Μια καταπληκτική εκδήλωση πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου η χορευτική ομάδα Ξέσυρτος, για να τιμήσει τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Νέας Μάκρης.

Ήταν μια πολύ συγκινητική βραδιά την οποία παρακολούθησαν τοπικοί φορείς και πολύς κόσμος και όπως γράφει ο εκ των διαργανωτών και άνθρωπος που επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία, Γιάννης Χαλβατζής:

«Οι Αρβανίτες εμφανίζονται στην περιοχή της Αττικής περίπου το 1332…..Ορθόδοξοι χριστιανοί, με τα δικά τους ήθη και έθιμα, την δική τους παράδοση και γλώσσα τα Αρβανίτικα. Η ζωή τους σκληρή και δύσκολη…..και με τις γυναίκες εξίσου δυναμικές και εργατικές και με την θέση τους στην κοινωνία ίση με των αντρών. Ακολουθούν οι Σαρακατσάνοι, ελληνόφωνοι και με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία…. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης το ’22 φθάνουν από τα παράλια της Λυκίας και της Μάκρης οι πρώτες 90 οικογένειες Ελλήνων προσφύγων, αφήνοντας πίσω τον τόπο τους, τα σπίτια τους, τις περιουσίες του και κομμάτι της ζωής τους.

Την ημέρα αυτή τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και με χαιρετισμούς λόγω απουσίας τους λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο Αντιδήμαρχος Κος Κυπαρισσης Ευάγγελος, ο Αντιδήμαρχος Κος Σωτηρίου Β., ο Αντιδήμαρχος Κος Ζορμπάς Γεώργιος, ο Πρόεδρος Κοινότητας Μαραθώνα Κος Λάσκος Κων/νος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κα Πατερακη Πόπη, η Κα Ματίνα Μυλωνά & ο Κος Γεραμανης Στυλιανός, ο Πρόεδρος παράταξης ελάσσονος αντιπολίτευσης Κος Χατζηγιάννης Νικόλαος, ο Υποψήφιος Συμβ.με το ΠΑΣΟΚ Ανατ. Αττικής ο κος Καραουλης Λάζαρος, ο Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Κος Πάλλης Πέτρος, ο Αντιπρόεδρος ΔΕΕΠ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ Κος Αγγελης Δημήτρης, η Προεδρος Συλλόγου Αρκάδων και Υποψήφια Δημοτική Συμβουλος Κα Δέσποινα Γρηγοροπουλου, η υπεύθυνη Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου Κα Σπανου Ρένα, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Γραμματικού Κα Αλικιωτη Πίτσα, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλτιάδης Κατω Σουλι Κα Τσιμηνη Ευαγγελία, η Πρόεδρος του Συλλόγου Τυμβου Κα Κυπαρισση Γεωργία, ο κος Πλακιτσης Γεώργιος υιος του αειμνήστου Στυλιανού Πλακιτση, η Κα Μπούσουλα Κυριακή, ο Κος Αντώνης Ρεντουμης…..

Και πολλοί ακόμα που τιμήθηκαν για την προσφορά και το έργο τους τόσο αυτών, όσο και μελών των οικογενειών τους που δεν βρίσκονται στην ζωή.

Ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Γραμματικού και κατ επέκταση την Χορευτική ομάδα, καθώς και τις Κυρίες Μπερτόλη Βασιλεία & Πανουργια Όλγα για την παρουσίαση Αρβανίτικων φαγητών.

Το Αρτοποιείο Μαραθώνα Αργιθεα και την Κα Τσουνη Αμαλία για την παρουσίαση και παρασκευη παραδοσιακής πίτας……και κλείνουμε με το Χαλβαδοποιείο, ζαχαροπλαστειο / Αρτοποιείο του Κου Τάσου Χατζηγαβριηλ που μας παρουσίασε παραδοσιακούς λουκουμάδες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Χορευτική Ομάδα Ξέσυρτος Νέας Μάκρης καθώς και τις αφηγήτριες του Αφιερώματος Κυρίες Γεραμανη Δήμητρα & Παγκαλιδου Ηλιάνα.

…..σαν ένα όνειρο είναι αυτός ο κόσμος με την παράδοση του … Άλλοι πρώτα τον είχανε, σε μας τον παραδώσαν… κι άλλοι τον περιμένουνε…κι άλλοι να τον χαρουνε..!!!!».

Προηγούμενο άρθρο«Όχι άλλο Μάτι, όχι άλλα Τέμπη» – Σύσκεψη του ΚΚΕ Νέας Μάκρης – Μαραθώνα την Κυριακή
Επόμενο άρθροΤραγωδία στα Τρίκαλα: 15χρονη μαθήτρια από την Αθήνα πέθανε σε σχολική εκδρομή