Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή μεγάλη, φωτεινή, στολισμένη με άχνη και χρυσόσκονη. Λαμπάκια, τραγούδια, γλυκά και ένα αίσθημα γαλήνιας νοσταλγίας και ελπιδοφόρας προσμονής μάς κατακλύζει. Τα όνειρα και τα μελομακάρονα μελώνονται εξ ίσου μπόλικα.

Ενδιάμεσα από αγορές για δώρα και συνταγές για χοιρινό με δαμάσκηνο, τρέχουν οι υποχρεώσεις της απογραφής, του εμβολίου, τα τέλη και φυσικά πολλές άλλες ακόμη γυρνούν στο μυαλό του καθενός και χορεύουν στο ρυθμό του “All I want for Christmas is you”.

Όλα είναι γιορτινά, ακόμη και αυτά που δημιουργούν άγχος, γίνονται πιο ανάλαφρα κάπως στις σκέψεις. Όλα είναι εορταστικά, αλλά όχι για όλους.

Τα Χριστούγεννα θέτουν διλήμματα και κάποιες φορές στεναχωρούν.

Το πλέον γνωστό σε όλους είναι το κουραμπιές ή μελομακάρονο; Εκδρομή σε χωριό ή παραμονή στην πόλη; Δέντρο ή καράβι; Βασιλόπιτα κέικ ή τσουρέκι; Ρεβεγιόν σπίτι ή σε μαγαζί; Γιορτή με φίλους ή με συγγενείς; Ερωτήματα ευχάριστα και δουλειές χαράς.

Κάπου μέσα σε αυτή την ευφορία έρχονται πάντα οι αναμνήσεις παλαιότερων γιορτών, που και αυτές είχαν, επίσης, ένα άρωμα άχνης και κανέλλας… Η χρυσόσκονή για κάποιες παραμένει αστραφτερή, μα για κάποιες άλλες σκορπίστηκε.

Τα Χριστούγεννα είναι χαρά αλλά κάποιες φορές φέρνουν και θλίψη.

Πρόσωπα που, δυστυχώς, δεν θα είναι μαζί μας στο γιορτινό τραπέζι… Αυτά κάθονται στην καλύτερη θέση του μυαλού μας και η απουσία τους μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε «γιατί δε μοιραστήκαμε παραπάνω χρόνο; Γιατί δε μοιραστήκαμε παρά πάνω κουβέντες και συναισθήματα»;

Τα Χριστούγεννα είναι δώρα αλλά κάποιες φορές όχι για όλους.
Συνήθως μόνο αυτές τις μέρες κάνουμε το λάθος να φερόμαστε φιλεύσπλαχνα και φιλάνθρωπα. Τα πολύχρωμα φωτάκια δεν ομορφαίνουν τις μέρες όλων δυστυχώς και για κάποιους είναι απλά ένα διαφορετικό χρώμα στον δρόμο που δεν αλλάζει την αρρώστια, την κακουχία και τα προβλήματα.

Τα Χριστούγεννα είναι χορός όπου δε χορεύουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό.
Για άλλους είναι ένα ξέφρενο χοροπηδητό και για άλλους ένα ήρεμο και αργό τανγκό.

Τα Χριστούγεννα είναι ελπίδα!

Επηρεασμένη από όλα τα στενάχωρα περιστατικά αυτής της χρονιάς μαζικά και ατομικά, πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά, σας το εύχομαι ολόψυχα. Να είναι ελπίδα ζωντανή και δυνατή για όλους… Να είναι υγεία, καλοτυχία, φως και δημιουργία.

Το βαρετό τραπέζι με συγγενείς να γίνει παιχνίδι και μοίρασμα αναμνήσεων, το πρόβλημα να φωτίζεται με χρώμα για να αντιμετωπίζεται και όχι για να σκοτίζει, το τανγκό να ζωηρεύει και να γεμίζει πάθος και η χρυσόσκονη αυτών των γιορτών να παραμένει αστραφτερή και να είναι το δικό σας άστρο για μια νέα Καλή Χρονιά!