Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση για τη χρήση του πλαστικού, τις οικολογικές της επιπτώσεις και πώς μπορούμε να τη μειώσουμε.

Το βασικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η παραγωγή πλαστικής ύλης επιβαρύνει σημαντικά τον πλανήτη, με τρανό παράδειγμα την παραγωγή αφρωδών πλαστικών, η οποία συμβάλλει στη μεγέθυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αφού θεωρείται μία από τις βασικές -και πολλές- αιτίες για την εμφάνιση της τρύπας του όζοντος.

Έπειτα, η χρήση πλαστικού και κυρίως πλαστικού μίας χρήσεως, μολύνει τα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα, δεδομένου ότι το ποσοστό πλαστικού μίας χρήσεως που ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται είναι πολύ μικρό, ελάχιστο για την ακρίβεια.

Οι συνέπειες…

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της WWF, τουλάχιστον το 75% πλαστικού που έχει παραχθεί συνολικά παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή είναι απόβλητο και θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη, αφού η πλαστική ύλη διασπάται πολύ αργά και μπορεί να παραμείνει αδιάσπαστη από 6 μήνες έως και 600 και πλέον χρόνια, αναλόγως της σύνθεσής της.

Εκτός, όμως, από τη χλωρίδα, από τα απόβλητα πλαστικά επηρεάζεται και η πανίδα της γης. Συγκεκριμένα, τεράστιος αριθμός θαλάσσιων ζώων πεθαίνει ετησίως εξαιτίας των πλαστικών μίας χρήσης. Οι μεγάλες πλαστικές συσκευασίες, όπως οι σακούλες, μπορούν να έχουν ολέθριο αποτέλεσμα για τις χελώνες, τις φώκιες και τα δελφίνια, αφού τα ζώα κινδυνεύουν να μπλεχτούν, να πνιγούν με αυτά ή να τα καταπιούν.

Όμως, ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός οργανισμών είναι πιθανό να καταπιεί τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, γνωστά ως «μικροπλαστικά». Τα μικροπλαστικά στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος. Μπορούν να βλάψουν τους θαλάσσιους οργανισμούς, καθώς καταλήγουν στο στομάχι και τους ιστούς τους. Επίσης, αποτελούν πηγή τοξικών ουσιών, αφού περιέχουν τέτοιες στα συστατικά τους στοιχεία, ενώ παράλληλα απορροφούν επιπλέον τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό. Τα μικροπλαστικά αυτά, πολλές φορές καταλήγουν στο πιάτο μας, επομένως επηρεάζουν και την ανθρώπινη ζωή.

Δράση

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση; Πολλοί θα πουν ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η οικονομία και οι συνήθειες του ανθρώπου του 21ου αιώνα, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού. Αυτό είναι ψέμα. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις κι ενώ ορισμένες από αυτές βρίσκονται στα χέρια των κυβερνήσεων και των μεγάλων εταιρειών, άρα ουδείς μπορεί με σιγουριά να πει ότι θα εφαρμοστούν, άλλες εξαρτώνται αποκλειστικά από την αλλαγή των δικών μας συνηθειών. Λύσεις, δηλαδή, που βρίσκονται εκεί έξω και μας περιμένουν.

Ένα παράδειγμα; Επαναχρησιμοποιούμενα και οργανικά υλικά. Το κλειδί είναι η καινοτομία και η αλλαγή στις συνήθειές μας. Θα εκπλαγείτε μόλις δείτε πόσα πολλά πράγματα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση και καταλήγουν στα σκουπίδια επί τόπου, μπορούμε να αντικαταστήσουμε με επαναχρησιμοποιούμενα!

 • Πλαστικά Καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, chopsticks, δοχεία αποθήκευσης φαγητού: Στην αγορά υπάρχουν πλέον σετ πολλαπλών χρήσεων από Bamboo ή μέταλλο, τα οποία μπορείτε να έχετε καθημερινά μαζί σας.
 • Πλαστικές σακούλες: ευτυχώς η ελληνική νοοτροπία έχει προσαρμοστεί σε μεγάλο ποσοστό στη χρήση σακούλας πολλαπλών χρήσεων και η χρήση της πλαστικής σακούλας μειώνεται συνεχώς.
 • Ποτήρι/θερμός και μπουκάλι νερού πολλαπλών χρήσεων: Σκεφτείτε μόνο αν αγοράζετε καθημερινά τον καφέ σας απ’ έξω, πετάτε περίπου 365 πλαστικά ποτήρια ετησίως μόνο για να πιείτε καφέ. Σχεδόν κανένα από αυτά δεν ανακυκλώνεται, επομένως είτε καταλήγει σε κάποια χωματερή όπου διασπάται μετά από περίπου 70 χρόνια είτε στη θάλασσα απειλώντας τη ζωή κάποιου θαλάσσιου ζώου.

Προσωπική υγιεινή

 • Μεταλλικά old school ξυραφάκια αντί για πλαστικά μίας χρήσης.
 • Οδοντόβουρτσα, χτένα και βούρτσα μαλλιών από bamboo και φυσική τρίχα που διασπώνται στο περιβάλλον και μπορούν να κομποστοποιηθούν.
 • Μπάρες στέρεου σαπουνιού και σαμπουάν αντί για σαμπουάν και αφρόλουτρα σε πλαστική συσκευασία.
 • Ταμπλέτες οδοντόκρεμας: Ναι υπάρχουν! Είναι σαν καραμέλες και προστατεύουν το περιβάλλον, αφού αποθηκεύονται σε γυάλινο βάζο αντί για την πλαστική συσκευασία οδοντόκρεμας
 • Μπατονέτες από bamboo.
 • Υφασμάτινα πανάκια ντεμακιγιάζ που πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται! Το ξέρατε ότι τα στρογγυλά βαμβάκια ντεμακιγιάζ περιέχουν μικροπλαστικά στη σύνθεσή τους;
 • Φυσικό σφουγγάρι από τη θάλασσα αντί για πλαστικό σφουγγάρι μπάνιου ή λούφα.
 • Υφασμάτινες σερβιέτες ή organic menstrual cup. Oι σερβιέτες του εμπορίου περιέχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού στη σύνθεση αλλά και τη συσκευασία τους.

Ανακύκλωση τώρα

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που το πλαστικό μίας χρήσης είναι αναγκαίο κακό στην καθημερινότητά μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε μόλις το χρησιμοποιήσουμε, όμως, είναι να το ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΟΥΜΕ! Χωρίς την ανακύκλωση, η ρύπανση από τα πλαστικά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη και πιο επιβλαβής. Ωστόσο, επειδή μόνο το 14% του πλαστικού παγκοσμίως ανακυκλώνεται σωστά και με τέτοιο τρόπο ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, πρέπει όλοι μας τα στραφούμε στη νοοτροπία των αντικειμένων πολλαπλών χρήσεων και σε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.

Είναι χρέος όλων μας να αντιληφθούμε ότι ο πλανήτης δε μας ανήκει, απλώς μας φιλοξενεί μαζί με τα τόσες χιλιάδες άλλα είδη που ζουν σε αυτόν. Είμαστε περαστικοί…