Αριστερός ο ένας, δεξιός ο άλλος, μέσος ο ένας, αμυντικός ο άλλος. Δύο παιδιά με μεγάλο ταλέντο, αλλά διαφορετική πορεία καθώς ο πρώτος έπαιξε σε μόνο μία ομάδα για πολλά χρόνια, ενώ ο δεύτερος αγωνίστηκε σε δύο, αλλά σταμάτησε νωρίς το ποδόσφαιρο.

Τόσο στον Μαραθώνα όσο και στη Νέα Μάκρη οι ποδοσφαιρόφιλοι γυρνούν με νοσταλγία στην εποχή που έπαιζαν ο «Πλατινί» Χρήστος Κατσαγώνης και ο «Σαραβάκος» Κώστας Κουρελής και οι «Ματιές στο Παρελθόν» κάνουν ένα flashback για να θυμηθούμε την πορεία τους στα τοπικά γήπεδα.

Χρήστος Κατσαγώνης

Γεννήθηκε το 1967 στον Μαραθώνα, ως το δεύτερο αγόρι μιας οικογένειας πολύ γνωστής στην περιοχή και με τον πατέρα του να αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της τοπικής ομάδας. Όταν ιδρύθηκε η Μάχη το 1947, ο Κώστας Κατσαγώνης ήταν από αυτούς που αποτέλεσαν τον πρώτο κορμό και φόρεσε τα κιτρινόμαυρα για μια δεκαετία. Λογικό κι επόμενο ο Χρήστος να κυκλοφορεί με μια μπάλα στα πόδια και να αφιερώνει άπειρο από τον χρόνο του στις αλάνες του Μαραθώνα, κάνοντας από πιτσιρικάς μαγικά με το αριστερό του πόδι.

Στα 16 του, το 1983, ο ξάδελφός του Γιάννης Χαλδούπης, που ήταν στη διοίκηση της Μάχης, τον έπεισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Μπήκε απευθείας στα βαθιά και την πρώτη ομάδα κι έχοντας προπονητή τον τεράστιο Ηλία Ρωσίδη, άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, έκανε δειλά δειλά τις πρώτες του εμφανίσεις.

Δεν άργησε να καθιερωθεί και να γράψει τη δική του ιστορία ως ένας αριστερός χαφ που όπως έλεγαν όλοι στον Μαραθώνα «ήξερε καντάρια μπάλα». Έβγαζε ασίστ, σκόραρε τουλάχιστον 10 γκολ κάθε χρόνο, εκτελούσε όλα τα στημένα και δικαιολογούσε το γιατί του δόθηκε η φανέλα με το «10» και γιατί οι συμπαίκτες του τον φώναζαν «Πλατινί».

Έπαιξε στη Μάχη μέχρι που ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1999, αν και βρέθηκε μια ανάσα από τη Β’ Εθνική. Το 1990 είχε συμφωνήσει με τον Ατρόμητο κι ετοιμαζόταν να πάει στην προετοιμασία στο Πήλιο, όταν τελευταία στιγμή τον ενημέρωσαν, χωρίς ποτέ να μάθει γιατί, ότι η μεταγραφή χαλάει.

Στα 17 χρόνια που έπαιξε στη Μάχη, πανηγύρισε άνοδο, έπαιξε τελικό Κυπέλλου με τον Χολαργό κι είδε να χάνεται η Δ’ Εθνική για ένα γκολ στην ισοβαθμία με τον Αστέρα Ζωγράφου το 1999.

Σήμερα εργάζεται σε φαρμακευτική, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, του Κωνσταντίνου και του Παναγιώτη, με τον δεύτερο να αγωνίζεται ήδη στη Μάχη και να αφήνει ελπίδες ότι η παράδοση θα συνεχιστεί…

Κώστας Κουρέλης

Η καταγωγή του μπορεί να μην είναι από τη Νέα Μάκρη, καθώς οι γονείς του ήρθαν από τη Λαμία το 1960, αλλά ο ίδιος γεννήθηκε στα μέρη μας τον Σεπτέμβριο του 1975, εδώ έπαιξε μπάλα και εδώ ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Όπως και πολλά άλλα παιδιά που έφτασαν να κάνουν συμμετοχές σε ερασιτεχνικό επίπεδο, έλιωνε στις αλάνες με την παρέα του από το τελευταίο κουδούνι του σχολείου μέχρι αργά το βράδυ.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών, ο Κώστας Μπισμπιρούλας βλέπει κάτι στον βραχύσωμο και πολύ γρήγορο πιτσιρικά και τον παίρνει στα τσικό του Θησέα. Ξεκινά ως δεξί εξτρέμ, βάζει το ένα γκολ πίσω από το άλλο και κερδίζει γρήγορα το παρατσούκλι «Σαραβάκος».

Πολύ γρήγορα ήρθε και η άνοδος στην πρώτη ομάδα. Στα 15 του, ο τότε προπονητής Μάριος Γαβαλάς τον ανεβάζει στους μεγάλους και του δίνει ευκαιρίες μια και η ομάδα παίζει στο Γ’ τοπικό. Κάνει, δε, τολμηρή κίνηση, αλλάζοντάς του θέση παρά την έφεσή του στο γκολ. Τον βάζει να παίξει δεξί μπακ – χαφ για να καλύπτει όλη την πλευρά και η ιστορία τον δικαιώνει μια και εκεί έμεινε μέχρι και το τέλος της σύντομης καριέρας του.

Με τον Θησέα πανηγυρίζει μια άνοδο από τη Γ’ στη Β’ κατηγορία το 1994 με προπονητή τον Μπισμπιρούλα και κάνει δύο εξαιρετικές χρονιές το 1998 και το 1999 που αναγκάζουν Τριγλία και Θύελλα Ραφήνας να δώσουν μάχη για την απόκτησή του. Επιλέγει την πρώτη και το 2000 παίρνει το πρωτάθλημα στη Β’ κατηγορία.

Σταματά το ποδόσφαιρο το 2001 σε ηλικία μόλις 26 ετών για να αφοσιωθεί στην επιχείρησή του (ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου «Πλέστι»), αλλά το 2005 φορά ξανά σορτσάκι και ποδοσφαιρικό παπούτσι για δύο ματς, προκειμένου να βοηθήσει τον Εθνικό Νέας Μάκρης να σώσει την κατηγορία (Α’ ΕΠΣΑΝΑ).

Είναι διοικητικό στέλεχος του Θησέα εδώ και πολλά χρόνια και με τη σύζυγό του Χρυσούλα Μάμαλη έχουν τέσσερα αγόρια. Καθόλου τυχαίο ότι ο Νικόλας, ο Ηλίας, ο Άγγελος και ο Χριστόφορος αγωνίζονται στις Ακαδημίες της αγαπημένης του ομάδας.

Προηγούμενο άρθροΕποχές… ΠΑΣΟΚ: Οι πέντε πιο μεγάλες προσφορές που έχουν βάλει ποτέ ελληνικές εφημερίδες
Επόμενο άρθροΣοκαριστικό βίντεο: Τσακώθηκαν και τον πέταξε στις γραμμές του μετρό την ώρα που περνούσε ο συρμός