Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος Δερδεμέζης, έχοντας από μικρός πάθος με τη μαγειρική, πειραματίστηκε τόσο που τελικά έγινε αυτοδίδακτος και δεν ακολούθησε σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη και έκλεψε τόσο τις καρδιές μας γευστικά που το γεγονός ότι έφτασε να εργάζεται σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Λονδίνου δεν εξέπληξε κανέναν… Πλέον, μέσα από τη στήλη του, μας ταξιδεύει με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!

και του Βάϊου Ρουσόπουλου

Ο Βάιος Ρουσόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τελειώνοντας το Λύκειο, το 2009, σπούδασε Marketing & Communication. Η πρώτη ουσιαστική του τριβή με τη μαγειρική ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν ξεκίνησε να μαγειρεύει, αρχικά από χόμπι. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η μαγειρική ήταν κάτι πολύ παραπάνω από χόμπι και σύντομα αποφάσισε να την ακολουθήσει επαγγελματικά. Το 2014 ξεκίνησε σπουδές στη LE MONDE Institute of Hotel & Tourism, μία από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στο ξενοδοχείο Costa Navarino και στο εστιατόριο Barbouni.


Μελομακάρονα (περίπου 70 τμχ)

υλικά:

  • 1,5 φλ. ηλιέλαιο
  • 1/2 φλ. μαγειρικό λίπος (φυτίνη)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 κσ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κσ μπέικιν πάουντερ (κοσκινισμένο δύο φορές)
  • 1 κσ μαγειρική σόδα
  • 8 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο δύο φορές)
Για το σιρόπι:
  • 2 φλ. μέλι
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • 1 στικ κανέλας
Για το γαρνίρισμα:
  • 1,5 φλ. καρύδια
  • 1/2 κγ σκόνη κανέλα
  • 1/2 κγ σκόνη γαρίφαλο

εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ τα έξι πρώτα υλικά. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν μαζί με το μείγμα από το μίξερ. Παίρνουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας. Δεν το δουλεύουμε πολύ για να μη γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη.

Στη συνέχεια, πλάθουμε σε σχήμα και μέγεθος που επιθυμούμε και τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30΄ στους 170 oC. Τοποθετούμε τα υλικά του σιροπιού σε ένα μικρό κατσαρόλι και βράζουμε για 5′, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Μόλις τα μελομακάρονα είναι έτοιμα και τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βάζουμε σε μια σχάρα και περιχύνουμε το σιρόπι από πάνω.

TIP: Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι να ζεματάει.

Σε ένα μίξερ βάζουμε τα καρύδια, τη σκόνη κανέλας και το γαρίφαλο, χτυπάμε και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.