Άσχημα νέα έρχονται για τους λάτρεις του καφέ, αφού μετά το Πάσχα η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, τόσο στα ράφια του σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, τους επόμενους δύο μήνες θα σημειωθούν σημαντικές ανατιμήσεις, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν πως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Ας αναφέρουμε χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα. Τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή για την γνωστή ποικιλία καφέ Robusta ανερχόταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ τον Μάιο του ’24 η αύξηση υπολογίζεται στο 50% και αγγίζει τα 4.500 δολάρια ο τόνος.

Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν οι τιμές και στα σούπερ μάρκετ αλλά και στις καφετέριες, με αποτέλεσμα από 2,30 περίπου που πληρώνουμε σήμερα έναν εσπρέσο σε ένα μαγαζί, να δίνουμε ακόμα και 3 ευρώ το επόμενο διάστημα.

Γιατί αυξάνονται οι τιμές

Για το θέμα είχε μιλήσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης καφέ, Αναστάσιος Γιαγκόγλου. Ο ίδιος είχε επισημάνει στην ΕΡΤ πως «οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του καφέ άρχισαν λόγω της λειψυδρίας του Βιετνάμ, της δεύτερης παραγωγού χώρας σε καφέ στον κόσμο όπου καλλιεργεί και εξάγει την ποικιλία Robusta.

Μέχρι στιγμής η ποικιλία αυτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 50%. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει συμπαρασύρει και την τιμή της arabica». «Το σίγουρο είναι ότι εάν θα συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση εκ των πραγμάτων μετά το Πάσχα θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις», είχε προειδοποιήσει ο κ. Γιαγκόγλου.

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη 46χρονη οδηγός για το δυστύχημα στη Ραφήνα με θύμα ηλικιωμένο
Επόμενο άρθροΜάτι: «Να ξεπλύνουν την ντροπή της πρώτης απόφασης με το κόστος των 365 ευρώ για κάθε χαμένη ζωή»