Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον, μέσα από τη στήλη του, θα μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Ψητό κοτόπουλο με κρέμα μπαλσάμικου και κράνμπερι

(~230 kcal • 16 gr λίπος • 9 gr υδατάνθρακες • 12 gr πρωτεΐνες / μερίδα)

υλικά:

  • 2 σκ σκόρδο
  • 1/4 της κούπας κρέμα μπαλσάμικο
  • 3 κσ ελαιόλαδο
  • 1 κσ σάλτσα σόγιας
  • 1,5 κούπα κράνμπερι
  • 8 κομμάτια κοτόπουλο μπούτι
  • 1 κσ φρέσκο θυμάρι (και λίγο ακόμα για στόλισμα)
  • 1 κσ δεντρολίβανο (και λίγο για στόλισμα)
  • αλάτι
  • φρέσκο πιπέρι

εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το σκόρδο, το μπαλσάμικο, το λάδι, τη σάλτσα σόγιας, μισή κούπα κράνμπερι και χτυπάμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σε ένα σακουλάκι μαρινάδας βάζουμε το κοτόπουλο μαζί με τη σάλτσα μας, ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC βαθμούς.

Βγάζουμε το κοτόπουλο αφήνοντας τη σάλτσα μέσα στη σακούλα και το ακουμπάμε σε ένα ξύλο κοπής. Ανοίγουμε τρύπες και βάζουμε μέσα δενδρολίβανο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (αν δεν έχουμε αντικολλητικό, με ένα χαρτί κουζίνας λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνειά του) τοποθετούμε το κοτόπουλο βάζοντας μέσα και τη μια κούπα κράνμπερι που περίσσεψε. Μαγειρεύουμε την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει, χωρίς όμως να ψηθεί τελείως. Μόλις γυρίσουμε το κοτόπουλο, ρίχνουμε μέσα όλη τη σάλτσα από τη μαρινάδα.

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220οC και βάζουμε το τηγάνι μας να ψηθεί για 5-8 λεπτά, μέχρι η πέτσα του κοτόπουλου να γίνει τραγανή. Αν το τηγάνι δεν χωράει στον φούρνο, «μετακομίστε» το φαγητό σε ένα ταψί. Σερβίρουμε και στολίζουμε με φρέσκο θυμάρι και δενδρολίβανο. Έτοιμο!

Διαβάστε τη συνταγή για την Pasta alla Norma με μελιτζάνα, βασιλικό & τυρί πεκορίνο εδώ

Διαβάστε τη συνταγή για τα Μπισκότα με καραμέλα, καρύδα και σοκολάτα εδώ