Στο τεύχος Απριλίου, η Marathon Press είχε κάνει εκτενές αφιέρωμα στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο κέντρο της Νέας Μάκρης και στον οικισμό της νεολιθικής εποχής που εξετάζεται με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον από τους αρχαιολόγους.

Όπως είχαμε επισημάνει, τα αρχαία ευρήματα ηλικίας 7.000 και πλέον ετών, που μας γυρνούν στο 5.000 π.Χ. εκτείνονται σε 44 διαφορετικές αρχαιολογικές θέσεις σε ολόκληρο τον δήμο Μαραθώνα.

Αυτά που βρίσκονται στο κέντρο και προς την παραλία, είχε εντοπίσει πρώτος στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο τότε επιμελητής αρχαιοτήτων Δημήτρης Θεοχάρης.

Με ανάρτησή της στο Facebook, η σελίδα Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, γράφει λίγα λόγια για τον Δημήτρη Θεοχάρη:

Ο Δημήτρης Ρ. Θεοχάρης (1919-1977) υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους επιστήμονες που μελέτησαν το Νεολιθικό Πολιτισμό της Ελλάδας.

Υπηρέτησε για 24 χρόνια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων στην Αττική (1950-1954), στην Εύβοια (1955) και στη Θεσσαλία (1956-1961), όπου συνέχισε να υπηρετεί ως έφορος μέχρι το 1973.

Μεταξύ 1949 και 1955 ο Δημήτρης Θεοχάρης επεσήμανε σημαντικό αριθμό νέων προϊστορικών θέσεων, στην Αττική, όπως Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Βραυρώνα, Πόρτο Ράφτη, Παλιά Κοκκινιά κ.ά.

Στην Ραφήνα αποκαλύφθηκαν λείψανα πρωτοελλαδικού οικισμού με εργαστήριο κατεργασίας χαλκού. Στο γειτονικό Ασκηταριό βρέθηκε οχυρωμένη πρωτοελλαδική εγκατάσταση και στη Νέα Μάκρη ο εκτεταμένος νεολιθικός οικισμός.

Η Θεσσαλία ήταν το κυριότερο ερευνητικό του πεδίο με αποκορύφωση την ανασκαφή στο Σέσκλο. Ουσιαστική υπήρξε η συμβολή του στα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου, Αλμυρού, Λαμίας, Λάρισας και Τρικάλων.

Το 1975 εξελέγη καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έγραψε και δημοσίευσε πλήθος επιστημονικών μελετών και βιβλίων που αποτελούν σταθμό στην Προϊστορική Αρχαιολογία της Ελλάδας.

Προηγούμενο άρθροΒαλένθια: Πώς το γινάτι ενός ανθρώπου στοίχισε εκατοντάδες ζωές στις πλημμύρες (vid)
Επόμενο άρθροΕναλλαγή της βόλτας ή σταθερή διαδρομή; – Τι είναι καλύτερο για τον σκύλο σας