Η Δήμητρα Τσεβά κάνει τον πρώτο απολογισμό του έργου της νέας δημοτικής αρχής Ραφήνας – Πικερμίου
Με τη δύναμη και την εντολή των πολιτών βαδίζουμε σε Νέα Πορεία και παρά τα εμπόδια, η αλλαγή είναι ήδη αισθητή. Με γνώμονα τη νομιμότητα, στηριζόμενοι σε σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και υποστήριξης με τους υπαλλήλους του Δήμου και τους κατοίκους, προχωράμε μπροστά.
Η λέξη «παραλάβαμε» αποτελεί ευφημισμό στην περίπτωση της πόλης μας και την πρόσφατη αλλαγή σκυτάλης. Το κλισέ «παραλάβαμε χάος», στη συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς δεν συνιστά υπερβολή.
1
Το Μέγα Ρέμα, έργο ζωτικής σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, προχωρά με τις απαραίτητες προσαρμογές για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη ολοκληρώθηκε η μεταφύτευση των δέντρων της οδού Ευβοϊκού και βρίσκεται σε εξέλιξη η κυκλοφοριακή μελέτη, ώστε να μην διοχετεύεται στο κέντρο της Ραφήνας η κίνηση των οχημάτων.
Ένα είναι ξεκάθαρο: η Ευβοϊκού δεν θα κλείσει και ο ανάδοχος του έργου πρέπει να βρει εναλλακτική λύση.
Προς τους συκοφάντες: Πρόκειται για έργο που γίνεται με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, ήταν δρομολογημένο όταν αναλάβαμε και από τους διαφωνούντες δεν παρουσιάστηκε ποτέ εναλλακτική πρόταση, όσο ευαίσθητοι κι αν εμφανίζονται τώρα. Τον σεβασμό προς το περιβάλλον δεν τον χαρίζουμε σε κανέναν.
2
Οι δήμαρχοι των πέντε πόλεων γύρω από το «Ελ. Βενιζέλος» (Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος, Παιανίας, Κρωπίας και Μαρκοπούλου) συσπειρώσαμε τις δυνάμεις μας ενάντια στις λανθασμένες πρακτικές των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και την καταπάτηση διεθνών Κανονισμών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σχετικά με τις πτήσεις αεροπλάνων που επιβαρύνουν τις πόλεις μας.
3
Ενδεικτική της εγκατάλειψης του Δήμου, είναι η υπόθεση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), για την τακτοποίηση του οποίου δεν είχε γίνει καμία ενέργεια από το 2013. Με συντονισμένες ενέργειες και αναλαμβάνοντας το κόστος της λύσης, διασφαλίσαμε την ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων.
4
Μετά τα… βιαστικά εγκαίνια που έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου στο Θεματικό Πάρκο «Οχυρό», αντιμετωπίσαμε ένα ημιτελές έργο, με δύο παιδικές χαρές χωρίς άδεια λειτουργίας. Με ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής, οι άδειες εκδόθηκαν και ο χώρος είναι πλέον στη διάθεση των πολιτών.
5
Εγκαίνια «χωρίς αντίκρισμα» και στον παιδικό σταθμό Πικερμίου. Αφήνοντας ένα δέντρο γεμάτο περιστέρια, μια πραγματική εστία μόλυνσης για τα παιδιά. Χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για επίπλωση και προσωπικό.
Αυτήν την περίοδο κάνουμε αγώνα δρόμου για τη στελέχωσή του, ώστε να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.
6
Βιαστικά εγκαίνια στην Πλατεία Διώνης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο και χωρίς αντιπλημμυρική μελέτη. Αποτέλεσμα; Η πλατεία πλημμυρίζει σε κάθε βροχή! Με σειρά παρεμβάσεων η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε στην άντληση των υδάτων. Ακολούθησαν οι αναγκαίες προσαρμογές στις μελέτες και οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε το έργο να παραδοθεί ολοκληρωμένο και με όλες τις υποδομές υποστήριξης.
7
Διεκδικούμε για Ραφήνα και Πικέρμι έργα υποδομής και χρηματοδοτήσεις και συνεργαζόμαστε με τις κεντρικές Υπηρεσίες για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Διεκδικούμε τα μεγάλα έργα της Αττικής Οδού και του Προαστιακού, προκαλώντας συναντήσεις με αρμόδιους φορείς. Η ένταξη μεγάλων έργων σε συγχρηματο-δοτούμενα προγράμματα, θα προσφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα στο έντονο  κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ανατολικής Αττικής.
8
Σταματήσαμε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και μία υπέρογκη δαπάνη χωρίς αντίκρισμα. Η δημιουργία ΜΕΒΑ στο Πικέρμι, πάνω στη Μαραθώνια Διαδρομή και δίπλα στον οικιστικό ιστό, ήταν μια απαράδεκτη επιλογή που αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες. Η διαχείριση των βιοαποβλήτων όπως επίσης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας και για αυτό συνεργαζόμαστε ήδη με την Περιφέρεια για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων.
9
Προχωράμε τη σύνταξη κανονισμού διάθεσης των πολιτιστικών και αθλητικών χώρων του Δήμου μας.
Σκοποί μας είναι:
-διαφάνεια στη διάθεσή των δημοτικών εγκαταστάσεων,
-αναβάθμιση των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων
-έσοδα, που ουσιαστικά θα επιστρέψουν ως υπηρεσίες στους πολίτες.
Οι δημοτικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα,  χωρίς κανόνες.
10
Αδιαφάνεια και ασυδοσία στα οικονομικά του Δήμου με έλλειμμα 3 εκατ. ευρώ, που επιφέρει προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών.
-Εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις, δεκάδες προγραμματικές συμβάσεις εκατομμυρίων.
-Μισθώσεις ακινήτων, που δεν χρησιμοποιεί ο Δήμος. Αντίστοιχα, ελάχιστα έσοδα από μισθώσεις δημοτικών ακινήτων.
-Υπέρογκα ποσά που διατέθηκαν για δικηγόρους, σχετικά με νομικές εμπλοκές της πρώην διοίκησης.
Από την ημέρα που αναλάβαμε, προτεραιότητα ήταν ο εξορθολογισμός των ποσών που δίνουμε κάθε χρόνο για αμοιβές δικηγόρων. Το πετύχαμε. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για όλες τις μισθώσεις .
11
Κατηγορηθήκαμε για πολιτική δίωξη, σε ό,τι αφορά στην εξυγίανση της Υπηρεσίας Δόμησης. Στον Δήμο μας δεν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και διώξεις.
Από την πρώτη μέρα, δεχθήκαμε σωρεία καταγγελιών όχι μόνο από πολίτες, αλλά από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον Συνήγορο του Πολίτη.
Είναι θέμα σεβασμού και μηδενικής ανοχής σε πρακτικές που δεν συνάδουν με τις θέσεις μας για διαφάνεια και λογοδοσία.
12
Προτεραιότητά μας για τα επόμενα χρόνια είναι η σωστή ενημέρωση των κατοίκων για τα θέματα που τους αφορούν. Όχι για λόγους προβολής, αλλά γιατί χωρίς την συμμετοχή των πολιτών, δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Προχωράμε με σκληρή δουλειά καθημερινά και έναν μόνο σκοπό. Το καλό των κατοίκων.
Προηγούμενο άρθροΣτις 24 Απριλίου η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίνας Καρύδα «Μάτι, 23 Ιουλίου 2018»
Επόμενο άρθροΗ Marathon Press συμμετέχει στην απεργία της ΕΣΗΕΑ