Γράφει ο Μάκης Κουλουμπής

Ένα υπερσύγχρονο και πανέμορφο δημοτικό κτίριο, μια στέγη αντάξια της ιστορίας του, θα αποκτήσει σύντομα ο Δήμος Μαραθώνα με την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου – Δημαρχείου στην αφετηρία του Μαραθώνιου Δρόμου, ύστερα από την ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της εκ νέου χρηματοδότησής του με 4.100.000 € από το ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας επιτυχία, σε λιγότερο από έναν χρόνο διοίκησης, του νέου Δημάρχου Μαραθώνα, Στέργιου Τσίρκα, που ύστερα από συνεχείς και επίμονες συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και στελέχη της Περιφέρειας, ουσιαστικά «ξεμπλόκαρε» τη δημιουργία ενός μεγαλειώδους έργου για την πόλη μας, ενός έργου που για πέντε περίπου χρόνια παρέμενε ημιτελές και απενταγμένο από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω λανθασμένων ενεργειών της προηγούμενης, υπό τον Ηλία Ψηνάκη, Δημοτικής Αρχής.

Για την περαιτέρω διαχείριση του θέματος, γίνεται σαφές πλέον ότι απαιτούνται ιδιαίτερα λεπτοί και επιδέξιοι χειρισμοί, ώστε το σπουδαίο αυτό έργο να προχωρήσει με όσο το δυνατόν ταχείς ρυθμούς. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα διατήρησης της υπάρχουσας σύμβασης με την εργολήπτρια εταιρεία, ώστε να μην απαιτηθούν εκ νέου διαγωνισμοί που είναι ιδιαίτερα χρονοβόροι.

«Πρόκειται για έναν πρωταρχικό μας στόχο που αρχίζει να υλοποιείται. Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ σημαντικές και αισιόδοξες εξελίξεις. Οι επίμονες προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς. Συνεχίζουμε τον αγώνα δρόμου που έχουμε ξεκινήσει από την επομένη των εκλογών, προκειμένου να ξεκολλήσουμε χρηματοδοτήσεις που βάλτωσαν λόγω λανθασμένων χειρισμών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής», δήλωσε στη MP ο κ. Στέργιος Τσίρκας, αποδίδοντας παράλληλα τα εύσημα, τόσο στον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, όσο και στους Αντιπεριφερειάρχες, Νίκο Πέππα και Θανάση Αυγερινό, που «έτρεξαν» τις διαδικασίες επανένταξης.

Το ιστορικό

Η υπόθεση ώστε ο Μαραθώνας να αποκτήσει μια ιδιόκτητη στέγη αντάξια της ιστορίας του, κάτι που ανέκαθεν αποτελούσε ένα όνειρο ζωής για τους κατοίκους του, δρομολογείται από τη δεκαετία του ’90 με σοβαρές και ουσιώδεις προσπάθειες και ενέργειες από τους εκάστοτε Δημάρχους.

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε το καλοκαίρι του 2011, επί Καλλικρατικού Δήμου, με την έκδοση από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Παλλήνης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης του κτιρίου, ύστερα από αίτηση του τότε Δημάρχου, Ιορδάνη Λουίζου. Το δεύτερο και ουσιαστικότερο βήμα έγινε με την έγκριση της πλήρους χρηματοδότησής του, από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής», με συνολικό ποσό 8.490.000 € (διαβάστε περισσότερα εδώ). Με ανάδοχο την εταιρεία «Λάμδα Τεχνική Α.Ε.», η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το τέλος του 2013, με προοπτική, σύμφωνα με τη σύμβαση, να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2015.

Με την αλλαγή, όμως, της Δημοτικής Αρχής τον Σεπτέμβριο του 2014 και ύστερα από, εξ αντικειμένου, λανθασμένους και αδέξιους χειρισμούς του κ. Ηλία Ψηνάκη στη συνολική διαχείριση του συγκεκριμένου πρότζεκτ, η ανάδοχος εταιρεία διέκοψε τις εργασίες, με το έργο έκτοτε να παραμένει ημιτελές.

Το 2016 οι εργασίες σταματούν και το έργο παραμένει έκτοτε ημιτελές

Το πρόστιμο

Η απένανταξη του έργου από το ΕΣΠΑ στα μέσα του 2017, οδήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών στην επιβολή προστίμου ύψους 1.000.000€ στον Δήμο Μαραθώνα (διαβάστε περισσότερα εδώ) για τη μη ολοκλήρωση του έργου και την αδυναμία απορρόφησης της πίστωσης. Με την επανένταξη, πλέον, στο ΕΣΠΑ και την εκ νέου χρηματοδότηση του έργου διαγράφεται και το συγκεκριμένο πρόστιμο.

Το έργο

Το υπερσύγχρονο και ιδιαίτερης αισθητικής κτίριο είναι χωροθετημένο μέσα στα όρια της Αφετηρίας Μαραθώνιου Δρόμου και εντάσσεται πλήρως αισθητικά και λειτουργικά στο υφιστάμενο περιβάλλον. Σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη, αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και έχει συνολικό εμβαδόν 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στόχος της δημιουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου – Δημαρχείου Μαραθώνα είναι αφενός η πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση της Μαραθώνιας διαδρομής, όπου, με δεδομένο τη διεθνή άνθηση των Μαραθώνιων Δρόμων ανά την Υφήλιο, δίνεται η δυνατότητα ανάδειξης του ιστορικού μας Δήμου ως μητρόπολη του αθλήματος και δυναμικό πόλο πολιτισμού και τουρισμού διεθνούς ακτινοβολίας.

Αφετέρου, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας υπερσύγχρονος χώρος φιλοξενίας βασικών Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου κι ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα διεθνών συναντήσεων με συνεκτικά στοιχεία το άθλημα του Μαραθώνιου Δρόμου και την Ιστορία του τόπου.