του Δημήτρη Μαρμαρά

Καθόμουν στο γραφείο και σκεφτόμουν: Τι να γράψω για το Time Out; Για τον άτυχο οπαδό του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη που δολοφονήθηκε; Για την προεδρική μάχη Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο μπάσκετ;  Ή για την Εθνική, την ΕΠΟ και τον Ρανιέρι;

Όχι η στήλη είναι Αθλητική, δεν θα ασχοληθεί με κάτι άλλο πέραν των πρωταγωνιστών. Αυτοί δεν είναι ούτε οι Αγγελόπουλοι, ούτε ο Γιαννακόπουλος, ούτε οι ανεγκέφαλοι-βάρβαροι-δολοφόνοι, ούτε ο Σαρρής και ο χωμένος παντού Μαρινάκης. Οι πρωταγωνιστές είναι στο γρασίδι, στο παρκέ, στα κορτ, στο τάραφλεξ, στο ταρτάν ή ακόμα στη θάλασσα ή τις πισίνες.

Η μπίλια έκατσε στον Ολυμπιακό. Η ομάδα που κατέκτησε Πρωτάθλημα Ελλάδας και δύο Ευρωλίγκες σε δύο χρόνια, δείχνει σημάδια αποσύνθεσης. Ο Μπαρτζώκας πήρε έναν έτοιμο Ολυμπιακό, τον έφτασε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης αλλά εντός συνόρων δεν κατάφερε το παραμικρό.

 

Φταίει ο Μπαρτζώκας;

Οι γραμμές αυτές γράφονται, μετά την παραίτηση Μπαρτζώκα και μετά την ήττα του Ολυμπιακού στο Ζηρίνειο από την Κηφισιά. Η απάντηση στην ερώτηση είναι ΝΑΙ. Φταίει και ο Μπαρτζώκας. Ευθύνη φέρουν όμως και οι παίκτες και ο Σπανούλης και η διοίκηση του Ολυμπιακού. Γιατί έχτισαν μία ομάδα πάνω στον Σπανούλη. Και μόλις βρεθεί κάποιος να μπλοκάρει (αγωνιστικά ή πνευματικά) τον αρχηγό, ο Ολυμπιακός είναι γυμνός. Ο Kill Bill θέλει μία μπάλα μόνος του. Το μπάσκετ είναι ομαδικό όμως παιχνίδι. Δεν παίζει ένας και όλοι οι υπόλοιποι δουλεύουν για αυτόν. Το λάθος του Ολυμπιακού είναι ότι έδωσαν στον Σπανούλη την ευθύνη να κάνει «κουμάντο» παντού. Στους παίκτες, στους προπονητές, στα πάντα. Η διοίκηση ζητάει τη γνώμη του Σπανούλη για όλα. Μέγα λάθος. Ο Billαρος είναι αθλητής. Κάνει μία δουλειά μέσα στο παρκέ (και την κάνει πολύ καλά) όταν ο προπονητής και η διοίκηση τον προστατεύουν από το να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι.

Ευθύνη έχει και ο Σπανούλης που το αποδέχεται αυτό. Οι Αγγελόπουλοι έχουν κάνει μία τεράστια επένδυση όλα αυτά τα χρόνια στον ελληνικό αθλητισμό. Καλό θα ήταν, για να μην σκορπούν τα χρήματά τους, να αποφασίσουν να προστατέψουν την ομάδα. Πώς; Να διοικήσουν. Ο προπονητής να προπονήσει. Και οι παίκτες να παίξουν. Αυτό πάει λάθος στον Ολυμπιακό. Εν κατακλείδι όπως λέει και ο Κηλαηδόνης… φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς φταίει κι ο Χατζηπετρής.

Προηγούμενο άρθροΟ Λαθρεπιβάτης
Επόμενο άρθρο«Που είναι το χρέος κ.Ψηνάκη;» – Επιστολή του παρατηρητηρίου των ΟΤΑ στον Ψηνάκη