Γράφει ο Κώστας Ζοργιός

Όλα τα σχολεία έχουν την παρέα που γρατζουνάει κιθάρες, φλερτάρει με τους ήχους του μπάσου και κοπανάει τύμπανα, φτιάχνοντας την μπάντα που στο φόρτε της φτάνει να κάνει τα live της στις γιορτές. Ως επί το πλείστον, αυτές οι μπάντες διαλύονται γρήγορα και στο πέρασμα των χρόνων γίνονται μια ευχάριστη ξεθωριασμένη ανάμνηση σε ένα σχολικό λεύκωμα ή σε μια νοσταλγική κουβέντα «για τότε που παίζαμε τις μουσικάρες μας».

Για τους Cerberus το πράγμα δεν έχει εξελιχθεί ακριβώς έτσι. Κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσουν, μια και ακόμη βρίσκονται στο «καλημέρα», ωστόσο ναι μεν ξεκίνησαν ως ακόμα μία σχολική μπάντα που στήθηκε για μια εκδήλωση, αλλά έχουν φτάσει να παίξουν μπροστά σε 1.200 άτομα και να βγάλουν δίσκο. Να αφήσουν, δηλαδή, ένα τόσο δα στίγμα στη μουσική. Το λες και μια καλή αρχή…

Το ξεκίνημα

Βρισκόμαστε στο 2016 και μια παρέα τεσσάρων παιδιών από το ΓΕΛ Νέας Μάκρης, ο τότε 15χρονος Αλέξανδρος Κοροβέσης, ο 16χρονος Χρήστος Καζαντζόγλου, ο επίσης 16χρονος Αντώνης Αθηναίος και ο μόλις 15 ετών Βασίλης Νάνος ενώνουν τις μουσικές γνώσεις τους για να κάνουν μια μίνι συναυλία στο σχολείο τους. Η αλήθεια είναι ότι μαγεύονται με το αποτέλεσμα και αποφασίζουν να ξαναπαίξουν μαζί.

Οι δύο φορές γίνονται τρεις και σιγά σιγά αρχίζουν να παίζουν γνωστά κλασικά ροκ και μέταλ κομμάτια σε διάφορα μαγαζιά της Νέας Μάκρης. Κι όσο παίζουν, τόσο θέλουν να βγουν παραέξω να δουν κάτι καινούριο. Και το 2018 πάνε προς την Αθήνα, όπου κάνουν τις πρώτες τους εμφανίσεις σε μαγαζιά, αυτή τη φορά όμως παρουσιάζοντας κάτι δικό τους.

Έχουν αρχίσει, άλλωστε, να γράφουν τα δικά τους κομμάτια από τα πρώτα τους κιόλας βήματα όταν παίρνουν την απόφαση ότι θα ονομαστούν Cerberus και ότι θα παίζουν Symphonic Melodic Metal με αγγλικό στίχο και Progressive και Death στοιχεία.

Όπως οι ίδιοι τονίζουν, το Cerberus προέκυψε επειδή «ψάχναμε κάποιο όνομα που να μπορεί κάποιος να συγκρατήσει και να ακούγεται γενικά ωραίο χωρίς περιπλοκότητες. Οπότε δεν αργήσαμε να κατασταλάξουμε στο συγκεκριμένο, μια και θέλουμε μέσα από τη μουσική μας να βγάζουμε τέτοιο δυναμισμό που έβγαζε και ο Κέρβερος στην ελληνική μυθολογία. Εν τέλει κινηθήκαμε και στιχουργικά σε ανάλογες συνιστώσες».

Το… turning point

Για όλες τις μπάντες που τελικά κάνουν καριέρα, υπάρχει ένα turning point. Αυτή η στιγμή που το πράγμα αλλάζει και από χόμπι αρχίζει να μετατρέπεται σε κάτι σοβαρό. Εκείνη η σκέψη στο μυαλό του μουσικού που τον κάνει να ξεφεύγει από την ικανοποίηση για μια δυνατή μουσική βραδιά και τον οδηγεί στην ανατριχίλα. Για τους Cerberus αυτή η στιγμή ήρθε στις 7 Ιουλίου του 2019. Νωρίτερα κι αφού είχαν κάνει γερή προπόνηση με τα διάφορα live σε Νέα Μάκρη και Αθήνα, είχαν δηλώσει συμμετοχή στο Schoolwave Festival και τελικά είχαν περάσει την audition. Ήταν και με τη βούλα μία από τις συνολικά 21 μπάντες που θα έπαιζαν στο φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η 7η Ιουλίου έφτασε. Οι Cerberus που μέχρι τότε είχαν παίξει στο απόγειο της δόξας τους μπροστά σε 250 άτομα, βγήκαν στη σκηνή να παίξουν δικά τους κομμάτια σε κοινό μεγαλύτερο των 1.200 ατόμων. Αν κάνουν τελικά καριέρα, αυτό θα ‘ναι σίγουρα το turning point τους…

Hades’ Crypt

Με το απαραίτητο μπουστάρισμα που δίνει μια τέτοια στιγμή σε παιδιά που ουσιαστικά μόλις τελείωσαν το Λύκειο, οι Cerberus φόρτσαραν μουσικά από το περασμένο καλοκαίρι κι έπειτα -και παρότι οι συνθήκες δεν είναι κι οι πλέον πρόσφορες, μια και ο ένας από τους τέσσερις (Αντώνης Αθηναίος) ζει στην Αυστρία και σπουδάζει σαξόφωνο- φτάνουν στο επόμενο milestone.

Στις 3 Απριλίου του 2020, εν μέσω καραντίνας, βγάζουν τον πρώτο τους θεματικό δίσκο, με παραγωγό τον Παναγιώτη Σάμιο, μέλος των Βicameral Μind, μιας φιλικής μπάντας, με τους οποίους μάλιστα διαγράφουν και κοινή πορεία, μια και αυτοί μόλις έβγαλαν δίσκο.

Το Hades’ Crypt περιέχει πέντε κομμάτια, το κάθε ένα εκ των οποίων αποτελεί συνέχεια μιας μεγάλης ιστορίας. Περιγράφοντας τον δίσκο τους, οι ίδιοι αναφέρουν ότι «η ιστορία του album έχει σκοπό να μας διδάξει πως όσο τεράστιος και να νιώθει κάποιος, θα υπάρχει κάτι που θα τον ισοπεδώσει.

Ένα μουσικό ταξίδι που μεταξύ άλλων αναφέρεται αποκλειστικά σε μάχες είτε αυτές έχουν να κάνουν με πόλεμο είτε με ατομικές ψυχολογικές καταστάσεις.

Ο κεντρικός χαρακτήρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μοναξιά, την κατάθλιψη, τον θάνατο, την αναγέννηση στον κάτω κόσμο μέχρι που παλεύει με τον ίδιο τον Άδη με τη βοήθεια του Κέρβερου και όπως μαρτυράει και ο τίτλος του δίσκου, τον νικά».

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη… κρυάδα, έχουν προσθέσει και πέμπτο μέλος στη μπάντα με τον 21χρονο Κωνσταντίνο Χάρντεν από τη Ραφήνα, μέλος των Βicameral Μind, να βρίσκεται πλέον στο μπάσο.

Τρία και κάτι χρόνια μετά το πρώτο αφιέρωμα της MP στους Cerberus, τον Απρίλιο του 2017 (δείτε εδώ), αυτοί είναι εδώ, έχουν ωριμάσει και συνεχίζουν το ταξίδι τους. Το που θα φτάσει αυτό, θα φανεί, ξέρετε που…

Ποιοι είναι οι Cerberus

  • Αλέξανδρος Κοροβέσης – Φωνή
  • Χρήστος Καζαντζόγλου – Κιθάρα
  • Αντώνης Αθηναίος – Πλήκτρα
  • Βασίλης Νάνος – Τύμπανα
  • Κωνσταντίνος Χάρντεν – Μπάσο

Ακολουθήστε τους Cerberus