Συνέντευξη στον Μάκη Κουλουμπή

Την ώρα που σε μια άλλη φιλελεύθερη κυβέρνηση, αυτή του Εμάνουελ Μακρόν στη Γαλλία, υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών και τη στιγμή που στην Ευρώπη συνολικά, κοινοβούλια είναι γεμάτα από εκπροσώπους και των δύο φύλων, στη χώρα μας εξακολουθούμε να θεωρούμε την πολιτική, πολλώ δε μάλλον τις θέσεις πρώτης γραμμής, ως ανδρική υπόθεση.

Οπλισμένη με τις γνώσεις, τις σπουδές και προφανώς τη δουλειά και την ευφυΐα της, η Σοφία Ζαχαράκη κατάφερε το 2019 να είναι μόλις η μία από τις πέντε γυναίκες της νέας κυβέρνησης ΝΔ που πήραν χαρτοφυλάκιο (για την ιστορία μαζί με τις Νίκη Κεραμέως, Φωτεινή Αραμπατζή, Δόμνα Μιχαηλίδου και Λίνα Μενδώνη), αφού είχε προηγηθεί ένα πέρασμα στην πολύ απαιτητική θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, όσο αυτό βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Αφού διετέλεσε από τον Ιούλιο του 2019 ως τον Ιανουάριο του 2020 Υφυπουργός Παιδείας, ανέλαβε τη θέση της Υφυπουργού Τουρισμού, βάζοντας και η ίδια τη σφραγίδα της στην εξαιρετική πορεία που έχει τουριστικά η χώρα τη φετινή χρονιά.

Το μεγάλο στοίχημα της Σοφίας Ζαχαράκη για τις επόμενες εκλογές είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ανατολικής Αττικής, μιας εκλογικής περιφέρειας όπου η Νέα Δημοκρατία «κατεβάζει» γερά ονόματα και συγκεκριμένα τους Γεωργία Μαρτίνου, Μάκη Βορίδη, Γιώργο Βλάχο και Βασίλη Οικονόμου και άρα ο συναγωνισμός θα είναι ιδιαίτερα σκληρός.

Η γεννημένη στην Αθήνα το 1976 εκπαιδευτικός ανοίγει τα χαρτιά της στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη MP, μιλά για τα προβλήματα της Αν. Αττικής, την επαφή της με τους πολίτες, τη λαϊκή απαίτηση για δημιουργία νοσοκομείου, το Μάτι και πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας στην Ανατολική Αττική, μία περιφερειακή ενότητα που θεωρείται δύσκολη λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ;

Η Ανατολική Αττική είναι ένας τόπος με τον οποίο έχω δεθεί ιδιαίτερα και ως εκπαιδευτικός και ως Υφυπουργός τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και προσωπικά, πέραν των επαγγελματικών μου ιδιοτήτων. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερα δυναμική, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη απογραφή, όπου κόντρα στην γενική τάση, εμφάνισε ισχυρή πληθυσμιακή άνοδο.

Αυτό το γεγονός θέτει πολλές προκλήσεις για το μέλλον.Είναι αναγκαίο η Ανατολική Αττική να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της οικονομικής ανάπτυξης και των έργων υποδομής, ώστε η δυναμική της να μετουσιωθεί σε εφαλτήριο για όλη την χώρα. Αποτελεί, άλλωστε, τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης και πλέον αναπτυσσόμενης περιφέρειας, με στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές, όπως το κεντρικό μας αεροδρόμιο και τεράστιες περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και γι’ αυτό τον λόγο θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μας στην Ανατολική Αττική.

Έχετε διατελέσει σε μικρό χρονικό διάστημα Υφυπουργός Παιδείας και Υφυπουργός Τουρισμού. Πόσο δύσκολο ήταν να μπείτε τόσο άμεσα στα βαθιά με ρόλο σε δύο κατά γενική ομολογία δύσκολα Υπουργεία;

Εξ αρχής συστρατεύθηκα στην προσπάθεια ανάταξης και προόδου της χώρας, όπως την περιγράψαμε στη Συμφωνία Αλήθειας που κάναμε με τους πολίτες, με την ανάληψη της αρχηγίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2016. Έκτοτε, σε αυτό τον σκοπό αφιερώνω το σύνολο των δυνάμεών μου, σε όποια θέση ευθύνης είχα την τιμή να μου ανατεθεί, είτε στην αντιπολίτευση είτε, από το 2019, στην κυβέρνηση.

Αυτά τα τρία χρόνια οι προκλήσεις ήταν τεράστιες, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την υφήλιο. Όμως, αυτή η κυβέρνηση δεν το έβαλε κάτω και απέδειξε ότι είναι για τα δύσκολα.

Υλοποίησε το μείζον μέρος του προγράμματός της, στηρίζοντας παράλληλα τους πολίτες κατά το μέγιστο των δυνατοτήτων της. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για τη συμβολή μου και από τα δύο Υπουργεία, στη συλλογική προσπάθεια υπέρβασης των κρίσεων, αλλά και στην υλοποίηση ενός σχεδίου για μια Ελλάδα πιο ισχυρή, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το μέλλον.

Στο Υπ. Παιδείας, η πρόκληση ήταν να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις αναβάθμισης, αντιμετωπίζοντας τις πρωτοφανείς συνέπειες μιας άγνωστης τότε πανδημίας. Στο Υπ. Τουρισμού, εστιάσαμε στην μεταπανδημική ανάκαμψη του τουρισμού, στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, όπως και στην αντιμετώπιση των νέων κρίσεων: ενεργειακής, πληθωριστικής και γεωπολιτικής με την εισβολή στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα αποτελεί δικαίωση για την προσπάθεια που καταβλήθηκε, παρά τις αντιξοότητες και αποτυπώνεται και στην εκπαίδευση αλλά και στον τουρισμό -όπου μάλιστα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε για μια χρονιά ρεκόρ.

Γιατί να σας προτιμήσουν οι δημότες έναντι των άλλων υποψηφίων;

Σε αυτόν τον αγώνα ο κάθε υποψήφιος προσέρχεται καταθέτοντας στους συμπολίτες του τον εαυτό του και την έως τώρα πορεία του. Επιθυμία μου το επόμενο διάστημα είναι να μιλήσουμε ακόμα πιο επισταμένα με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες της Ανατολικής Αττικής για τα προβλήματα και τις προοπτικές της περιοχής, να γνωριστούμε με όσους δεν γνωριζόμαστε ήδη και αν αξιολογούν την έως τώρα πορεία μου και το όραμά μου για το μέλλον ως θετικό, να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, ώστε να υπηρετήσω την Ανατολική Αττική με όλες μου τις δυνάμεις.

Ποια είναι τα θέματα που θεωρείτε εσείς ως τα πλέον καυτά και σημαντικά για την Αν. Αττική;

Ως προς την καθημερινότητα της Ανατολικής Αττικής, είναι τα ζητήματα που συνδέονται άμεσα με το επίπεδο ζωής. Βελτίωση των υποδομών οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, λιμένων, διαδικτυακής σύνδεσης, έργα σε επίπεδο Δήμων, χρήσεις γης, πρόσβαση σε παραλίες, βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας που είναι δικαίωμα κάθε πολίτη, όπου κι αν κατοικεί, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως το στοίχημα για την αναγέννηση στο Μάτι. Όμως, πέραν των προβλημάτων του χθες και του σήμερα, τους πολίτες ενδιαφέρει και η προοπτική για το αύριο. Το πλούσιο μωσαϊκό των κοινοτήτων και επιλογών της Ανατολικής Αττικής μπορεί να αποτελέσει και τη δύναμή της.

Οι νέες επενδύσεις, στροφή στην ποιοτική αγροτική παραγωγή που συντελείται αλλά και ο στοχευμένος τουρισμός στην περιοχή ανοίγουν νέες δυνατότητες για το μέλλον.

Τουριστικά, η Αττική διαθέτει έναν μοναδικό πλούτο.Εξαιρετικές παραλίες, 13 μάλιστα βραβευμένες με γαλάζια σημαία, θαλάσσιες δραστηριότητες και δυνατότητες καταδυτικού τουρισμού, αλλά και μια ενδοχώρα γεμάτη με επιλογές εναλλακτικού τουρισμού, από πολιτιστικό τουρισμό μέχρι οινοτουρισμό. Σημειωτέον μάλιστα ότι ένα από τα επόμενα συνέδρια οινοτουρισμού του υπουργείου μας θα είναι στην Αττική.

Παράλληλα προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για city breaks, γαστρονομικό τουρισμό και για island hopping με σημείο εκκίνησης τα λιμάνια της, όπως η Ραφήνα και το Λαύριο. Πέραν λοιπόν των προκλήσεων, η Ανατολική Αττική έχει μοναδικές δυνατότητες, τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο.

Ο κόσμος απαιτεί εδώ και πολλά χρόνια δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Μπορείτε να δεσμευτείτε για κάτι;

Στο θέμα της αναγκαιότητας ίδρυσης νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική προφανώς δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος. Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποτυπωθεί η ανάγκη αυτή σε ένα συνολικότερο σχέδιο φροντίδας Υγείας για την περιοχή, και βάσει αυτού να προχωρήσει μεθοδικά σε όλα όσα είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Είναι ένα διαχρονικό ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση βλέπει θετικά και δεσμεύσεις θα μπορέσουν να υπάρξουν μόλις αποσαφηνιστεί ο βέλτιστος τρόπος υλοποίησης του σχεδίου από το αρμόδιο Υπουργείο.

Πότε θα δούμε Αττική Οδό και Προαστιακό στη Ραφήνα;

Ως προς την επέκταση της Αττικής Οδού, εξετάζεται από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και ως ένα έργο ουσιαστικής αναβάθμισης της πόλης είναι αναγκαίο να προτεραιοποιηθεί. Όσον αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση της Ραφήνας και του Λαυρίου, έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα έργων που προκήρυξε η ΕΡΓΟΣΕ, στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώθηκε η φάση των διαγωνισμών και ήδη ξεκίνησε η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου θα καθοριστεί η βέλτιστη τεχνική λύση και θα αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες μελέτες.

Τα έργα της σιδηροδρομικής σύνδεσης αναμένεται να έχουν προσωρινό ανάδοχο στις αρχές του επόμενου έτους, με προϋπολογισμό 308,6 εκατ. για Ραφήνα και 390,5 εκατ. για Λαύριο. Αναλυτικότερες ανακοινώσεις επί των έργων αναμένονται από το αρμόδιο Υπουργείο το επόμενο διάστημα.

Τι γίνεται με τη νέα χάραξη της λεωφόρου Διονύσου μέχρι την Εκάλη; Πρόκειται για ένα έργο που παραμένει «παγωμένο» εδώ και σχεδόν μια δεκαετία

Όπως το λέτε, πρόκειται για έργο κολλημένο επί μια δεκαετία, το οποίο ξεκόλλησε από την παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με δημοπράτηση το 2020, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της αρχής. Ο λόγος καθυστέρησης ανάγεται σε δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εργολάβων. Το ζήτημα εκτιμάται ότι θα έχει επιλυθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μπει σε φάση υλοποίησης και να παραδοθεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Με την ανακοίνωση του νέου ρυμοτομικού για την πυρόπληκτη περιοχή, αντιληφθήκαμε έντονο προβληματισμό από μεγάλη μερίδα κατοίκων. Τι έχετε να τους απαντήσετε;

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με κατοίκους και θεσμικούς φορείς για το θέμα και τις εύλογες ανησυχίες τους για τη μεγάλη υπόθεση της αναγέννησης στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή του. Έχω ήδη έλθει σε επαφή με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ταγαρά, θέτοντας τα επίμαχα ζητήματα της περαιτέρω παράτασης υποβολής ενστάσεων και της συνάντησης των μελετητών με τους τοπικούς φορείς για την ενσωμάτωση προτάσεων και βελτιώσεων στο νέο πολεοδομικό σχέδιο.

Η ανταπόκριση του συνάδελφου υφυπουργού ήταν ιδιαίτερα θετική και συνεχίζουμε μέχρι την εκπλήρωση του κεντρικού κυβερνητικού στόχου και προσωπικής δέσμευσης του πρωθυπουργού, ώστε το Μάτι να αναδημιουργηθεί με βάση ένα σχέδιο που και θα προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα των κατοίκων και θα αποτρέπει επανάληψη την καταστροφής που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2018.

Πρόσφατα παραβρεθήκατε στην ημερίδα της SENECA, με θέμα τον ιατρικό τουρισμό. Τι μπορούμε να κάνουμε ως χώρα, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί συγκριτικά με γειτονικά κράτη και να προσελκύσουμε τον κόσμο εδώ, με δεδομένο ότι θεωρούμεθα αντικειμενικά πιο καταρτισμένοι επιστημονικά;

Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αποτελεί όντως ένα εξαιρετικό πεδίο για την αναγκαία διαφοροποίηση και διεύρυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Είναι, μάλιστα, ένα είδος τουρισμού που δεν περιορίζεται σε μια εποχή του χρόνου, βοηθώντας έτσι στην επέκταση του τουρισμού σε όλο το έτος, αλλά και σε όλη τη χώρα, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του. Η χώρα μας είναι κατ’ αρχάς ευλογημένη με πλήθος ιαματικών πηγών και συνεχώς αναγνωρίζουμε νέες.

Για την περαιτέρω αξιοποίησή τους έχουμε συστήσει έναν νέο φορέα, την «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος ΑΕ», ενώ στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε προβλέψει χρηματοδότηση για έργα ύψους 28 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υποδομών και σχετικές μελέτες για τις ιαματικές ιδιότητες των πόρων. Περαιτέρω, στο κατ’ εξοχήν ιατρικό σκέλος του τουρισμού υγείας, είμαστε σε επαφή και συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς και στόχος είναι να ενισχύσουμε και να προβάλλουμε τα πολλά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα ως προς τις προσφερόμενες ιατρικές της υπηρεσίες, από υψηλά καταρτισμένο προσωπικό και ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη, μέχρι τις κλιματικές-φυσικές συνθήκες κατάλληλες τόσο για σωματική αποθεραπεία, όσο και για ψυχική ευεξία.

Στη μέχρι τώρα συναναστροφή σας με κατοίκους, τι είναι αυτό που σας επισημαίνουν κατά κύριο λόγο, ποιος ο μεγαλύτερος προβληματισμός και η ανησυχία τους;

Πέραν από τα επιμέρους τοπικά ζητήματα, οι ανησυχίες επικεντρώνονται στον κατά γενική ομολογία δύσκολο, λόγω διεθνών εξελίξεων, χειμώνα που έρχεται. Η συσσώρευση πολλών παράλληλων κρίσεων και των συνεπειών τους, από την πανδημία μέχρι την παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, προκαλεί εύλογο προβληματισμό.

Όμως και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να στηρίξουμε πολίτες και επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας το μέρισμα από την υπεραπόδοση της οικονομίας, αυτή η κυβέρνηση έχει προσφέρει έμπρακτη στήριξη στην κοινωνία, με την Ελλάδα να είναι στην κορυφή της ΕΕ στα μέτρα στήριξης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το κάναμε και στην πανδημική κρίση, το κάνουμε και τώρα. Ένα από τα πρόσφατα μέτρα που λάβαμε ως Υπουργείο Τουρισμού είναι το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», με ψηφιακή κάρτα, για πρώτη φορά εξαργυρώσιμο σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, του οποίου μάλιστα οι δικαιούχοι θα διπλασιαστούν.

Και όπως προσωπικά έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, με επόμενο σταθμό τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Ευτυχώς, η εθνική οικονομία παρά τις προκλήσεις υπερβαίνει τις προσδοκίες. Οι προβλέψεις ανάπτυξης για τη χώρα μας βελτιώνονται, την ώρα που για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδεινώνονται. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό παίζει η εξαιρετική τουριστική χρονιά που έχουμε φέτος.

Τα στοιχεία από τα έσοδα του Ιουνίου δείχνουν ότι ξεπεράσαμε τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ τα στοιχεία ειδικά στους θερινούς μήνες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Συνεχίζουμε ακατάπαυστα την προσπάθεια, ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει τη μεγάλη ασπίδα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε κάθε κρίση, παρούσα και μελλοντική.

Who is who

Η Σοφία Ζαχαράκη είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει κάνει εξειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας Αγγλικών στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».

Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Διετέλεσε, επίσης, σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

Το Μάρτιο του 2019 ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Α’βαθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Τον Ιανουάριο του 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της Υφυπουργού Τουρισμού.

Μιλά αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.

Προηγούμενο άρθρο«Πάντα πιωμένος κι άνεργος…»: Ποιος ήταν ο θρυλικός Μπάμπης ο Φλου
Επόμενο άρθροΜαθητής γυμνασίου από το Πικέρμι τέταρτος στον κόσμο στο σκάκι