Πώς το δυστύχημα του Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου «γέννησε» μια ισχυρή διαδικτυακή ομάδα που απαιτεί σύγχρονη αεροδιάσωση και κρατική φροντίδα στην ανθρώπινη ζωή
Του Γιάννη Οικονομίδη
Στις 30.01.2022 και ώρα 13:00 το μεσημέρι, συνέβη ένα ατύχημα στα Τζουμέρκα. Δυστυχώς, ώρες αργότερα μετατράπηκε σε δυστύχημα. Ο Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος, 21 ετών, πρωταθλητής αγωνιστικής αναρρίχησης και μέλος της εθνικής ομάδας, κάνοντας ένα από τα αγαπημένα του σπορ, το ορειβατικό σκι, στη θέση Μπαλκόνι-Αλώνι, πάτησε σε παγωμένο χιόνι και γλίστρησε πέφτοντας από τα 2.100 στα 1.600 μέτρα υψόμετρο.
Έπεσε 500 ολόκληρα μέτρα, χτυπώντας βίαια στο άγριο ανάγλυφο της περιοχής και διανύοντας πάνω από χίλια μέτρα μέχρι να σταματήσει τελικά την πτώση του.
Ο Θεοφάνης Ερμής, γυμνασμένος και έμπειρος αθλητής, επέζησε αυτής της πτώσης, με σοβαρά κατάγματα στα άκρα μεν, αλλά χωρίς να τραυματιστεί στο κεφάλι και στον κορμό. Ο πατέρας του, Γιάννης Θεοχαρόπουλος, από τους πιο έμπειρους που διαθέτει η χώρα σε ό,τι αφορά στο βουνό, πολυ-πρωταθλητής, προπονητής, οδηγός βουνού και διασώστης, ήταν εκείνη τη μοιραία Κυριακή εκεί κοντά με μια ομάδα ορειβατών για σεμινάριο γύρω από τους κινδύνους στο βουνό.
Βρισκόταν λίγο πιο πίσω και ειδοποιήθηκε από άτομα της ομάδας που είδαν τον Θεοφάνη Ερμή να πέφτει. «Κύριε Γιάννη, ο σκιέρ έπεσε», ήταν τα λόγια με τα οποία του μετέφεραν το δυσάρεστο νέο.
Τα πρώτα λεπτά και η αντίδραση του πατέρα
Οι κινήσεις του έμπειρου και πολύ ψύχραιμου πατέρα ήταν άμεσες. Ειδοποίησε αμέσως το 112 και την αστυνομία, δίνοντας την ακριβή θέση και το στίγμα, ζητώντας επίγεια βοήθεια και ελικόπτερο με βίντσι, καθώς ήξερε ότι στο σημείο δεν θα μπορούσε να προσγειωθεί για να τον παραλάβει.
Έτρεξε αμέσως να πάρει από το καταφύγιο εξοπλισμό και να ειδοποιήσει φίλους. Μέχρι τις 13:20 είχαν ειδοποιηθεί οι πάντες, κρατικοί φορείς και ιδιώτες. Εντόπισε τον γιο του με τη βοήθεια των πουλιών που είχαν αρχίσει να κάνουν κύκλους από πάνω του. Στις 13:40 κατάφερε να βρει τον χτυπημένο Θεοφάνη Ερμή, ζωντανό και αιμόφυρτο, βλέποντάς τον να του κάνει σήμα με το χέρι που ακόμα μπορούσε να κουνήσει. «Εδώ μπαμπάκα», φώναζε…
«Μην ανησυχείς, θα έρθουν»…
Ο Γιάννης τού έδεσε τις πληγές προσπαθώντας να σταματήσει την αιμορραγία, τον σκέπασε με την ειδική κουβέρτα αλουμινίου, του έβαλε σκούφο και υπνόσακο και έφτιαξε τοιχαλάκι γύρω του με πέτρες για να τον ακινητοποιήσει και να τον κρατήσει ζεστό. Τον πήρε αγκαλιά. Σήκωσε ξανά το τηλέφωνο προκειμένου να πιέσει για το ελικόπτερο, ξαναείπε για το απαραίτητο βίντσι.
«Σε δέκα λεπτά, Γιάννη», του απάντησαν.
«Μην ανησυχείς, γιε μου, όπου να ‘ναι θα έρθει βοήθεια, μην ανησυχείς, γιε μου»…
Αυτό που θα ακολουθούσε, θα αποτελούσε αφορμή και αιτία για ένα από τα πιο σοβαρά κινήματα πολιτών στην Ελλάδα.
Το ΕΚΑΒ δεν έφτασε ποτέ στο συμβάν, η ΕΜΑΚ αφίχθη μετά τις 16:00 με ακατάλληλη ομάδα αφού μόνο τρεις από τους είκοσι περίπου άνδρες μπόρεσαν να ανέβουν στο σημείο στις 16:20 (μαζί με τη μητέρα του Θεοφάνη Ερμή, Μαρίνα Αναστασίου), χωρίς φωτοβολίδα εντοπισμού και άλλα υλικά διάσωσης.
Ελικόπτερο χωρίς βίντσι
Το φορείο έπρεπε να κατέβει να το πάρει ο πατέρας του και να ανέβει ξανά στον γιο του. Το πρώτο ελικόπτερο, ένα Bell 212 που απογειώθηκε από το Άκτιο και έφτασε στις 16:45 δεν είχε βίντσι που ζητούσε επίμονα ο Γιάννης από την πρώτη στιγμή και αρκέστηκε να κάνει αναγνωριστικές βόλτες και να τραβά βίντεο πριν αποχωρήσει άπραγο. Ο Θεοφάνης Ερμής άρχισε να χάνει τις αισθήσεις του μετά από τρεις ώρες και ένα τέταρτο συνεχούς αιμορραγίας.
Ο Γιάννης ξεκίνησε να του κάνει ΚΑΡΠΑ για να τον κρατήσει στη ζωή και δεν σταμάτησε παρά μόνο όταν ο γιος του έφυγε από τα χέρια του…
Το δεύτερο ελικόπτερο, ένα βαρύ και πανάκριβο ανθυποβρυχιακό Sikorsky Aegean Hawk, απογειώθηκε από την ναυτική βάση Κοτρώνι στον Μαραθώνα, διέσχισε τη μισή Ελλάδα, για να φτάσει τελικά στα Τζουμέρκα στις 17:45… Τέσσερις ώρες και 45 λεπτά μετά την πτώση του άτυχου παιδιού.
Ο Θεοφάνης Ερμής μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων όπου συνεχίστηκε η ΚΑΡΠΑ που είχε διακοπεί μέσα στο ελικόπτερο, λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου της καμπίνας.
Στις 18:30 τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί εκ νέου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης όπου έφτασε στις 18:40 περίπου, με πίεση 4. Στις 20:20 ανακοινώθηκε ο θάνατός του.
Το ίδιο περιστατικό σε μια πολιτισμένη χώρα
Τι θα είχε συμβεί σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα; Μετά την ειδοποίηση του 112 στις 13:03, σε λιγότερο από είκοσι λεπτά θα βρισκόταν στο σημείο κατάλληλο ελικόπτερο, με κατάλληλο προσωπικό: πιλότο, διασώστη, επειγοντολόγο Ιατρό και hoist man (χειριστή βιντσιού).
Ο διασώστης και ο ιατρός θα κατέβαιναν με το βίντσι, θα σταθεροποιούσαν και θα έβαζαν τον Θεοφάνη Ερμή στο φορείο, θα τον ανέβαζαν
στο ελικόπτερο που διαθέτει κινητή μονάδα εντατικής επείγουσας ιατρικής φροντίδας και θα τον σταθεροποιούσαν στη διάρκεια της μεταφοράς στο Νοσοκομείο. Εκεί θα προσγειώνονταν σε κατάλληλα διαμορφωμένο ελικοδρόμιο, με άμεση πρόσβαση του φορείου από το ελικόπτερο κατευθείαν στο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), το κέντρο τραύματος, το χειρουργείο και τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Όλα αυτά θα είχαν ολοκληρωθεί σε αρκετά λιγότερο από μία ώρα, γνωστή και ως «χρυσή ώρα της ζωής». Ο Θεοφάνης Ερμής θα ήταν στα χέρια των Ιατρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πολύ πριν τις 14:00 και σίγουρα όχι στις 18:40.
Η δεύτερη ευκαιρία που δεν είχε ο Θεοφάνης Ερμής
Επιπλέον, το ελληνικό κράτος και οι φορολογούμενοι δεν θα είχαν επιβαρυνθεί με την άσκοπη, αναποτελεσματική και σπάταλη κινητοποίηση είκοσι ανδρών της ΕΜΑΚ, οχημάτων, τόσων άλλων διασωστών και των δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων με τα πληρώματά τους. Το ένα εκ των οποίων, μάλιστα, ήταν ένα πανάκριβο στρατιωτικό εργαλείο ανθυποβρυχιακού πολέμου, με μεγάλο λειτουργικό κόστος που εφθάρη για πάνω από 6 ώρες πτήσεως κάτι που θα το βγάλει εκτός υπηρεσίας για πολύμηνη συντήρηση… Πάνω απ’ όλα όμως, ο Θεοφάνης Ερμής θα είχε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Ευκαιρία που του αρνήθηκε η πολιτεία με εγκληματικό τρόπο και χωρίς πραγματικά καμία δικαιολογία.
Το διαδικτυακό γκρουπ και ο στόχος της αεροδιάσωσης στα πρότυπα του εξωτερικού
Ο θάνατος του Θεοφάνη Ερμή ανέδειξε με αδιαμφισβήτητο τρόπο την απόλυτη έλλειψη συνολικής προστασίας της ζωής στην Ελλάδα μετά από ένα επείγον περιστατικό υγείας, μια υπηρεσία που υπάρχει εδώ και δεκαετίες σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.
Με τον όρο «επείγον περιστατικό υγείας», εννοούμε κάθε έκτακτη, οξεία και αιφνίδια κατάσταση που μπορεί να συμβεί, είτε είναι ασθένεια είτε ατύχημα, οπουδήποτε αυτό συμβεί στην επικράτεια. Η διαδικτυακή ομάδα Theofanis Ermis Connecting Us, δημιουργήθηκε από την φίλη της οικογένειας του Θεοφάνη Ερμή, Υπαπαντή Βάλβη, και φίλους του βουνού, αθλητές και μη, με στόχο τη δημιουργία ορεινής αεροδιάσωσης στα πρότυπα του εξωτερικού.
Πολύ γρήγορα και με την παράλληλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα στα ΜΜΕ, η ομάδα πλήθυνε και πλάτυνε στη βάση της, συγκεντρώνοντας ανθρώπους από όλες τις δραστηριότητες, όλα τα επαγγέλματα και από όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική. Πολύ γρήγορα, επίσης, έγινε αντιληπτή η πλήρης έλλειψη και η ανάγκη τόσο εναέριας όσο και επίγειας προστασίας της ζωής στα πρότυπα του εξωτερικού, σε μία προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης του σοβαρότατου αυτού προβλήματος, που θα έπρεπε διαχρονικά και διακομματικά να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της πολιτείας. Πολύ απλά, γιατί διασφαλίζει τα πολυτιμότερα κεφάλαια μιας χώρας, την υγεία και τη ζωή των πολιτών της.
Έργο ζωής
Μία πολύ δυνατή ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων ανθρώπων στους χώρους τους από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων και δραστηριοτήτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πλαισίωσε τον Γιάννη Θεοχαρόπουλο, μελετώντας σε βάθος την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, στοιχειοθετώντας και καταθέτοντας προτάσεις στην κυβέρνηση, ήδη από τις αρχές Απριλίου, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με αυτήν.
Η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και ζήλο και πλέον αποτελεί έργο ζωής για την ομάδα και τους εγγεγραμμένους υποστηρικτές της, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 45 χιλιάδες, στους πρώτους τρεις σχεδόν μήνες λειτουργίας της. Ανάμεσά τους βρίσκονται συλλογικότητες και φορείς καθώς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, όπως οι πρώτοι που δήλωσαν παρόντες, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Η Ομάδα φιλοδοξεί να αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα αφού ο ιερός σκοπός της αφορά στο σύνολο των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι την σελίδα βλέπουν ήδη και ενημερώνονται πάνω από 1 εκατομμύριο (!) συμπολίτες μας.
Οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις
Η Κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το θέμα. Αρχικά με μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε στον Γιάννη Θεοχαρόπουλο και στους οδηγούς βουνού, την πρόθεσή του για άμεση λειτουργία τεσσάρων βάσεων (Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης) με μισθωμένα ελικόπτερα και πληρώματα.
Και εν συνέχεια με δύο αναρτήσεις του Πρωθυπουργού στην ομάδα, μία στα μέσα Απριλίου όπου επανέλαβε δημόσια τη δέσμευση του Μεγάρου Μαξίμου για τις τέσσερις βάσεις ορεινής ελικοδιάσωσης και μία στις αρχές Ιουνίου μετά από συνάντηση της ομάδας με την προεδρία της κυβέρνησης και τους επιχειρησιακούς αρχηγούς στο τέλος Μαΐου. Τέλος Ιουλίου ακολούθησε ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου για τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, ακολουθούμενη από ανάλογες δηλώσεις του Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της υπουργικής σύσκεψης πριν τις διακοπές του Αυγούστου.
Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και τη μεγάλη εικόνα, αφού πλέον ομιλεί για ένα καθολικό μηχανισμό επείγουσας εναέριας φροντίδας του επείγοντος περιστατικού, ατυχήματος και ασθένειας σε απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας, όπου η επίγεια επέμβαση είναι είτε αδύνατη είτε πολύ καθυστερημένη.
Ουραγοί (και απελπιστικά αργοί…)
Η Ομάδα χρειάζεται τη στήριξη όλων των πολιτών προκειμένου να πιέσει αποτελεσματικά την Κυβέρνηση και να απαιτήσει το αυτονόητο: Τη φροντίδα της ανθρώπινης ζωής με πρωτογενή επίγεια και εναέρια διακομιδή μετά από ένα επείγον περιστατικό, κατευθείαν στα Νοσοκομεία στα πρότυπα των πολιτισμένων χωρών. Κι αυτό να γίνεται με χρόνους απόκρισης κάτω από δέκα λεπτά (με στόχο το επτάλεπτο) εντός των πόλεων και κάτω από είκοσι (με στόχο το δεκαπεντάλεπτο) εκτός αυτών. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν σε μεγάλη συγκριτική συστηματική μελέτη (σχήμα 1).

Σε έρευνα της Πένυς Μπουλούτζα («Καθημερινή», Ιανουάριος 2019), το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2018 στην Αττική, το ΕΚΑΒ έφτασε με καθυστέρηση μεγαλύτερης της μίας ώρας στο 40,29% των επειγόντων περιστατικών. Μέσα στο δεκάλεπτο, που οι άλλες χώρες έχουν ως απόλυτο μέγιστο εντός πόλεων, μόλις στο 5,13% αυτών (σχήμα 2). Στη χώρα μας κάθε χρόνο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καταγράφονται περίπου 5 εκατομμύρια εισαγωγές.

Από αυτά τα περιστατικά, σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ του 2017, οι 4 εκατομμύρια ασθενείς φτάνουν με ίδια μέσα, 500.000 με το ΕΚΑΒ, και 500.000 με παραπεμπτικό Ιατρού. Άρα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά είναι κατ’ ελάχιστον 1 εκατομμύριο τον χρόνο.
Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές και τα συστήματα προτεραιοπoίησης Triage, όπως αυτό που εφαρμόζεται στην Ιταλία, το 5% των επειγόντων περιστατικών χαρακτηρίζεται ως υπερεπείγον και χρήζει άμεσης επέμβασης εντός 15 λεπτών (journal of emergency nursing, 2002).
Τουλάχιστον 50.000 οι «καταδικασμένοι»
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα, τουλάχιστον 50.000 συνάνθρωποί μας τον χρόνο, δεν έχουν τη δεύτερη ευκαιρία για ζωή μετά το επείγον περιστατικό που τους έτυχε.
Σύστημα καταγραφής του ιστορικού των περιστατικών και της έκβασής τους δεν υπάρχει στη χώρα, συνεπώς το τεράστιο αυτό πρόβλημα δεν καταγράφεται, το σύστημα δεν ελέγχεται και η ζωή για τους τυχερούς συνεχίζεται…
Αυτό που επίσης δεν υπάρχει στην Ελλάδα, είναι η πρωτογενής αεροδιακομιδή με ελικόπτερα HEMS (Helicopter Emergency Medical Services) που υφίσταται σαν υπηρεσία, εδώ και δεκαετίες, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Αυτές καλύπτονται γεωγραφικά από διάσπαρτες βάσεις ελικοπτέρων με κύκλους δράσης ακτίνας 50 έως 80 χιλιομέτρων προκειμένου το ελικόπτερο να φτάνει στο περιστατικό σε λιγότερο από 20 λεπτά, όπως στη Γερμανία (σχήμα 3).

Στο σχήμα 4 (πηγή: Hems Association) βλέπουμε τον αριθμό των ελικοπτέρων HEMS σε 13 χαρακτηριστικές χώρες της Ευρώπης ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος όρος είναι δύο ελικόπτερα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Η Ελλάδα με 10 εκατομμύρια πολίτες χωρίς να υπολογίζουμε μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και 30 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο πόσες βάσεις και ελικόπτερα θα έπρεπε να έχει, για να είναι σύμφωνη με τον παραπάνω μέσο όρο; Γίνεται άμεσα σαφές ότι θα έπρεπε να αναπτυχθούν τουλάχιστον 16 με 20 βάσεις για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας με τη σωτήρια αυτή εναέρια υπηρεσία.
Η ιδιαιτερότητα, ο τουρισμός και το κόστος
Η χώρα μας έχει στην Ευρώπη μια μοναδική σύνθετη ιδιαιτερότητα. Αποτελείται από ηπειρωτική και νησιωτική χώρα μεγάλης έκτασης που μαζί με την θάλασσα που παρεμβάλλεται μεταξύ των νησιών, έχει έκταση σχεδόν τριπλάσια της επίσημης, με αυτήν να φτάνει τα 342 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα έναντι 131 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων αντίστοιχα.
Ο δε τουρισμός, που αποτελεί το μεγαλύτερο εισόδημα της χώρας και το 1/4 του ΑΕΠ, έχει κατά κανόνα ως κύριο προορισμό τα νησιά, με την περίοδο αιχμής δύο μήνες το καλοκαίρι, Ιούλιο και Αύγουστο. Αν θέλουμε να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας, γενικό και ειδικό, θα πρέπει να παρέχουμε στους επισκέπτες μας τουλάχιστον τις υπηρεσίες που έχουν εδώ και δεκαετίες στις χώρες τους.
Το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι απόλυτα λογικό και τελικά είναι ιδιαιτέρως μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι:
▶ Προστατεύεται η ζωή των πολιτών.
▶ Προστατεύεται και αυξάνεται το μεγαλύτερο έσοδό της χώρας, ο τουρισμός.
▶ Δημιουργούνται πολλές και αξιόλογες δουλειές, η επαρχία αναπτύσσεται και η φυσική ομορφιά προστατεύεται και αναδεικνύεται.
▶ Οι νοσοκομειακές δομές αναβαθμίζονται μαζί με την πρωτοβάθμια Υγεία.
▶ Σταματά επιτέλους η άνευ λόγου -αφού τελικά δεν σώζουν- υπέρογκη σπατάλη σε ακατάλληλα και πανάκριβα στο κόστος αγοράς και λειτουργίας στρατιωτικά μέσα που τελικά φθείρονται μαζί με τα πληρώματα σε βάρος των πολύτιμων στρατιωτικών αποστολών και της ετοιμότητάς τους.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το κόστος ενός ειδικού ελικοπτέρου με διαμόρφωση HEMS, δηλαδή με κινητή μονάδα επείγουσας ιατρικής φροντίδας, βίντσι και εξοπλισμό νυκτερινής πλοήγησης, ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ποσό μικρότερο από το ένα δέκατο ενός στρατιωτικού ανθυποβρυχιακού σαν αυτά που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Αντίστοιχα πολύ μικρότερο είναι και το κόστος πτήσεως, συντήρησης και ανταλλακτικών. Ενδεικτικά επίσης, να αναφέρουμε ότι τον Απρίλιο του 2021 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΚΑΒ προς την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς για διενέργεια δευτερογενών αεροδιακομιδών έφτανε τα 110 εκατομμύρια ευρώ…
Ως προς τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, πάλι δεν χρειάζεται να ανακαλυφθεί ο τροχός μια και σε όλες τις χώρες, αυτή προκύπτει από ένα συνδυασμό κρατικού προϋπολογισμού, ασφαλιστικών εισφορών και δωρεών ή patronage και crowd funding.
Οι υπηρεσίες συνήθως παρέχονται από συνδυασμό ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών εταιριών και κρατικών υπηρεσιών, με είτε ιδιόκτητους στόλους ελικοπτέρων είτε χρονοναυλομένους από μεγάλους ιδιωτικούς οίκους που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό στην παγκόσμια αγορά. Οι υπηρεσίες HEMS στις περισσότερες χώρες υπάγονται στην Πολιτική Προστασία.
Οι άλλες προτάσεις και το κάλεσμα
Η ολιστική προσέγγιση της συνολικής λύσης, που βάζει στο τραπέζι η ομάδα δεν σταματά μόνο στα παραπάνω. Εκτός της σταδιακής συμμόρφωσης όλων των αρμόδιων υπηρεσιών με τα διεθνή πρότυπα βάσει χρονοδιαγράμματος, προτείνεται επίσης:
– Η ενημέρωση και διαρκής εκπαίδευση όλων των πολιτών, μικρών και μεγάλων, στην παροχή πρώτων βοηθειών, στην πρόληψη και αποφυγή ατυχημάτων και ασθενειών, αλλά και των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει ο κάθε πολίτης, είτε στη φύση είτε σε αστικό περιβάλλον, στη διάρκεια δραστηριοτήτων αθλητικών και μη, στους χώρους δουλειάς, αναψυχής, στο σπίτι κλπ.
– Η συνεργασία, συνεκπαίδευση και πιστοποίηση ιδιωτών και εθελοντών με τους επαγγελματίες των αρμόδιων δημόσιων φορέων, η παροχή κινήτρων στους εθελοντές και τους πιστοποιημένους ιδιώτες.
– Η θεσμοθέτηση όλου του θεσμικού και νομικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω για να μπορέσει η χώρα να αποκτήσει τον πολιτισμό που δικαιούνται όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως.
Σας καλούμε να γίνετε κι εσείς κομμάτι της θαυμαστής αυτής προσπάθειας, με την εγγραφή σας στην ομάδα Theofanis Ermis Connecting Us στο Facebook: