σε αυτή τη διαδρομή προσφοράς, σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε και να γίνετε μέλος της ομάδας του ΟΠΑΠ».

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης είπε «Σε όλο τον κόσμο, κάθε ημέρα, γίνονται κατά μέσο όρο έξι μαραθώνιοι. Όλοι ξέρουν το αγώνισμα, δεν ξέρουν τον Μαραθώνα. Οι πιο ειδικοί μου είχαν πει ότι το βασικό του Μαραθωνίου δεν είναι το αγώνισμα, αλλά ότι στον Μαραθώνα σταμάτησε η εισβολή της Ασίας στην Ευρώπη, αλλιώς θα ήταν διαφορετική η ιστορία. Φέτος, θα τρέξουν 35.000 δρομείς. Θα μπορούσαν να είναι 50-60.000. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Ελπίζω ότι του χρόνου θα έχουν δοθεί λύσεις και θα είναι διπλάσιοι οι μετέχοντες δρομείς».

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου είπε πως «Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια, γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν μοχθήσει όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσει ο Μαραθώνιος σε αυτό το επίπεδο. Πιστεύω ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να λάβει ενεργά μέρος σε αυτό το γεγονός, γιατί είναι κατεξοχήν ο χώρος που ενισχύει τον αθλητισμό».

Από τη μεριά της η Νέλλη Παπαχελά, εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, τόνισε: «Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι η “γέφυρα” που ενώνει τον θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής».

Εκείνο το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι πως από τους 13.000 δρομείς οι 5.000 θα είναι ξένοι αθλητές ενώ οι 8.000 Έλληνες. Το 4ήμερο των εκδηλώσεων που αρχίζουν από την Πέμπτη 6, ολοκληρώνεται την Κυριακή στις 9 Νοεμβρίου με τη διεξαγωγή των άλλων αγώνων και του Μαραθωνίου.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/Jyfy9sqGbLU” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Προηγούμενο άρθροΡόδα, Γκάζι και Μοντέλα
Επόμενο άρθροThat’s it, That’s fit Οκτωβρίου