Το χρωστούσαμε ως εφημερίδα ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Μάτι. Σε κάθε επέτειο εκείνης της μαύρης Δευτέρας είχαμε αναφορές και κείμενα στα τεύχη Ιουλίου, αλλά δεν ήταν εύκολο να ανοίξουμε ένα θέμα που ακόμη το νιώθαμε φρέσκο, προκαλούσε πολύ πόνο, ξυπνούσε μνήμες.

Στην τέταρτη επέτειο αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας στις πληγείσες περιοχές, από μια άλλη οπτική από ότι θα το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Γυρίζουμε σελίδα πηγαίνοντας στην επόμενη μέρα, αναλύοντας πώς οργανώθηκε ο κόσμος και πώς στάθηκε στα πόδια του, πώς διαχειρίστηκε μια πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση και πώς μετέτρεψε την τραγωδία σε αλληλεγγύη.

Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε άρθρο του Αλέξη Παπαχελά, το ντοκιμαντέρ του οποίου υπό τον τίτλο «Φονική πυρκαγιά: Τα ντοκουμέντα μιλούν» μάς είχε συγκλονίσει.

Οι Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος και Μαρίνα Καρύδα μάς εξηγούν πώς χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο, έγιναν οι άνθρωποι που βοήθησαν τους εγκαυματίες και έγιναν αιτία, χάρη στην επιμονή και τον αγώνα τους μέσα από την οργάνωση SALVIA, να θεσμοθετηθεί το πρώτο μητρώο εγκαυματιών στη χώρα.

Ο Χρήστος Ιωακειμίδης μάς γράφει για το πρακτικό ζήτημα των αποζημιώσεων και των αξιώσεων από το κράτος που εξακολουθεί να απασχολεί τους πληγέντες.

Η Θεοδώρα Κορδερά μάς θυμίζει πώς η νεολαία της περιοχής έγινε μια γροθιά και αγκάλιασε τον εθελοντισμό, δίνοντας παραδείγματα αλληλεγγύης με εκστρατείες στήριξης στην Εύβοια, στην Καρδίτσα και στη Βαρυμπόμπη, με τη λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος Νέας Μάκρης», αλλά και με συμμετοχή σε ταξίδι στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας με σκοπό τη στήριξη Ουκρανών προσφύγων.

Οι Δημήτρης Μανωλακάκης και Δημήτρης Δούνης μάς εξήγησαν την αδικία που βιώνουν οι κάτοικοι σε Αμπελούπολη και Προβάλινθο, ενώ η Νατάσα Καρβέλα και η Μαίρη Παρασκευοπούλου μάς μίλησαν για τον αντίκτυπο που είχε η καταστροφή στις επιχειρήσεις και το πώς διαχειρίστηκαν τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Η Κατερίνα Μαλά μάς γράφει για τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους κατοίκους του Ματιού τέσσερα χρόνια μετά.

Και τέλος, οι δύο Δήμαρχοι Στέργιος Τσίρκας (Μαραθώνα) και Ευάγγελος Μπουρνούς (Ραφήνας – Πικερμίου) μάς ανέλυσαν πώς ονειρεύονται την περιοχή σε μια πενταετία από σήμερα.

Ευχαριστούμε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και συμμετείχαν.

Αφιερωμένο στη μνήμη αυτών που έφυγαν πρόωρα και άδικα.

Η ομάδα της Marathon Press

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ MP

Αλέξης Παπαχελάς: Το Μάτι μάς ωρίμασε σαν κοινωνία

Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος – Μαρίνα Καρύδα: Το κενό «φροντίδας» των εγκαυματιών που αποκάλυψε η φωτιά και η ίδρυση της SALVIA

Χρήστος Ιωακειμίδης: Μάτι: Η καταστροφή, η πορεία της αποκατάστασης και ο… πρότυπος οικισμός

Θεοδώρα Κορδερά: Ο ένας για τον άλλον

Δημήτρης Μανωλακάκης – Δημήτρης Δούνης: Αμπελούπολη και Προβάλινθος: Όταν βασιλεύει ο παραλογισμός

Κατερίνα Μαλά: «Πώς είναι το Μάτι σήμερα, ρωτούν» – «Με το κεφάλι ψηλά», απαντάμε!»

Νατάσα Καρβέλα – Μαίρη Παρασκευοπούλου: Μένοντας όρθιοι μετά την καταστροφή

Στέργιος Τσίρκας: «Θέλω το Μάτι να είναι μια ανθρώπινη πόλη, μια πόλη για να ζεις!»

Ευάγγελος Μπουρνούς: Μάτι, η επόμενη μέρα

Προηγούμενο άρθροΤο Λιβίσι κινδυνεύει ξανά, κάντε κάτι πριν είναι αργά
Επόμενο άρθροΜάτι: Συγκλονιστικό αδημοσίευτο υλικό από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου (βίντεο)