Γράφει η Καλλιόπη Λύκου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η περίοδος των εξετάσεων και συγκεκριμένα των Πανελληνίων είναι εξαιρετικά δύσκολη και στρεσογόνα για τους μαθητές, που πολλές φορές ξεσπούν με λάθος τρόπο στο φαγητό είτε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες είτε επιλέγοντας λάθος τροφές, είτε πάλι μένοντας νηστικοί.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές και βέβαια και οι γονείς είναι ότι η απόδοση των εξεταζόμενων δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλά διαβασμένοι είναι, αλλά και από τη σωστή διατροφή. Με οδηγό αυτή και με σωστές επιλογές τροφίμων, μπορούν να βρουν έναν σύμμαχο που ποτέ δεν πίστευαν ότι υπάρχει.
Τρώμε καλό πρωινό
Ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό είναι απαραίτητο για την καλύτερη απόδοση, καθώς εξασφαλίζει σωματική και πνευματική ευεξία. Μερικά προτεινόμενα γεύματα για παράδειγμα είναι:
- δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα
- ένας φυσικός χυμός με ένα τοστ
- ένα αυγό βραστό με ένα κομμάτι τυρί
- ένα γιαούρτι 2% με μέλι και ξηρούς καρπούς
Τρώγοντας ένα πλούσιο πρωινό αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά.
Πίνουμε πολύ νερό
Οι μαθητές πρέπει να καταναλώνουν 8 έως 10 ποτήρια νερό ημερησίως, για να εξασφαλίσουν την καλή λειτουργία του οργανισμού τους.
Τρώμε λίγο, αλλά συχνά
Καλό είναι να καταναλώνονται συχνά και μικρά γεύματα έτσι ώστε να παρέχεται συνεχώς ενέργεια στον οργανισμό, χωρίς αυτός να παραφορτώνεται. Μερικά παραδείγματα είναι:
- φρουτοσαλάτες με μύρτιλα, μπανάνα, πορτοκάλι, ρόδι
- ένα παστέλι
- ένα κομμάτι σοκολάτα υγείας
- ένα γιαούρτι με μέλι και φρούτα
- μπάρα δημητριακών
Αποφεύγουμε junk food, γλυκά, παγωτά και αναψυκτικά. Αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, κάτι που μας προκαλεί ένα αίσθημα κούρασης.
Προσέχουμε τα κυρίως γεύματα
Για τα κυρίως γεύματα επιλέγουμε τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο και τη μνήμη. Επιλέγουμε να τρώμε λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, τόνο ή σαρδέλα, τα οποία είναι πλούσια σε Ω-3 & Ω-6 λιπαρά, που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Επιλέγουμε γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, ελιές, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, όπως καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσινες πιπεριές, ντομάτα, σπανάκι. Από κρέατα προτιμάμε τα άπαχα, το κοτόπουλο και το μοσχάρι. Εν κατακλείδι, προσέχουμε να περιλαμβάνουμε στα κυρίως γεύματά μας τροφές οι οποίες περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Δεν κάνουμε δίαιτα!
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των εξετάσεων θα πρέπει να σταματήσουμε κάθε είδους δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι δίαιτες προκαλούν αισθήματα κόπωσης και μειώνουν τη συγκέντρωση! Κοιμόμαστε αρκετά! Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά και την ιδιαίτερη σημασία της ξεκούρασης και του ποιοτικού ύπνου. Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους!