Όταν τα παθήματα, γίνονται μαθήματα, όλα είναι πιο σωστά. Στην ώρα του φέτος ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στον Δήμο Μαραθώνα και πλούσιος, τουλάχιστον στα πιο κεντρικά σημεία. Τόσο πλούσιος που υπήρξαν κι αντιδράσεις από κάποιους λίγους, οι οποίοι πίσω από τον στολισμό, είδαν μια άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Έτσι είναι, όμως… Ποτέ δεν γίνεται να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν χρειάζονται εκπτώσεις στο χρώμα των Χριστουγέννων! Το χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Κι ας στοιχίζει λίγο παραπάνω…

Ούτε το όνομά της δεν θα αναφέρω. Η 5η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατάφερε με τεράστια ευκολία να υπονομεύσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να δυσφημίσει τη χώρα μας ως Ελληνίδα. Δεν θα ασχοληθώ, όμως, με αυτό. Θα ασχοληθώ με την ταχύτητα, τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα που κινήθηκαν οι βελγικές Αρχές. Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει η απόλυτη μυστικότητά τους. Δεν κρέμασαν σε μανταλάκια κάποια ονόματα, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, μέχρι να προκύψουν σαφέστατες ενδείξεις όσον αφορά στις εγκληματικές πράξεις.

Και όταν ήρθε η ώρα, έδρασαν. Σε αντιδιαστολή με τις δικές μας Αρχές –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά οικονομικά σκάνδαλα, διαφθορά και δωροδοκίες. Ποιος θυμάται πια τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιαν, Λίχτενσταϊν, και Novartis…; Ειλικρινά δεν ξέρω ποιος θυμάται, γνωρίζω όμως ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται. Στη χώρα μας, δυστυχώς, αυτά φιλοξενούνται για κάποιες μέρες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και μετά μπαίνουν στο χρονοντούλαπο τις ιστορίας. Είναι κρίμα και δεν μας αξίζει.

Θα σας πρότεινα να διαβάσετε τη μόνιμη στήλη maXfiles του Μάκη Κουλουμπή στη σελίδα 28. Νομίζω ότι αποκαλύπτει με τον καλύτερο τρόπο την υποκρισία του συστήματος που δήθεν θεσπίζει νόμους για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται με τη δημόσια διοίκηση.

Στάχτη στα μάτια. Όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τους υπόχρεους, αλλά -το χειρότερο- τους δημιουργούμε και το τέλειο άλλοθι ότι έχουν περάσει από τη διαδικασία του «πόθεν έσχες». Δηλαδή, δεν έχουν κλέψει, δεν έχουν καταχραστεί, δεν έχουν δωροδοκηθεί. Διπλό το έγκλημα. Κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Κλείνω, παροτρύνοντάς σας να διαβάσετε και τα Γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη που έστειλαν στη MP για ακόμα μια χρονιά οι μαθητές της πόλης (σελ. 18-21). Είναι μια στήλη που την καθιερώσαμε το 2017 και την επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο με μεγάλη χαρά, γιατί ελπίζουμε ότι τα μηνύματα αυτά δεν έχουν ως αποδέκτη μόνο τον Άγιο Βασίλη, αλλά αγγίζουν κι όλους εμάς.

Η ομάδα της MP κι εγώ προσωπικά στέλνουμε σε όλους εσάς τις πιο θερμές ευχές μας. Ειρήνη, υγεία, ευημερία, και κάθε ευχή σας να γίνεται πραγματικότητα. Το 2023 να σας φέρει περισσότερη χαρά, περισσότερη ευτυχία…

Προηγούμενο άρθροΗ Βένια και η Φάτσα
Επόμενο άρθροΈξι εξαιρετικά βιβλία για να κάνετε δώρο στους αγαπημένους σας τις γιορτές