Αν και θα ήταν δύσκολο να μελετηθεί γιατί ακριβώς οι άνθρωποι ερεθίζονται στα αεροπλάνα, οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν εικασίες. Η Nicole Prause, νευροεπιστήμονας που ερευνά την ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά, τονίζει ότι μπορεί να έχει να κάνει με τις δονήσεις του κινητήρα. Επισημαίνει έρευνα που έχει δείξει ότι οι άνθρωποι όλων των διαφορετικών διαμορφώσεων των γεννητικών οργάνων ανταποκρίνονται εύκολα στις δονήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δονήσεων στην ίδια συχνότητα που βιώνουν οι επιβάτες στα καθίσματα του αεροπλάνου.

Η Carol Queen, σεξουαλική παιδαγωγός, συγγραφέας και σεξολόγος της εταιρίας παιχνιδιών σεξ Good Vibrations, τονίζει ότι ένα αεροπλάνο «είναι ουσιαστικά ένας τεράστιος δονητής γεμάτος ανθρώπους». Υποστηρίζει ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι σε ένα αεροπλάνο, που οι επιβάτες συχνά καταλήγουν να έρχονται σε σωματική επαφή μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει σεξουαλικά συναισθήματα. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι, καθώς οι άνθρωποι συχνά κοιμούνται ή μισοκοιμούνται στα αεροπλάνα, οι αναστολές τους είναι μειωμένες. «Καθώς ο εγκέφαλος πλησιάζει στον ύπνο, οι νευρικές αναστολές μειώνονται, γεγονός που προάγει τις σεξουαλικές σκέψεις και τα συναισθήματα» εξηγεί η Prause. «Η σεξουαλική διέγερση είναι συχνά λιγότερο αποτέλεσμα ενεργητικής προσπάθειας και περισσότερο αποτέλεσμα μειωμένων αναστολών» προσθέτει.

Επιπλέον, ενώ ένα αεροπλάνο μπορεί να μην αποτελεί το πιο ρομαντικό περιβάλλον, ο μεγάλος αριθμός κοιμισμένων επιβατών μπορεί να βάλει τους επιβάτες σε σεξουαλική διάθεση. «Το σεξ συμβαίνει σε συντριπτικό βαθμό τις ώρες λίγο πριν από τον ύπνο» προσθέτει η Prause. «Η απλή κλιμάκωση μπορεί να μας οδηγήσει να κάνουμε σεξουαλικές σκέψεις πλησιάζοντας τον ύπνο, απλώς και μόνο επειδή τότε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ».

Ακόμη όμως και όταν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται, η χαλάρωση μπορεί να αφήσει κάποιους να αισθάνονται προετοιμασμένοι για σεξ, δηλώνει η Jessica O’Reilly, σεξουαλική παιδαγωγός και μελετήτρια της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. «Καθώς δεν υπάρχει πίεση να απαντήσουμε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε τηλεφωνήματα ενώ πετάμε στον αέρα, αυτό μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει ολόκληρο το σώμα μας. Αυτή η κατάσταση χαλάρωσης σε συνδυασμό με την έλλειψη περισπασμών μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσουμε παρόντες στο σώμα σας, γεγονός που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη σεξουαλική επιθυμία».

Επίσης, η έλλειψη απόσπασης της προσοχής στα αεροπλάνα μπορεί να προσφέρεται για φαντασιώσεις. «Η πτήση είναι ‘επιβεβλημένη αναψυχή’, όταν είσαι μόνος με τις σκέψεις σου – ειδικά στις υπερατλαντικές πτήσεις» σημειώνει η Cindy Gallop, ιδρύτρια της πλατφόρμας ανταλλαγής βίντεο MakeLoveNotPorn. «Πετάω τακτικά υπερατλαντικές και άλλες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και αρκετά συχνά χρησιμοποιώ αυτόν τον χρόνο για να αναπολώ το απολαυστικό σεξ που είχα με τον έναν ή τον άλλο νεαρό κύριο, το οποίο στη συνέχεια φυσικά με ερεθίζει σε βαθμό που είναι γνωστό ότι έχω πεταχτεί στην τουαλέτα του αεροπλάνου για να ανακουφιστώ από τα συναισθήματά μου».