Απορρίφθηκε από τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο η υπομνηματική αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και κατοίκων στο Μάτι, που ζητούν να ασκηθεί αναίρεση στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς με τους 103 νεκρούς και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, για το κακούργημα της έκθεσης κατά συρροή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανώτατος Εισαγγελέας απέρριψε την αίτηση, με το σκεπτικό ότι, υπάρχει εκκρεμοδικία στην υπόθεση, για τις ίδιες πράξεις, που έχουν χαρακτηριστεί πλημμελήματα και συγκεκριμένα ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη 21 απ’ τους συνολικά 24 κατηγορουμένους, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.

Οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Μεταξύ αυτών και ο ηλικιωμένος που φέρεται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος θα λογοδοτήσει επιπλέον και για εμπρησμό από αμέλεια.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που παραπέμπονται είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Σε ανακοίνωση της, γιά την υπομνηματική της αναφορά προς τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που εκπροσωπεί τους κατοίκους στο Μάτι υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ότι:

“Tα στοιχεία της υπόθεσης βοούν ότι, τελέσθηκε κακούργημα, αλλά και ότι, έγιναν επισταμένες προσπάθειες συγκάλυψής του. Την διάπραξη κακουργήματος έχουν διαγνώσει ήδη αρκετοί αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, των οποίων όμως οι ενέργειες για τη διερεύνηση προσκρούουν σε ένα τείχος προστασίας των υπαιτίων. Ο Ανακριτής της υποθέσεως προσπάθησε κατ’ επανάληψη να επεκτείνει τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, προσκρούοντας στην άρνηση των Εισαγγελέων. Αλλά και όταν, πριν 3 μήνες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, αποφάσισε τη συνέχιση της Ανάκρισης για κακούργημα, πριν στεγνώσει το μελάνι του βουλεύματος, έγινε έφεση του Εισαγγελέα και βγήκε νέο βούλευμα, του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που ακύρωνε την περαιτέρω ανάκριση για κακούργημα, με το σκεπτικό ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είχε αυτή την εξουσία.

Η πρωτοφανής δυστοκία και τα επαναλαμβανόμενα προσκόμματα διερεύνησης του κακουργήματος παραπέμπουν σε ενεργούς μηχανισμούς συγκάλυψης του εγκλήματος, την ώρα που οι ψυχές των αδικοχαμένων, με βασανιστικό θάνατο, συνανθρώπων μας, οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και εγκαυματίες, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα που βίωσε και βιώνει τραυματικά την τραγωδία περιμένουν δικαίωση και τιμωρία για το έγκλημα στην πραγματική του διάσταση.

Η σημερινή ενέργεια έχει ως στόχο να θέσει ευθέως το ζήτημα της διερεύνησης του κακουργήματος, που δεν επιτρέπεται, ούτε ηθικά ούτε νομικά, να θαφτεί με δικονομικά προσχήματα, όπως αυτά που χρησιμοποίησε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, στο πρόσφατο βούλευμά του (29/6/2022).

Η ενέργεια αυτή θα ακολουθηθεί και από την συλλογή και ανάδειξη των στοιχείων που αποδεικνύουν το κακούργημα και την υποβολή συμπληρωματικής μήνυσης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καταθέσει ήδη από τον Αύγουστο 2018 την πρώτη μήνυση για Έκθεση σε βαθμό κακουργήματος και τον Οκτώβριο 2018 συμπληρωματικό υπόμνημα με στοιχεία, και βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων μέχρι την δικαίωσή τους”.

ΠΗΓΗieidiseis.gr
Προηγούμενο άρθροΧωρίς νερό το κέντρο της Νέας Μάκρης λόγω βλάβης σε αγωγό
Επόμενο άρθροΤα τρία χαρακτηριστικά του γραφικού σου χαρακτήρα και τι αποκαλύπτουν