Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, SMS. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα επιτεύγματα στις τεχνολογίες των επικοινωνιών παρέχουν αναντίρρητα πολύ χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του σύγχρονου ανθρώπου διευκολύνοντας τη σύνδεση με τους φίλους και τους συγγενείς μας περισσότερο από ποτέ.
Ωστόσο νέες ψυχολογικές έρευνες που έρχονται ολοένα στην επιφάνεια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παγίδες που κρύβει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τόσο σε ψυχικό όσο και σε κοινωνικό ή ακόμα και σωματικό επίπεδο.
Η διεισδυτικότητα τους όμως στη ζωή μας – εκτιμάται ότι οι χρήστες θα αυξηθούν σε πάνω από 3,02 δισεκατομμύρια παγκοσμίως έως το 2021 – δικαιολογεί μια ανησυχία σχετικά με το πώς αυτές οι σχετικά νέες μέθοδοι επικοινωνίας μας επηρεάζουν διανοητικά, σωματικά και κοινωνικά. Ας ρίξουμε μια ματιά στις επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων που πιθανά θα πρέπει να έχουμε υπόψη στο μέλλον.
Αυξάνουν τα συναισθήματα ανεπάρκειας: Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συγκρίνονται με άλλους χρήστες και αισθάνονται σαν να μην μπορούν να φτάσουν στις ιδανικές ζωές που απεικονίζουν οι συνδέσεις τους.
Μερικοί δείχνουν σημάδια κοινωνικής αναισθησίας: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισσούρι διαπίστωσαν ότι ορισμένα ερευνητικά υποκείμενα παρουσίασαν σημάδια ενός τύπου σχιζοφρένιας γνωστού ως κοινωνικής ανηδονίας. Αυτή η πάθηση είναι η αδυναμία να αισθανθείτε χαρούμενοι από δραστηριότητες που θα απολαμβάνατε κανονικά, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης με άλλους. Τα άτομα που το έχουν αυτό έχουν λιγότερους φίλους στο Facebook, μοιράζονται λιγότερες φωτογραφίες και συμμετέχουν λιγότερο.
Αυξάνει τις πιθανότητες εθισμού: Ο έλεγχος κινητών τηλεφώνων ή λογαριασμών κοινωνικών μέσων ενεργοποιεί περιοχές εθισμού του εγκεφάλου επειδή οι χρήστες βιώνουν ένα αίσθημα μέθης. Με την πάροδο του χρόνου, τα πρότυπα του εγκεφάλου των χρηστών τεχνολογίας μπορούν να αλλάξουν. Το “Διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών” δεν περιλαμβάνει τον εθισμό στο Διαδίκτυο, αλλά τα σημάδια περιλαμβάνουν τον συναισθηματικό τελμα, τα συμπτώματα στέρησης και την αδυναμία εστίασης.
Καθιστά την διαπροσωπική επικοινωνία δύσκολη: Η κοινωνική φοβία μπορεί να συμβεί λόγω λιγότερων προσωπικών αλληλεπιδράσεων.
Άγχος: Οι χρήστες των κοινωνικών μέσων μπορούν να βιώσουν φόβο απώλειας. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι οι άλλοι διασκεδάζουν χωρίς αυτούς. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν άγχος επειδή δεν αισθάνονται αρκετά έξυπνοι, τόσο ενδιαφέροντες ή και τόσο επιτυχημένοι όσο και άλλοι.
Κατάθλιψη: Σύμφωνα με τον κοινωνικό ψυχολόγο Ethan Kross, τον κύριο συγγραφέα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, «Επιφανεικά, το Facebook παρέχει έναν ανεκτίμητο πόρο για την εκπλήρωση μιας βασικής ανθρώπινης ανάγκης για κοινωνική σύνδεση. Αλλά αντί να βελτιώσουμε την ευημερία, διαπιστώσαμε ότι η χρήση του Facebook προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα – την υπονομεύει. ” Αυτό συμβαίνει παρά τον αριθμό των φίλων στο Facebook. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το Facebook, τόσο περισσότερο οι διαθέσεις τους χειροτέρεψαν.