Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες, μύθοι και φήμες σχετικά με το αν ο αυνανισμός είναι καλός ή κακός για την υγεία.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία έρχονται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε μία εμπειρία-ταμπού, για την οποία ακόμα και οι γιατροί πολλές φορές αισθάνονται αμήχανα.

Πόσο καλός ή κακός, όμως, είναι τελικά ο αυνανισμός για την υγεία;

Με τον αυνανισμό απελευθερώνονται ορμόνες

Τουλάχιστον 5 βασικές ορμόνες εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του αυνανισμού αλλά και με την εκσπερμάτωση και τον οργασμό, δηλαδή τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Δοπαμίνη: Η ορμόνη της ευτυχίας είναι η πρώτη που εκκρίνεται όταν αυνανιζόμαστε. Ως εκ τούτου βοηθά στην συναισθηματική ανάταξη, ενώ επιπλέον συμβάλει στην αύξηση της ταχύτητας του μεταβολισμού, τη συγκέντρωση και ρυθμίζει καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος.

Ενδορφίνη: Πρόκειται για την ορμόνη-φυσικό παυσίπονο του οργανισμού μας, η οποία διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του στρες και επίσης ανεβάζει τη διάθεση.

Ωκυτοκίνη: Η ουσία αυτή ονομάζεται επίσης ορμόνη της αγάπης και βοηθά το άτομο στις κοινωνικές σχέσεις.

Τεστοστερόνη: Η ανδρική ορμόνη έχει ευεργετικό ρόλο στη δημιουργία καλύτερων ερωτικών φαντασιώσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011.

Προλακτίνη: Η γυναικεία ορμόνη που βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Με τον αυνανισμό εκκρίνονται οι σωστές ποσότητες από τις εν λόγω ορμόνες, και ως εκ τούτου επηρεάζει θετικά τη ψυχική και σωματική υγεία.

Μάλιστα, ειδικοί προτείνουν τον αυνανισμό στις περιπτώσεις που κάποιος είναι πεσμένος ψυχολογικά.

Βοηθά στη συγκέντρωση και τη χαλάρωση

Μετά την ολοκλήρωση, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μία κατάσταση συγκέντρωση και ηρεμίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει σε επιστημονικές έρευνες, ότι ο αυνανισμός του βοηθά να συγκεντρωθούν καλύτερα.

Έτσι, είναι σημαντικός για τη συγκέντρωση στην εργασία, το διάβασμα, τις εξετάσεις και οπουδήποτε άλλου χρειάζεται ηρεμία και συγκέντρωση.

Ανακουφίζει από το στρες και βοηθά στην έναρξη του ύπνου

Ενώ η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως ορμόνη της αγάπης και σχετίζεται με τις κοινωνικές σχέσεις, έχει επίσης σημαντική δράση στην καταπολέμηση του στρες και βοηθά στη χαλάρωση.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2005, η ωκυτοκίνη ρυθμίζει το στρες και μειώνει το άγχος.

Αυτό συμβαίνει διότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα.

Οι ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες, συνδέονται με τη χαλάρωση, επομένως είναι λογικό ο αυνανισμός να είναι ευεργετικός στην έναρξη του ύπνου, ειδικά όταν το στρες μας εμποδίζει να κλείσουμε τα μάτια μας.

Ανεβάζει την αυτοεκτίμηση

Για κάποιους ο αυνανισμός είναι ένας τρόπος να δείξουν στον εαυτό τους ότι τον αγαπάνε και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μόνοι τους.

Ακριβώς επειδή απολαμβάνουν το σώμα τους, ο αυνανισμός μπορεί να τονώσει και την αυτοεκτίμηση.

Βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή

Πολλοί σεξοθεραπευτές προτείνουν τον συχνό αυνανισμό, είτε κάποιος είναι ελεύθερος, είτε σε σχέση.

Εκτός από τα φυσικά οφέλη, η τόνωση της αυτοεκτίμησης μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική για τη σεξουαλική ζωή.

Όσο για τη λίμπιντο, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι ο αυνανισμός με όρια αυξάνει τη σεξουαλική ορμή. Αν ξεφύγουμε από τα όρια, απλώς δεν θα έχουμε διάθεση για σεξ.

Δεν είναι για όλους ευχάριστος

Για κάποιους ανθρώπους ο αυνανισμός έχει αρνητική έννοια και δεν είναι ευχάριστη διαδικασία.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι καλό θα ήταν αυτά τα άτομα να επισκεφτούν έναν σεξοθεραπευτή.

Κι αυτό διότι, πέρα από τους κοινωνικούς και θρησκευτικούς περιορισμούς, υπάρχουν πολλές φήμες, όπως για παράδειγμα ότι «όποιος αυνανίζεται θα τυφλωθεί», οι οποίες αν και οφθαλμοφανώς ψευδείς, προκαλούν υποσυνείδητα, κυρίως σε εφήβους, αίσθημα φόβου και ενοχής.

Σοβαρά υποκείμενα νοσήματα

Εκτός από τους κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους για τους οποίους κάποιοι δεν αυνανίζονται, κάποιες συνθήκες μπορεί να τον κάνουν δύσκολο ή δυσάρεστο.

Για παράδειγμα, μπορεί η εμπειρία να γίνει δυσάρεστη σε περιπτώσεις:

Στυτικής δυσλειτουργίας
Χαμηλής λίμπιντο
Ξηρότητας κόλπου
Δυσπαρευνίας (όταν μία γυναίκα έχει βιώσει εμπειρία με πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ)

Σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου, μία ελάχιστα γνωστή κατάσταση κατά την οποία οι άνδρες έχουν συμπτώματα γρίπης μετά την εκσπερμάτωση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αυνανισμός μπορεί να ενοχλεί κάποιους που έχουν υποστεί σεξουαλική παραβίαση ή έχουν κάποιο άλλο ψυχολογικό τραύμα που συνδέεται με το σεξ.

Σε κάθε περίπτωση, τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι ο αυνανισμός κάνει καλό στην υγεία, τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική, με διάφορους τρόπους και δεν υπάρχει τίποτα κακό, τουλάχιστον όταν υπάρχουν όρια.

ΠΗΓΗnews247.gr
Προηγούμενο άρθροJumbo: Η τραγική ιστορία του μεγαλύτερου και διασημότερου ελέφαντα στον κόσμο
Επόμενο άρθροΦώκιες βγήκαν βόλτα στα νερά της Ραφήνας