Η άνοιξη σηματοδοτεί την αναγέννηση της φύσης. Τα δέντρα πρασινίζουν, τα φυτά ανθίζουν ξεχύνοντας μεθυστικές μυρωδιές, ενώ φυτικό και ζωικό βασίλειο μπαίνουν σε φάση αναπαραγωγής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η άνοιξη θεωρείται και είναι η πιο ερωτική εποχή. Αφεθείτε στον έρωτα κι εσείς και όσοι είστε δεσμευμένοι κοιτάξτε με φρέσκια ματιά τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας.

Η καλή ψυχολογία σχετίζεται άμεσα με την καλή σωματική υγεία. Βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, τη μείωση του στρες, την καλύτερη ισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, άρα και τη μείωση των παθήσεων ή κρίσεων σε περιπτώσεις χρόνιων προβλημάτων. Μεγάλο μέρος των οργανικών παθήσεων και προβλημάτων οφείλεται στο άγχος και την κακή διάθεση και στάση απέναντι στον εαυτό, τη ζωή και τους άλλους. Μη ξεχνάτε λοιπόν ότι γυρνώντας θετικά την ψυχολογία σας γυρνάτε θετικά και τον οργανισμό σας. Η άνοιξη βοηθά σ’ αυτή την κατεύθυνση. Βοηθείστε κι εσείς!

Σαλάτες, φαγητά, ροφήματα, όλα νοστιμίζουν με την πιπεράτη γεύση του τζίντζερ, που θα σας εντυπωσιάσει επίσης, με τις επιδράσεις του στον οργανισμό. Οι Ασιάτες το έλεγαν ζιντεμέλ, οι Δυτικοί το είπαν τζίντζερ (ginger) και οι Έλληνες πιπερόριζα. Πρόκειται για ένα σπάνιο δώρο της Ανατολής και είναι από τα πιο μελετημένα φυτά στον κόσμο. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Tο τζίντζερ προέρχεται από την Aνατολή

Σήμερα, η ποιοτικότερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Kαραϊβική. Eίναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Eκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία.

Πώς σας ωφελεί

Oι Kινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Tα αιθέρια έλαιά του και άλλα συστατικά του του προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές του.

Συγκεκριμένα:

1. Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.

2. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.

3. Βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.
4. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
Μπορεί από τις περισσότερες έρευνες να προκύπτουν θετικά αποτελέσματα για την επίδραση αυτού του φυτού στον οργανισμό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες από τη συστηματική μακροχρόνια λήψη του. H κατανάλωσή του, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών.

Τι περιέχει

Το τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Επιπλέον, περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.

Πως να το καταναλώσετε

H χαρακτηριστική του γεύση νοστιμίζει φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών. Mπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, αλλά και μαγειρεμένο.

 

  • Στις σαλάτες

Aν θέλετε να δώσετε στη σαλάτα σας πιο πικάντικη γεύση και περισσότερες ευεργετικές ουσίες, προσθέστε μερικά κομματάκια πιπερόριζας. Ταιριάζει υπέροχα με τις πράσινες σαλάτες που συνοδεύονται από ντρέσινγκ με λεμόνι.

  • Στα φαγητά

Kοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι για 4 φιλέτα κοτόπουλου σοτάρετε ελαφρά με 5 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 πολύχρωμες πιπεριές και 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, καθώς και μία λεπτή φέτα ψιλοκομμένο τζίντζερ. Στη συνέχεια, προσθέτετε τα φιλέτα και τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. Tο κοτόπουλο με τζίντζερ συνοδεύεται θαυμάσια με ρύζι. 

Mπιφτέκια: Zυμώνετε τον κιμά με όλα τα υλικά της συνταγής σας και προσθέσετε μία κουταλιά τζίντζερ σε σκόνη ανά κιλό κιμά.

Aρακάς-φασολάκια: Προσθέτετε 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα μία φέτα τζίντζερ (φρεσκοτριμμένο) ανά κιλό λαχανικών.

  • Στα γλυκά

Μπορείτε, επίσης, να βάλετε τριμμένο τζίντζερ σε διάφορα γλυκά, όπως σε κουλουράκια, μπισκότα και κέικ. Για κέικ, κουλουράκια και μπισκότα χρησιμοποιήστε ανά 3½ φλιτζάνια αλεύρι 1½ κουταλιά τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο ή σε σκόνη). Aν, μάλιστα, στα γλυκά αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα ζάχαρης με μέλι, θα αναδειχθεί περισσότερο το άρωμα του τζίντζερ. 

Το τζίντζερ ως φάρμακο

  • Αντί δραμαμίνης…Στις μέρες μας, επιστημονικές έρευνες τεκμηριώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ, χάρη στην αντιοξειδωτική και την αντιφλεγμονώδη δράση του. Συγκεκριμένα, μελέτες φέρουν το τζίντζερ ως τη λύση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ναυτίας, όπως τη ζαλάδα, τον έμετο και τον κρύο ιδρώτα. Μάλιστα σε μία από αυτές, το τζίντζερ φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από τη δραμαμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τον συγκεκριμένο λόγο. Ανάλογα αποτελέσματα, στην αντιμετώπιση της ναυτίας και του έμετου, παρουσιάζει και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με σημαντική αποτελεσματικότητα μέχρι και την 20ή εβδομάδα της κύησης.
  • Για δυσπεψία – ναυτία: Αν μετά το φαγητό νιώθετε φούσκωμα, πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ. Φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Το ίδιο κάντε αν έχετε ναυτία. 
  • Φυσικό παυσίπονο…Η ρίζα τζίντζερ περιέχει συστατικά με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, τις τζιντζερόλες. Στα συστατικά αυτά αποδίδονται και η μείωση του πόνο και η βελτίωση της κίνησης που παρατηρείται σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μάλιστα δύο κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς  έδειξαν μείωση του πόνου στο 75% των ατόμων με προβλήματα στις αρθρώσεις και στο 100% εκείνων με μυικές διαταραχές. Παράλληλα παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στους εργαστηριακούς δείκτες φλεγμονής.
  • Κατά του καρκίνου…Οι τζιντζερόλες, το βασικό ενεργό συστατικό του τζίντζερ, φαίνεται να παρέχει προστασία και κατά διαφόρων μορφών καρκίνου αφού η τακτική του κατανάλωση έχει συσχετισθεί με μειωμένο ρυθμό εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου και των ωοθηκών. Επιπλέον ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συμβάλλοντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω της εφίδρωσης που προκαλεί.
  • Για το κρυολόγημα: Bάλτε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Aφήστε το 3-4 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το. Mπορείτε, επίσης, στο τσάι ή στο χαμομήλι σας να προσθέσετε αντί για τριμμένο τζίντζερ, μία μόνο σταγόνα αιθέριο έλαιο τζίντζερ. 
  • Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη: Bάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Aυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις.
  • Και λίγο φτάνει…Δε χρειάζεται να καταναλώσουμε τεράστιες ποσότητες τζίντζερ για να δούμε ότι έχει αποτέλεσμα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μία φέτα ½ εκατοστού είναι αρκετή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της στα ενεργά συστατικά. Φυσικά η μεγαλύτερη κατανάλωση μπορεί να επιταχύνει τις δράσεις του.

Για συμβουλές και λοιπές διευκρινήσεις στο…sofiafisi@marathonpress.gr

Προηγούμενο άρθροΚαθρεφτάκια και χάντρες…
Επόμενο άρθροΤοπική αυτοδιοίκηση και σύγχρονη πραγματικότητα