Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης άνω του 100% έως το 2028, καθώς λαμβάνει ώθηση σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη του τομέα παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου.

Η Γουιάνα, μια χώρα στη Νότια Αμερική με πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων που απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1966, προβλέπεται ότι θα εμφανίσει πολύ υψηλή ανάπτυξη 38% φέτος, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Άλλες εκτιμήσεις αναλυτών βάζουν τον πήχυ για τη συγκεκριμένη χώρα σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Η BMI, μια μονάδα αναλύσεων της Fitch Solutions, πιστεύει επίσης ότι «η Γουιάνα θα σημειώσει μία εκρηκτική ανάπτυξη φέτος», όπως δήλωσε ο Andrew Trahan, επικεφαλής του τμήματος κινδύνου χωρών για τη Λατινική Αμερική. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Γουιάνας θα αυξηθεί περίπου κατά 115% τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Το ακριβές μέγεθος της αύξησης [εξαρτάται] από το πόσο γρήγορα θα αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου», εξήγησε, σύμφωνα με το CNBC.

Η BMI θεωρεί ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Γουιάνα θα εκτιναχθεί από περίπου 390.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, σε πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια έως το 2027, καθώς ανοίγουν νέα υπεράκτια κοιτάσματα στη χώρα, από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ExxonMobil.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι τα εν λόγω offshore κοιτάσματα εκτιμάται ότι περιέχουν 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Η Γουιάνα κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ 62,3% το 2022, την υψηλότερη στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Εκτός από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, η ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα της Γουιάνας έχει επίσης ενισχυθεί από τις επενδύσεις στις μεταφορές, τα ακίνητα και την αύξηση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η έκθεση του ΔΝΤ τόνισε ότι οι τομείς της γεωργίας, των ορυχείων και των λατομείων της Γουιάνας έχουν επίσης καλές επιδόσεις.

Ο Trahan της BMI προβλέπει ότι η χώρα θα είναι και πάλι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο το 2023 και αναμένει ότι θα διατηρήσει τον τίτλο για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον.

Οι ισχυρότερες εξαγωγές ενέργειας της Γουιάνας θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, ενώ φέρνουν και δευτερογενή οφέλη, όπως ισχυρές επενδύσεις, νέες ευκαιρίες απασχόλησης και αύξηση των κρατικών εσόδων.

Ωστόσο, η ανοδική προοπτική, φέρνει και κινδύνους. Η Γουιάνα έχει εξελιχθεί γρήγορα από μια από τις φτωχότερες χώρες της Καραϊβικής σε μια οικονομία που «εμφανίζει εξαιρετική ανάπτυξη», είπε στο CNBC η Valerie Marcel, συνεργάτης στο think tank Chatham House. Η θετική τροχιά ανάπτυξης θα συνεχιστεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα της χώρας και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

«Με την πάροδο του χρόνου, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι αρκετά ασταθείς και τελικά θα παραμείνουν χαμηλές. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Γουιάνα να διαφοροποιήσει την οικονομία της», δήλωσε ο Marcel.

ΠΗΓΗmoneyreview.gr 
Προηγούμενο άρθρο«Παλεύει με αισιοδοξία» – Ο αδελφός του Βασίλη Καρρά μιλά για το σοβαρό πρόβλημα υγείας του
Επόμενο άρθροΛούτσα: Θρίλερ με την εξαφάνιση πατέρα ενός 6χρονου παιδιού