Γράφουν οι:  Βίκυ Τάχου Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου
                        Κωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος

Άνθη στην καρδιά του Χειμώνα…
Ο Χειμώνας παραδοσιακά θεωρείται η πιο αδιάφορη εποχή για την φύση και έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο κήπος είναι πιο ελκυστικός την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Εν μέρει αυτή η άποψη μπορεί να θεωρηθεί σωστή γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τα φυτά και λησμονούμε τα εντυπωσιακά φυτά του χειμώνα. Υπάρχουν όμως φυτά που ανθίζουν τους χειμερινούς μήνες και αν μάθουμε να τα παρατηρούμε θα εκπλαγούμε από την ομορφιά τους.
Με τα παρακάτω λοιπόν φυτά θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε αυτό το μύθο και θα μάθουμε για τα φυτά που ομορφαίνουν τον κήπο μας στην καρδιά του Χειμώνα!!
Καμέλια : Αειθαλής θάμνος με πλούσια και εντυπωσιακή ανθοφορία από μέσα Ιανουαρίου έως τέλος Απριλίου. Βγάζει αρωματικά άνθη σε ποικιλία αποχρώσεων όπως κόκκινο, ροζ και λευκό. Προτιμά ημισκιερές και προστατευμένες από τον παγετό και τα κρύα ρεύματα αέρα θέσεις.
Φορσύθια : Φυλλοβόλος θάμνος με κίτρινα άνθη καλλωπιστικής αξίας που εμφανίζονται στα κλαδιά από Φλεβάρη έως και Απρίλιο. Είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Γιασεμί γυμνανθές : ή αλλιώς και Γιασεμί του Χειμώνα καθώς εμφανίζει τα κίτρινα άοσμα άνθη του από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τον Απρίλιο. Είναι θάμνος φυλλοβόλος αναρριχώμενος, ανθεκτικός στο ψύχος και στην ξηρασία.
Χειμώνανθος : Φυλλοβόλος θάμνος που ανθίζει Ιανουάριο με Φεβρουάριο πριν την έκπτυξη των φύλλων του. Φέρει κίτρινα πολύ αρωματικά άνθη. Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό σε φτωχά εδάφη με πλούσια αποστράγγιση και κατάλληλο για φύτευση σε ημισκιερές θέσεις.
Τσιντόνια : Εντυπωσιακός φυλλοβόλος θάμνος που ανθίζει Ιανουάριο με Μάρτιο πριν την έκπτυξη των φύλλων του με άνθη πορτοκαλοκόκκινα. Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο.
Κόρνος : Φυλλοβόλος θάμνος με έντονα κόκκινα κλαδιά τους χειμερινούς μήνες. Ανθίζει Φεβρουάριο έως και Απρίλιο και φέρει άνθη λευκά ή κίτρινα. Είναι φυτό ανθεκτικό στις ημισκιερές θέσεις και στα ασβεστώδη εδάφη.
Μαόνια : Αειθαλής θάμνος με αγκαθωτά φύλλα που γίνονται κόκκινα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ανθίζει από Ιανουάριο έως και Μάρτιο και φέρει κίτρινα άνθη και μαύρους καρπούς. Είναι φυτό πάρα πολύ ανθεκτικό με ευρεία προσαρμοστικότητα.
Ιόχρωμα: Αειθαλής θάμνος που ανθοφορεί από τέλος Φθινοπώρου έως νωρίς το καλοκαίρι. Φέρει εντυπωσιακά μοβ-μπλε άνθη σε σχήμα χωνιού. Είναι φυτό που αντέχει σε ημισκιερές θέσεις.
Βιβούρνο κοινό : Αειθαλής θάμνος που ανθίζει από Δεκέμβριο έως Απρίλιο με λευκά άνθη. Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φρακτών.
Ο Φλεβάρης και αν χιονίσει, πάλι άνοιξη θα ανθίσει…
Ο Φεβρουάριος είναι τυπικά ο τελευταίος μήνας του χειμώνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο χειμώνας έχει τελειώσει. Τον Φεβρουάριο, όπως ακόμα και τον Μάρτιο πολλές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «δυσάρεστες» εκπλήξεις. Ο κίνδυνος της παγωνιάς ή ακόμα και του χιονιού υπάρχει και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις και να προφυλάξουμε αναλόγως τα φυτά μας.

Κηπουρέματα Φεβρουαρίου…
Ξεκινήστε εντατικό σκάλισμα στον κήπο σας, και αν δεν βρέχει μην ξεχάσετε το πότισμα τις πρωινές ώρες. Ετοιμάστε τα παρτέρια για τα λαχανικά σας και επιδιορθώστε τους φράχτες και τα στηρίγματα των δέντρων και των φυτών.
Καλύψτε τα ευαίσθητα φυτά με το φλις παγετοπροστασίας που εφοδιαστήκατε τους προηγούμενους μήνες.
Κλαδέψτε και μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερες γλάστρες τα φυτά που δείχνουν να ασφυκτιούν. Παράλληλα ξεκινήστε το λίπασμα για να προετοιμάσετε τα φυτά σας για τις πρώτες ανθοφορίες της Άνοιξης.
Αν έχετε πάρει κάδο κομποστοποίησης, βάλτε μέσα τα ξερά φύλλα και τα φρούτα που έπεσαν στο έδαφος για να μην δημιουργηθούν εστίες μολύνσεων ασθενειών και εντομών στον κήπο σας.
Αν έχετε παρατηρήσει μυρμήγκια στο έδαφος, μπορείτε να τα καταπολεμήσετε βιολογικά με ταλκ ή ξύδι. Το ξύδι είναι αποτελεσματικό και για την μείωση των ζιζανίων στον κήπο αλλά πρέπει να χρησιμοποιείτε σε μικρή ποσότητα γιατί επηρεάζει την αλκαλικότητα του εδάφους. Όταν ο καιρός το επιτρέπει κάντε μια γερή καθαριότητα στα φυτά σας με το λάστιχο, για να απομακρυνθούν και τα τελευταία εναπομείναντα αυγά εντόμων από αυτά.
Στο χλοοτάπητα είναι η εποχή που μπορούμε να κάνουμε επισπορά με ψυχρόφιλα είδη χλόης, να απομακρύνουμε τα πεσμένα φύλλα και να κάνουμε καλό αερισμό του εδάφους.
Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φλεβάρη κλαδεύουμε τα κλήματα, τα ραντίζουμε και κάνουμε τη χειμωνιάτικη λίπανση. Τώρα είναι η ιδανική περίοδος για να διορθώσουμε τα στηρίγματα και να προετοιμάσουμε το χώρο για την επόμενη περίοδο.
Κλαδέψτε τους θάμνους και τις μπορντούρες στο σχήμα που θέλετε. Τους φράχτες (λέιλαντ, λεμονοκυπάρισσα, βιβούρνα, φωτίνιες, πυράκανθους, αγγελικές,  λιγούστρα, λιγουστρίνια, δάφνες, πικροδάφνες, κουμαριές, ελαίαγνους κτλ) με μεγάλη προσοχή για να μην ξεφύγετε από το σχήμα που θέλετε. Τους θάμνους (αμπέλιες, πυξάρια, τσιντόνιες κτλ) κλαδέψτε τους και αυτούς από όλες τις πλευρές ομοιόμορφα.
Κλαδέψτε λεβάντες λεβαντίνες, δεντρολίβανα, ρίγανη και αραίωσε τη μέντα, το δυόσμο, την έρπουσα βίνκα, το μπούζι και ότι άλλο δείχνει ότι έχει ξεφύγει από το επιθυμητό μέγεθος. Κλαδέψτε επίσης χαμηλά λαντάνες, διμορφοθήκες, βερονίκες, υπέρικα, και διάφορα πολυετή. Κλαδέψτε, δηλαδή, γενικά τα φυτά του κήπου σας για να τους δώσετε σχήμα τώρα είναι η ιδανική περίοδος.
Κλαδέψτε τις μηλιές, τις αχλαδιές, τις ροδακινιές τις βερικοκιές και γενικά τα καρποφόρα δέντρα του κήπου που έχουν ρίξει τα φύλλα τους.
Κλαδέψτε και αραιώστε τα αναρριχώμενα του κήπου σας όπως το γιασεμί , το αγιόκλημα κ.α.
Αν όλα τα παραπάνω κλαδέματα σας φαίνονται βουνό, μπορείτε πάντα να πάρετε ένα συνεργείο με επαγγελματίες κηποτέχνες, οι οποίοι θα τα κάνουν σωστά και με προσοχή!!!
Σπέρνουμε και Φυτεύουμε τον Φεβρουάριο…
Σπέρνουμε σε εξωτερικό χώρο σπάνακι, σέσκουλα, ραδίκια, πράσα και καρότα.  
Στο σπορείο (που ετοιμάσαμε τον προηγούμενο μήνα) σπέρνουμε μελιτζάνες, τομάτες, πιπεριές, πράσο, βασιλικό, ετήσιο γαρύφαλλο και πετούνιες. Τα φυτά αυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε ατομικά γλαστράκια όταν σχηματίσουν το τρίτο σετ πραγματικών φύλλων.
Φυτέψτε κατευθείαν στον κήπο σπαράγγια και αγκινάρες προς τα τέλη αυτού του μήνα. Επίσης φυτέψτε κρεμμύδια και σκόρδα για ξέρα το καλοκαίρι και τέλος του μήνα συμπληρώστε με μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή.  
Θυμηθείτε τί λαχανικά είχατε φυτέψει πέρσι στα παρτέρια και αποφύγετε να βάλετε στα ίδια σημεία ίδιο τύπο λαχανικού. Εναλλάσσετε λοιπόν τα λαχανικά σας κάθε 1-2 χρόνια ώστε το έδαφος να προλαβαίνει να ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Ιδανική εποχή, επίσης, για να φυτέψετε τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς βολβούς όπως λίλιουμ, κάλλες, τουλίπες, κάνες, γλαδιόλες, αγάπανθούς αμαρυλλίδες και τον γνωστό από τις γιαγιάδες μας μιγκέ με την υπέροχη μυρωδιά του.

Περισσότερες συμβουλές τον επόμενο μήνα…

Προηγούμενο άρθροΔυσλιπιδαιμία
Επόμενο άρθρο3 τρόποι για να διεκδικήσετε τις δεδουλευμένες αποδοχές σας.