Μάρα Σαμαρτζή
Πριν από μερικές μέρες κάθισα κάτω με μία μόνο σκέψη: “ Μάρα, πρέπει να γράψεις επιτέλους το άρθρο για την εφημερίδα!” Προσποιήθηκα πως έχω εργασίες για την σχολή, πως δεν έχω χρόνο, πως με πονάει το κεφάλι μου αλλά ύστερα από μερικές απειλές από τον εκδότη, ενέδωσα και κάθισα μπροστά από τον υπολογιστή. Ύστερα από λίγο σερφάρισμα στο ίντερνετ ανακάλυψα πως παντού υπήρχε το μήνυμα “STOP KONY» (σταματήστε τον ΚΟΝΥ). Ήξερα πως έπρεπε να το ψάξω και έμεινα σοκαρισμένη και αηδιασμένη από τον Joseph Kony! Μετά από αυτό ήξερα πως ώφειλα να γράψω για το αποτρόπαιο συμβάν.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο JOSEPH KONY?
Ο Joseph Kony είναι ,από το 1998, ο αρχηγός της οργάνωσης « Στρατός Σωτηρίας του Κυρίου», στην Ουγκάντα, μια οργάνωση που, επικαλούμενη το έργο του Θεού, στρατολογεί παιδιά και τα ετοιμάζει για πόλεμο. Αυτή τη στιγμή, είναι ο νούμερο 1 καταζητούμενος από το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Είναι υπεύθυνος για περισσότερες απο 140.000 απαγωγές μικρών αγοριών που στρατολογεί στο στρατό του και άλλες τόσες απαγωγές μικρών κοριτσιών που χρησιμοποιεί σαν σεξουλικές σκλάβες. Ο τρόπος που δρα είναι ο εξής: Απαγάγει μικρά παιδιά και ύστερα σκοτώνει τους γονείς και λοιπούς συγγενεις των παιδιών ώστε αυτά να μην έχουν άλλη επιλογή από το να τον ακολουθήσουν. Οποιο παιδί επιχειρήσει να το σκάσει, ακρωτηριάζεται ή σκοτώνεται επί τόπου!
Ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του τον «εκλεκτό του θεού» αν και ο υπόλοιπος κόσμος τον αποκαλεί «ο χασάπης της Αφρικής». Υποστηρίζεται πως έχει εξαναγκάσει περιπου 2.000.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πάντοτε στο όνομα του Κυρίου, μην ξεχνιόμαστε!
ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ?
Ο Αμερικάνος ακτιβιστής και σκηνοθέτης, Jason Russel, αποφάσισε να επισκεφτεί την Ουγκάντα και το Κονγκό και να ψάξει για μάρτυρες που ήτανε διατεθειμένοι να μιλήσουνε και ύστερα έφτιαξε ενα 30 λεπτο βίντεο, το οποίο από τη στηγμή που «ανέβηκε» στο ίντερνετ προκάλεσε όπως ήτανε φυσικό, σάλο. Το αρχικό βίντεο έχει ξεπεράσει τις 70.000.000 προβολές και άνθρωποι από όλο τον κόσμο το διέδωσαν στα Μ.Μ.Ε.
Στο βίντεο βλέπουμε μαρτυρίες παιδιών που κατάφεραν να αποδράσουν καθώς και κατοίκων που επέζησαν από την άλωση των χωριών τους. Η εξιστόρηση είναι συγκλονιστική και συνάμα τρομακτική αν υπολογίσουμε πως αυτό συμβαίνει εδώ και 14 χρόνια (!) χωρίς οι αρχές να έχουν δράσει κατά του Joseph Kony.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!
Λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε εμείς καθώς για να σταματήσει η οργάνωση αυτή, χρειάζεται η βοήθεια των ένοπλων δυνάμεων που θα συλλάβουν τον Joseph Kony. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιηθούμε, να κοιτάξουμε πέρα από τα δικά μας προβλήματα και να εκτιμήσουμε τη ζωή που έχουμε!
ΛΙΓΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ!
6 μήνες πριν η Αμερική φέρει στο φως την υπόθεση του Joseph Kony, είχαν ανακαλυφθεί αποθέματα πετρελαίου στην Ουγκάντα!

Προηγούμενο άρθροΠΡΩΙΝΟΣ esPRESSo ΜΑΡΤΙΟΣ’12
Επόμενο άρθροΒιομάζα: Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα ή αντίπαλο δέος του πετρελαίου;