Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Πικάντικο κουνουπίδι

υλικά:

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι
  • 1/4 φλ αμύγδαλα
  • 2 κσ κουκουνάρι
  • 4 κσ βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κγ σκόνη τσίλι
  • 1/2 κγ μπούκοβο
  • 1/2 κγ κουρκουμά
  • 4 κσ χυμό λεμόνι
  • 1 χούφτα παξιμάδια
  • λάτι n πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • ξύσμα lime
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα αμύγδαλα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και αφού κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια. Στη συνέχεια, γεμίζουμε το βαθύ τηγάνι με νερό και δυναμώνουμε τη φωτιά, ώστε να έρθει σε βρασμό. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και βράζουμε για 2’. Βγάζουμε και στραγγίζουμε, αφήνοντάς το στην άκρη. Αφού αδειάσουμε το τηγάνι μας, το ξαναβάζουμε στη φωτιά προσθέτοντας το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τσίλι, το μπούκοβο, τον κουρκουμά, το κουκουνάρι και μαγειρεύουμε για 3,’ μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Έπειτα, προσθέτουμε το κουνουπίδι, τον χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε για 3-4’, ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος, προσθέτουμε τα παξιμάδια και τα αμύγδαλα, αλατοπιπερώνουμε και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Γαρνίρουμε με το ξύσμα και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.