Η παρουσία των εναέριων μέσων θα περιόριζε τη φονική φωτιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, τόνισε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής, Γιάννης Κώστας, στη χθεσινή κατάθεση του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Εκείνη την ημέρα παρατήρησα από το πρωί ότι δεν υπήρχε κάποιο εναέριο για να κάνει προληπτική εναέρια επιτήρηση λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας. Θα μπορούσε το εναέριο μέσο να εντοπίσει τον καπνό και να χτυπήσει τη φωτιά εν τη γένεση της για να μην γίνει ανεξέλεγκτη» ξεκαθάρισε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής στην κατάθεση του στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι.

Μάλιστα, ο κ. Κώστας στις 16:59 είχε επικοινωνήσει με το κέντρο και είχε αναφέρει: «Χρειαζόμαστε ενισχύσεις σε επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά βρίσκεται στον περίβολο των σπιτιών και πάει στο βουνό».

Στη κατάθεση του ανέφερε μεταξύ άλλων πως εκείνη την ημέρα είχε 8 εθελοντικά οχήματα και 1 με μόνιμο πυροσβέστη με χωρητικότητα 500 λίτρα.

«Στις 17.07 πήρα τηλέφωνο είπα ότι έχουμε πρόβλημα και χρειαζόμαστε ενισχύσεις» ανέφερε στο δικαστήριο και πρόσθεσε: «Εναέρια δεν υπάρχουν. Κυρία πρόεδρε ήρθε ένα εναέριο. Δεν ήρθε άλλο. Αν έρχονταν τρία τέσσερα εναέρια μέχρι τις 17:00 με 17:30, η φωτιά δεν θα είχε φτάσει ούτε στο Βουτζά. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη», τόνισε απευθυνόμενος προς το δικαστήριο ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας ο οποίος έχει και αυτός μηνυθεί από κατηγορούμενο όπως ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, επισήμανε στο δικαστήριο πως καταθέτει για τα 104 θύματα της εθνικής πυρκαγιάς και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να έχει διαταχθεί εκκένωση.

Μάλιστα, ο αξιωματικός της πυροσβεστικής διαπίστωσε ανακριβή στοιχεία στην ηλεκτρονική λίστα με τα στίγματα των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο σύστημα “ενγκέιτς” που αποτελείται από τις ώρες ενημέρωσης, άφιξης και αναχώρησης των οχημάτων .

Όπως ανέφερε, ενημέρωσε αρμοδίως πως πρέπει να λάβει γνώση ο εισαγγελέας για το ζήτημα και όταν δεν έγινε κάτι το κατήγγειλε ο ίδιος στον εισαγγελέα και τον Λιότσιο. Για το κομμάτι αυτό έχει ασκηθεί δίωξη για ψευδή βεβαίωση και η υπόθεση εκδικάζεται στις 26 Οκτωβρίου 2023, διευκρίνισε ο ίδιος.

ΠΗΓΗnewsit.gr
Προηγούμενο άρθρο«Έβλεπα τον εαυτό μου να καίγεται από ψηλά κι ένιωθα γαλήνη»
Επόμενο άρθροΤου κόλλησε όπλο στο κεφάλι – Βίντεο ντοκουμέντο από ληστεία σε φούρνο στα Βόρεια Προάστια