Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι ειδικοί για το για το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορονοϊού και αναπνευστικών ιών που όσο προχωρά ο χειμώνας μεταδίδονται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα η κορύφωσή τους να αναμένεται μετά τις γιορτινές ημέρες.
Μιλώντας στο Mega, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τόνισε πως τις μέρες των γιορτών, όπου θα υπάρξει συνωστισμός, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα, καθώς και να κάνουν ένα τεστ κορονοϊού προτού βρεθούν στο γιορτινό τραπέζι με συγγενείς και φίλους.
«Θα πάμε σε ένα σπίτι, σε ένα ρεβεγιόν με συγγενείς και φίλους. Καλό είναι να προηγηθεί ένα τεστ. Μπορεί να έχεις κορονοϊό, να είσαι ασυμπτωματικός και να το μεταδόσεις στους υπόλοιπους», δήλωσε.
Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία
Ιδιαίτερα, οι αναπνευστικοί ιοί ταλαιπωρούν τα μικρά παιδιά, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία και ιατρεία να είναι γεμάτα.
Η Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε πως αναμένεται έξαρση της γρίπης μετά τις γιορτές, ιδιαίτερα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Όπως υπογράμμισε η ίδια, οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν προσοχή και κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.
Τι ανησυχεί τους ειδικούς
«Νομίζω ότι από τις 50.000 γριπώδεις συνδρομές που εκδηλώνονται καθημερινά, η συντριπτική πλειοψηφία το 40% είναι γρίπη, το 20% -30% είναι συγκυτιακός ιός, με τον κορονοϊό να είναι το μικρότερο ποσοστό», διευκρίνισε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Η εκτεταμένη χρήση μάσκας και το αποστειρωμένο περιβάλλον, στο οποίο ζούσαμε τα τελευταία τα τρία χρόνια, λόγω του κορονοϊού φαίνεται πως έχει καταστήσει τα ανοσοποιητικά μας ευάλωτα, καθώς όπως είπε ο πνευμονολόγος Πάνος Χατζηαποστόλου στην κάμερα του OPEN, «Υπάρχει ένα παρθένο έδαφος για τις λοιπές ιώσεις, με τις οποίες δεν ήρθαμε σε επαφή».
Ευάλωτοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και τα παιδιά, με πολλά από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας να είναι είτε γεμάτα είτε να έχουν αυξημένη αναμονή.
Το κύμα της τριδυμίας, μάλιστα, δεν αναμένεται να υποχωρήσει άμεσα, με τους ειδικούς να αναμένουν κλιμάκωση μετά τα Χριστούγεννα .«Αυτοί που θα πάσχουν κάθε μήνα θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια, που σημαίνει ότι προς το τέλος του Φεβρουαρίου οι μισοί Έλληνες ίσως και τα 2/3 του πληθυσμού θα έχουν νοσήσει από κάποια ίωση» τόνισε ο κος Τζανάκης.
Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.




















































