Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος Δερδεμέζης, έχοντας από μικρός πάθος με τη μαγειρική, πειραματίστηκε τόσο που τελικά έγινε αυτοδίδακτος και δεν ακολούθησε σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη και έκλεψε τόσο τις καρδιές μας γευστικά που το γεγονός ότι έφτασε να εργάζεται σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Λονδίνου δεν εξέπληξε κανέναν… Πλέον, μέσα από τη στήλη του, μας ταξιδεύει με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!

και του Βάϊου Ρουσόπουλου

Ο Βάιος Ρουσόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τελειώνοντας το Λύκειο, το 2009, σπούδασε Marketing & Communication. Η πρώτη ουσιαστική του τριβή με τη μαγειρική ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν ξεκίνησε να μαγειρεύει, αρχικά από χόμπι. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η μαγειρική ήταν κάτι πολύ παραπάνω από χόμπι και σύντομα αποφάσισε να την ακολουθήσει επαγγελματικά. Το 2014 ξεκίνησε σπουδές στη LE MONDE Institute of Hotel & Tourism, μία από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στο ξενοδοχείο Costa Navarino και στο εστιατόριο Barbouni.


Πράσινη σαλάτα με σύκο, αχλάδι, blue cheese και καρύδια

υλικά:

  • 2 πράσινα μήλα
  • 2 αχλάδια
  • 4 κσ κρέμα βαλσάμικο με σύκο
  • 200 γρ. σύκα αποξηραμένα
  • 4 κσ ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ντάκο
  • αλάτι & πιπέρι
  • 400 γρ. ανάμικτη πράσινη σαλάτα
  • 500 γρ. blue cheese.
Για το σερβίρισμα:
  • 2 κσ κύμινο σε σπόρους
  • 2 κσ κόλιανδρο σε σπόρους
  • 100 γρ. καρύδια
  • 100 γρ. ρόδι ή κράνμπερι
  • 4 κσ κρέμα βαλσάμικο με σύκο

εκτέλεση:

Κόβουμε το πράσινο μήλο και το αχλάδι σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα σύκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον ντάκο σπασμένο σε μεγάλα κομμάτια, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε την πράσινη σαλάτα, το ρόδι ή το κράνμπερι, το blue cheese σε κομμάτια και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τους σπόρους του κύμινου και του κόλιανδρου, τα καρύδια και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικου και αφήνουμε για 2-3’ να καραμελώσουν. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Ρίχνουμε τα καραμελωμένα καρύδια πάνω στη σαλάτα και είμαστε έτοιμοι.