Στη φάση της υλοποίησης περνά η προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής για ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και εξομάλυνση των μετακινήσεων, έχοντας ως σύμμαχο την τεχνολογία.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, η περιφέρεια προχωρά στη λειτουργία συστήματος προτεραιοποίησης στη φανάρια, για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως είναι τα ασθενοφόρα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά από το ερχόμενο φθινόπωρο στον Πειραιά συγκεκριμένα για τα ασθενοφόρα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Tο σύστημα αποτελείται από πομπούς και δέκτες που θα φέρουν όσα ασθενοφόρα κατευθύνονται με έκτακτα περιστατικά από οποιαδήποτε αφετηρία στο Τζάνειο Νοσοκομείο μέσω των οποίων οι φωτεινοί σηματοδότες θα λαμβάνουν σήμα, ώστε να δημιουργούν για κάθε ασθενοφόρο που προσεγγίζει, το λεγόμενο «πράσινο κύμα» στα φανάρια, διαρκείας 7 δευτερολέπτων.

Με αυτό τον τρόπο, αφενός επιτυγχάνεται σημαντική απομείωση του χρόνου που απαιτείται για να φτάσει το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος σε αυτές τις περιπτώσεις και αφετέρου αυτή η απομείωση του χρόνου γίνεται με ασφάλεια.

Σε ποιες περιοχές θα επεκταθεί

Κατ’ εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής με την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής στο Τζάνειο, θα εξεταστεί η επέκτασή της με την τοποθέτηση αντίστοιχων πομπών και δεκτών στη Λ. Κηφισίας και στη Λ. Κατεχάκη και γενικότερα στους οδικούς άξονες οι οποίοι οδηγούν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής.

Προηγούμενο άρθροΠροειδοποίηση από τον Δήμο Μαραθώνος για επιβολή υψηλών προστίμων – Ποιους αφορά
Επόμενο άρθροΜικρής έκτασης φωτιά αργά χθες βράδυ στην Ανατολή (φωτογραφίες)