Μια από τις σπανιότερες συλλογές motorsport συλλεκτικών αντικειμένων και memorabilia δημοπράτησε ο οίκος RM Sotheby’s στο Λονδίνο. Η δημοπρασία αφορούσε και αυτοκίνητα φυσικά καθώς ήταν ένα από τα μεγάλα event της χρονιάς για την πόλη, ωστόσο η Triple Crown συλλογή του Graham Hill ήταν εκείνη που μαγνήτισε τους συλλέκτες.

Η συλλογή περιλάμβανε 59 αντικείμενα που παραχώρησε προς πώληση η οικογένεια Hill και το ακριβότερο από αυτά τελικά, ήταν το κράνος Period Bell που χρησιμοποίησε ο θρύλος της Formula 1 στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Πουλήθηκε 154.000 ευρώ και είναι πλέον το ακριβότερο κράνος που έχει πουληθεί σε δημοπρασία, παγκοσμίως ξεπερνώντας τις περίπου 80.000 που είχε πουληθεί πριν από σχεδόν δέκα χρόνια το κίτρινο κράνος του Ayrton Senna.

Το Period Bell κράνος δεν είναι το πιο χαρακτηριστικό κράνος του Graham Hill, καθώς κατά την περίοδο που μεσουρανούσε φορούσε ένα αντίστοιχο χωρίς το κάτω μέρος, ωστόσο είναι στο απολύτως χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα με τις λευκές ρίγες.

Επίσης δεν διαθέτει ζελατίνα καθώς τότε ακόμη χρησιμοποιούνταν τα goggles για την προστασία των ματιών και οι ζελατίνες μπήκαν αργότερα.

Σπάνια τρόπαια

Πέραν του κράνους, ως τμήμα της συλλογής διατέθηκε ακόμη το τρόπαιο του νικητή στο Μονακό το 1969 που θεωρείται πως είναι η πρώτη φορά που τέτοιο τρόπαιο βγαίνει σε δημοπρασία. Ακόμη και αν δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που πωλείται τρόπαιο από το Grand Prix της Formula 1 στο Μονακό, είναι αναμφίβολα η πρώτη φορά που δημοπρατείται ένα από τα τρία τρόπαια που συνθέτουν το εμβληματικό Triple Crown του Βρετανού οδηγού. Το τρόπαιο αυτό πουλήθηκε αντί 93.500 ευρώ.

Συνολικά η συλλογή του Graham Hill συγκέντρωσε, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, 540.000 ευρώ και συνέβαλε σημαντικά στα 15.000.000 ευρώ που απέφερε η δημοπρασία του Λονδίνου. Πουλήθηκαν το 87% των αντικειμένων που διατέθηκαν και έγινε έτσι η πιο επιτυχημένη δημοπρασία του οίκου για το 2023.

ΠΗΓΗtopgeargreece.com
Προηγούμενο άρθροΕπεισόδιο Λιάγκα – Καινούργιου: «Ξεφτιλίκι! Κατιναριό» (vid)
Επόμενο άρθροΕγκαινιάστηκε η παιδική χαρά στο 1ο Δημοτικό Νέας Μάκρης (φωτογραφίες)