Άννα Κουφοπούλουτης Άννας Κουφοπούλου
Μια στήλη εμπνευσμένη από εσάς για εσάς. Η στήλη της φωνής σας για τα θέματα της πόλης μας.

Ο καιρός περνά, κι οι υποψήφιοι που θα κατέβουν σε δημοτικές, ευρωβουλετικές και περιφερειακές εκλογές έχουν πλέον «κλειδώσει». Αυτό που ίσως κάνει μεγάλη εντύπωση σε πολλούς από εμάς, είναι το πόσοι πολλοί ενδιαφέρθηκαν αυτή τη φορά να ασχοληθούν με τα κοινά. Τόσο άνθρωποι που παραδοσιακά ασχολούνται με την πολιτική, όσο κι άτομα που πρόκειται να δοκιμάσουν την τύχη τους για πρώτη φορά.

Μεγάλη ανταπόκριση στον τομέα της πολιτικής έχουν εκδηλώσει υποψήφιοι που γνωρίσαμε μέσω της τηλεόρασης (δημοσιογράφοι, αθλητές, καλλιτέχνες). Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει μερίδα συνανθρώπων μας, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η παρουσία celebrities στην πολιτική επηρεάζει τους ψηφοφόρους με βάση το ταλέντο στο τομέα τους και την προβολή τους κι όχι με βάση τις ικανότητές τους στην πολιτική.

Αρκετοί από τους… διασήμους έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν θέση στο ευρωκοινοβούλιο, όπου η κατάσταση είναι πιο… ιδιαίτερη. Στην ουσία, οι άνθρωποι που θα εκλέξουμε στις ευρωεκλογές θα εκπροσωπούν τη χώρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα, όμως, είναι εάν θέλουμε στο ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους με εμπειρία και παρελθόν στην πολιτική ή άτομα οικεία στους πολίτες, που, ο καθένας για τους λόγους του, επιθυμούν να γίνουν η φωνή μας στην Ευρώπη.

Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας με την παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο; Κάποιος με πολιτική καριέρα ή ένα δημοφιλές μεν πρόσωπο, αλλά χωρίς πολιτικό background και γιατί;

Ιωάννης Ιωαννίδης

Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία δεν είναι κατασταλαγμένη πολιτικά, έπειτα από συνεχείς κυβερνητικές αποτυχίες. Αυτό υποβαθμίζει τον θεσμό των ευρωεκλογών, οι οποίες εσφαλμένα δε θεωρούνται μείζονος σημασίας. Πιστεύω ότι δεν παίζει μεγάλο ρόλο εάν κάποιος έχει πολιτικό υπόβαθρο ή είναι απλά ένα δημοφιλές πρόσωπο, καθώς έχουμε παραδείγματα, είτε αρνητικά είτε θετικά και για τις δύο περιπτώσεις.

Αυτό που θεωρώ αναγκαίο για όλους τους υποψηφίους είναι να έχουν εργαστεί στη ζωή τους και, σε συνδυασμό με τα ακαδημαϊκά τους προσόντα, να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της.

Επιπλέον, πέραν της ύπαρξης πολιτικού background ή μη, ένας ευρωβουλευτής οφείλει να γνωρίζει άριστα την Ιστορία και να μην επιτρέπει σε κανέναν μέσα στο ευρωκοινοβούλιο να προσβάλλει και να αμφισβητεί τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμβολή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος αποτέλεσε το θεμέλιο για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και γενικότερα του δυτικού πολιτισμού, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρωτίστως εμείς οι ίδιοι. Συνεπώς, απαιτείται ένα μείγμα αρετών που δυστυχώς λίγοι κατέχουν.

Στρατής Χατζησταματίου

Το δίπολο «επαγγελματίας πολιτικός» ή «δημοφιλής επαγγελματίας» που κατεβαίνει στην πολιτική, στην ουσία δεν υφίσταται. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση θα έπρεπε να καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στις διαφορετικές ιδέες και στα οράματα των υποψηφίων, πολλώ δε μάλλον στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών που θα διαμορφώσουν το Ευρωκοινοβούλιο, από τη σύνθεση του οποίου θα προκύψουν όμιλοι εκπροσώπησης, με διαφορετικές σκοποθεσίες για το μέλλον των λαών.

Δεν είναι αυτονόητο ότι ένας επαγγελματίας πολιτικός επιδίδεται μόνο σε «πολιτική των συνθημάτων» ούτε ότι ένας δημοφιλής, σε άλλο χώρο, υποψήφιος αποτελεί μια «κούφια» εικόνα που δεν μπορεί να διατυπώσει πολιτική σκέψη.

Ταυτόχρονα, τόσο ο επαγγελματίας πολιτικός όσο και ο «απολιτίκ» (που είναι και της μόδας), ή μη, επώνυμος, θα έπρεπε να κρίνεται και να τιμωρείται από τη λαϊκή ψήφο για τις καταστροφικές για τον λαό ιδέες του και τα οράματά του, ή και για την καταστροφική ανυπαρξία αυτών. Σας θυμίζει κάτι από την πρόσφατη ιστορία της τοπικής μας αυτοδιοίκησης;

Πόπη Μπερμπέρη

Εν όψει εκλογών, όλοι μας έχουμε βρεθεί σε συζητήσεις πολιτικού περιεχομένου. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγεται το «δεν ξέρω τι να ψηφίσω, όλοι ίδιοι είναι!», γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε αμηχανία ή μας ωθεί στο να ψηφίσουμε άκριτα τους «δημοφιλέστερους υποψηφίους». Πολλά πρόσωπα γνωστά αλλά άσχετα με την πολιτική σκηνή βρίσκονται σε ψηφοδέλτια που αφορούν στο ευρωκοινοβούλιο. Είναι άραγε η φήμη τους αρκετή για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας;

Ένα δημοφιλές πρόσωπο σίγουρα προσελκύει τον ψηφοφόρο, αλλά δεν είναι το «όνομα» σημαντικό ως κριτήριο, όπως έχει ήδη διαφανεί από παλαιότερες περιπτώσεις. Το πρόσωπο αυτό πρέπει να «πονά» τον τόπο και να διακατέχεται από ανιδιοτέλεια. Να έχει δώσει σημάδια ότι ενδιαφέρεται για τα κοινά και ότι δεν κυνηγά απλά την εξασφάλιση μιας θέσης στο ευρωκοινοβούλιο και τον παχυλό μισθό που τη συνοδεύει.

Έτσι, η πολιτική καριέρα δεν κατατάσσεται ως κύριος παράγοντας για την παρουσία κάποιου σε μια τέτοια θέση. Εάν, μάλιστα, σκεφτούμε ότι επιλέγεται μια μερίδα ανθρώπων που θα μας εκπροσωπήσει ως χώρα, θα έλεγε κανείς ότι η επιλογή ατόμων και από τις δύο αυτές ομάδες φαντάζει ιδανική, ώστε η εμπειρία κάποιων να βοηθήσει τους «άπειρους» με την πολιτική σκηνή.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να δώσουμε τόπο στο «νέο αίμα» και σε ανθρώπους που δείχνουν να ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της χώρας. Η ανανέωση της πολιτικής σκηνής είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει μεθοδικά και με τη συμβολή έμπειρων ανθρώπων.

Νεφέλη-Ραφαέλα Βλάχου

Η απάντηση για μένα βγαίνει αυθόρμητα: κάποιος με ενεργή συμμετοχή στην πολιτική σκηνή. Κάποιος που γνωρίζει τους νόμους που διέπουν το κράτος και το ευρωπαϊκό δίκαιο, έχοντας συγκροτημένη πολιτική σκέψη και όραμα που βρίσκει σύμφωνους τους ψηφοφόρους του δε θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα άτομο λαοφιλές που κερδίζει την εύνοια των πολιτών έχοντας κάποιο «ταλέντο» ή συμμετοχή σε τηλεοπτικό ριάλιτι.

Τουλάχιστον τέτοιες θέσεις θα έπρεπε να καλύπτονται αξιοκρατικά από άτομα με σθένος να αντιπροσωπεύσουν τον ελληνικό λαό σε κάθε ζήτημα που τίθεται προς διαπραγμάτευση.
Σήμερα, όμως, άνθρωποι με πολυεπίπεδη παιδεία και προοδευτικά οράματα δεν μπαίνουν στη διαδικασία ανάμειξης με τα πολιτικά, καθώς έχει γίνει αποδεκτή και διαιωνίζεται η διαφθορά σε αυτά τα αξιώματα. Η έννοια της πολιτικής έχει αποκτήσει διαφορετικό νόημα με την εκλογή και επανεκλογή πολιτικών-τεχνοκρατών, παρέχοντας πρόσφορο έδαφος για ανάληψη τέτοιων καθηκόντων ακόμη και από άτομα από εντελώς διαφορετικούς κλάδους. Η ψήφος τώρα ανατίθεται στις νέες γενιές για να διορθώσουν τις επιλογές των προηγουμένων και να επαναπροσδιορίσουν το προφίλ των πολιτικών εκπροσώπων τους σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.