Γράφουν οι :
Βίκυ Τάχου Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου
Κωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος

Τριανταφυλλιά … η Βασίλισσα του κήπου μας…

     Ποιος δεν έχει μυρίσει τις τριανταφυλλιές στον κήπο; Ποιος δεν έχει χαρίσει ένα τριαντάφυλλο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και ποιος δεν έχει συγκινηθεί με αυτή τη χειρονομία; Αλλά και ποιος δεν έχει τρυπηθεί από τα αγκάθια μια εντυπωσιακής τριανταφυλλιάς προσπαθώντας να κόψει ένα μπουμπούκι;
     Ωραίες ή κακές αναμνήσεις το σίγουρο είναι ότι το τριαντάφυλλο είναι το λουλούδι που συνδέει τα παιδικά μας χρόνια με την ενήλικη ζωή μας. Ας το γνωρίσουμε λοιπόν…
Είναι καλλωπιστικό φυλλοβόλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό με τα αγκάθια, τα φύλλα και τα άνθη.
Φυτεύονται όλο το έτος είτε γυμνόριζες είτε με μπάλα χώματος. Είναι φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο. Η καλύτερη θέση φύτευσης είναι ΝΑ ή ΝΔ για να έχουμε πλούσια ανθοφορία που διαρκεί. Αρέσκονται σε πλούσια και υγρά εδάφη.
Καλό είναι να ποτίζετε τις τριανταφυλλιές νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Προσοχή ιδιαίτερη χρειάζεται έτσι ώστε να μην βρέχονται τα φύλλα γιατί τότε δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη ασθενειών και προσβολή από διάφορους εχθρούς όπως η μελίγκρα.
Λιπαίνουμε μετά από κάθε ανθοφορία από αρχές Άνοιξης έως και τον Αύγουστο με κάποιο πλήρες λίπασμα και δεν αμελούμε να συμπληρώνουμε με οργανική ουσία (κοπριά, τύρφη ή φυτόχωμα) κάθε χρόνο για να ενισχύσουμε την ανθοφορία.
Σκαλίζουμε συχνά τις τριανταφυλλιές μας, βελτιώνοντας έτσι τον αερισμό του εδάφους. Οι τριανταφυλλιές ανθίζουν περισσότερο και συχνότερα με αυτό τον τρόπο.
Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μας το Χειμώνα μετά τις μεγάλες παγωνιές και γενικά πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης. Παράλληλα καθαρίζουμε και κόβουμε τα παλιά τριαντάφυλλα αμέσως μόλις αρχίσουν να μαραίνονται για να βοηθήσουμε την επανάληψη της άνθησης. Επίσης, καλό είναι να καθαρίζεται εσωτερικά το φυτό από τα λεπτά κλαδάκια, τα φύλλα και τα χοντρά στελέχη για να κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας και να αναπνέει το φυτό μας.
Κηπουρέματα Απριλίου…
Τώρα είναι ο μήνας που ολοκληρώνουμε τα ελαφρά σκαλίσματα γύρω από τα φυτά μας για καλό αερισμό των ριζών και καταστροφή των αναπτυσσόμενων ζιζανίων. Μετά το σκάλισμα των φυτών ρίχνουμε λίπασμα για να προετοιμάσουμε τα φυτά μας για την ανοιξιάτικη ανθοφορία τους.Μπορούμε να κάνουμε προληπτικούς ψεκασμούς στα κωνοφόρα του κήπου μας για να αποφύγουμε τους μύκητες καθώς και στις τριανταφυλλιές και τα ευώνυμα για το ωίδιο.
Τώρα είναι η εποχή που μπορούμε να κάνουμε επισπορά στο γκαζόν σε σημεία που χρειάζεται για να το απολαύσουμε την Άνοιξη και το καλοκαίρι.
Σιγά σιγά πρέπει να ελέγξουμε το αυτόματο πότισμα στον κήπο μας. Ελέγχουμε αν τα μπεκ έχουν απορρυθμιστεί. Κάνουμε ένα τεστ για να διαπιστώσουμε αν έχουν φράξει τα φίλτρα από σκουπιδάκια και χώμα και αλλάζουμε τις μπαταρίες. Τέλος ρυθμίζουμε ξανά το πρόγραμμα αυτόματου ποτίσματος ανάλογα με τι θερμοκρασίες που επικρατούν.
Επίσης εάν έχουμε φυτά στο μπαλκόνι μας, δεν παραλείπουμε να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα ποτίσματος και εκεί. Αν είναι βορινό το μπαλκόνι ποτίζουμε κάθε 4 με 5 μέρες, ενώ αν είναι μεσημβρινό που το βλέπει περισσότερο ο ήλιος ποτίζουμε κάθε 2 με 3 μέρες.
Σπέρνουμε και Φυτεύουμε και απολαμβάνουμε τον Απρίλιο…
Σπέρνουμε τομάτες, κολοκυθάκια, αγγούρι, μπάμιες, πιπεριές, παντζάρια, αντίδια, σπανάκι, σέσκουλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο και κολίανδρο.  
Μεταφυτεύουμε πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κρεμμύδια, μαρούλια και σκόρδο.
Ιδανική εποχή για να φυτέψουμε διάφορα βότανα όπως ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, απήγανο και δενδρολίβανο.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε να φυτεύουμε τα ετήσια ανοιξιάτικα φυτά που θα δώσουν το πρώτο χρώμα στον κήπο μας όπως γαρίφαλα, καλέντουλα, κατηφές, σκυλάκι, πετούνια και ζίννια.
Οι κήποι τώρα θα γίνουν σιγά σιγά μοβ με τις πασχαλιές και τις αναρριχώμενες γλυτσίνιες που θα ανθίζουν .
Απολαμβάνουμε τις βερβένες, τα γαρύφαλα, τη γκαζάνια, τα γεράνια και τις νεραγκούλες να ανθίζουν σιγά σιγά και έχουμε ήδη φυτεμένα στον κήπο μας από άλλες χρονιές.
Περισσότερες συμβουλές τον επόμενο μήνα…

Προηγούμενο άρθροΤο γλέντησαν για τα καλά οι μικροί μασκαράδες
Επόμενο άρθροΓια άνεργους 19-29 ετών «επιταγή» εισόδου στην αγορά εργασίας