Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Ψαρονέφρι με πορτοκάλι και δυόσμο

υλικά:

  • 3 τμχ ψαρονέφρι, 300-400 γρ έκαστο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα καρέ
  • 2 σκ σκόρδου, ελαφρά κοπανισμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 γαρίφαλα
  • χυμό από 3 πορτοκάλια
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι-πιπέρι

εκτέλεση:

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ, μέχρι να το μαγειρέψουμε. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σε δύο δόσεις σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα όλες οι πλευρές του. Δε σοτάρουμε όλη την ποσότητα με τη μια, γιατί τότε το κρέας θα βράσει στα υγρά του αντί να σοταριστεί σωστά και να ροδίσει.

Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στο σκεύος τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν κάπως και να γλυκάνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα γαρίφαλα και το φύλλο δάφνης και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μισό λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού. Μόλις ο χυμός αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ώσπου η σάλτσα να μειωθεί και να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τον δυόσμο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πετάμε τη δάφνη και τα γαρίφαλα και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή τηγανητές πατάτες.