Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον, μέσα από τη στήλη του, θα μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Σουβλάκι μαρινάτης γαρίδας

υλικά:

  • 24 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες με τις ουρές
  • 1,5 κσ ξύδι από ρύζι ή χυμό λεμόνι
  • 3 κγ σουσάμι
  • 1 κγ σουσαμόλαδο
  • 1 κγ φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 σκ σκόρδο, λιωμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη καυτερή, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κγ κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικών
  • σφήνες πορτοκάλι για στόλισμα
  • 6 καλαμάκια, μουσκεμένα σε κρύο νερό για 15 λεπτά

εκτέλεση:

Σε κάθε καλαμάκι περνάμε τέσσερις γαρίδες με τρεις σφήνες πορτοκάλι (βλ. φωτογραφία) και τοποθετούμε σε δοχείο γυάλινο ή κεραμικό. Σε μικρή γαβάθα αναμειγνύουμε το ξύδι, το σουσάμι, το σουσαμόλαδο, το τζίντζερ, το σκόρδο και το μείγμα 5 μπαχαρικών.

Με κουτάλι περιχύνουμε τις γαρίδες και τουμπάρουμε τα σουβλάκια, ώστε να πάει η μαρινάδα παντού. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.

Ψήνουμε σε ψησταριά ή σε πλάκα ψησίματος σε μέτρια φωτιά για 3’ από την κάθε μεριά, μέχρι οι γαρίδες να ροδίσουν και να σφίξουν. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.