Γράφει ο ΧαράλαμποςΠαπαϊωάννου, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» του Ιορδάνη Λουίζου.

Ο Χαράλαμπος Παπαϊωάννου είναι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής με μετεκπαίδευση στο Μ.Δ.Δ.Ε., με εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες-Δυσλεξία, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου της Κοινωνικής Ψυχιατρικής- Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και υποψήφιος Διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έχει ανάγκη από τοπικούς άρχοντες που ν’ αφουγκράζονται, να νιώθουν και να γνωρίζουν από κοντά τα προβλήματα και τις προσδοκίες των πολιτών, όσον αφορά στην ποιότητα της ζωής τους στον τόπο που ζούνε.

Έχει ανάγκη από τοπικούς άρχοντες που είναι μέσα στην καθημερινότητα, που βιώνουν και οι ίδιοι τα προβλήματα και τα «θέλω» του κόσμου, που έχουν μεγαλώσει σ’ αυτό τον τόπο και τον πονάνε που τον νιώθουν «σπίτι τους».

Έχει ανάγκη από ανθρώπους της «διπλανής πόρτας», ανθρώπους που να μπορούν να έρχονται σ’ επαφή και να καταλαβαίνουν σε βάθος τους απλούς κατοίκους ενός τόπου μέσα απ’ όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση, είτε αυτοί είναι εργάτες, αγρότες, είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι πανεπιστημιακής μόρφωσης.

Η ανθρώπινη φύση, η ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία είναι τέτοια, που αν δεν έχεις βιώσει από κοντά τα προβλήματα των άλλων, αν δεν έχεις «γευτεί» κάποια από αυτά, όσο και να θες, όσο και να προσπαθείς, μέσα από τα σαλόνια και τους καναπέδες, μέσα από την «καλή ζωή» ούτε καν μπορείς να τα ακουμπήσεις και ως εκ τούτου δεν μπορείς και να τα διαχειριστείς.

Θα πρέπει ακόμη να καταλάβουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει περάσει σε μορφή εκσυγχρονισμού, σε μια μορφή που πρέπει να γίνονται έργα υποδομής, έργα ανάπλασης, έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, έργα με όραμα ατενίζοντας το απώτερο μέλλον.

Στο Δήμο Μαραθώνος τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλά έργα με σύγχρονες υποδομές, τα οποία γνωρίζουν οι περισσότεροι δημότες, έργα χρηστικά, έργα ανάπλασης, έργα βελτιωτικά. Θ’ αντιτάξει όμως κάποιος και θα ισχυριστεί ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά περισσότερα που όμως δεν έγιναν. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως, ότι πέρα από τη βούληση, τα οράματα, τις εξαγγελίες, τα σχέδια «επί χάρτου» και την προβολή που δίνουμε σ’ έναν τόπο, από πίσω υπάρχει η κεντρική διοίκηση που επιχορηγεί χρηματικά, που ενισχύει χρηματικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εδώ η κατάσταση δεν είναι τόσο ευοίωνη, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα μας.

Αυτό δεν είναι δικαιολογία, ούτε «άφεση αμαρτιών», αλλά είναι κάτι που βιώνει καθημερινά η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Δεν μπορεί σ’ αυτή τη χρονική περίοδο ένας υποψήφιος τοπικός άρχοντας να εξαγγείλει ότι «θ’ αλλάξει» τα πάντα την επόμενη πενταετία, γιατί τότε θα είναι απλά προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες, πράγμα το οποίο δε θα το έκανε κανείς που διαθέτει το στοιχειώδες πολιτικό ήθος και ύφος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάποιος εφησυχάζει και δε διεκδικεί για τον Δήμο του, για να πετύχει όσα περισσότερα οφέλη μπορεί.

Εξάλλου η κοινωνία δεν «παραμυθιάζεται» πλέον, έχει τις κεραίες «τεντωμένες» μεσούσης της κρίσης, είναι δύσπιστη και έχει μάθει πλέον να ξεχωρίζει τα ψεύτικα οράματα και τον άκρατο ενθουσιασμό των νέων υποψηφίων,

Η λαϊκή ρήση «έξω απ’ τον χορό» μπορεί κάποιος να λέει ότι θέλει, να υπόσχεται ότι θέλει, ισχύει φυσικά και εδώ, όταν «σύρει το χορό» εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, εκεί αρχίζουν τα εμπόδια.

Θέλω να σταθώ λίγο και στο όνομα «Μαραθώνας» σαν προβολή και σαν διεθνή κοιτίδα πολιτισμού, που τόσος λόγος έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται από πολλούς τοπικούς άρχοντες και μη.

Εκτιμώ ότι έχουν γίνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο σε τοπικό επίπεδο, ανάπλαση Αφετηρίας Μαραθωνίου Δρόμου, Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, Ημιμαραθώνιος για πρώτη φορά, επισκέψεις πολιτικών σημαντικών προσωπικοτήτων και όχι μόνο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ταξίδια του Δημάρχου και προβολή του Μαραθώνα σε πολλές χώρες του κόσμου, τιμητικές διακρίσεις και βραβεία και πρόσφατα στην UNESCO.

Πιστεύω ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή σέβεται και εκτιμά τον συνδημότη της, αφουγκράζεται την καθημερινή πραγματικότητα και είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να προχωρήσει «μπροστά» με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και του μέλλοντος των παιδιών μας, βοηθώντας ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ για ένα καλύτερο αύριο.

*Ο Χαράλαμπος Παπαϊωάννου είναι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής με μετεκπαίδευση στο Μ.Δ.Δ.Ε., με εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες-Δυσλεξία, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου της Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και υποψήφιος Διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενο άρθροΤζίντζερ: Στην κουζίνα μας αλλά και στο φαρμακείο μας
Επόμενο άρθροΘΥΜΙΣΕΣ ΠΑΛΙΕΣ