Μέλη του 15μελούς του Γυμνασίου Μαραθώνα. Από αριστερά: Ανδρέας Ρήγας, Δήμητρα Κολοκύθα, Γιώργος Μπούσουλας και Ηρακλής Ζυγούρης.
Μέλη του 15μελούς του Γυμνασίου Μαραθώνα. Από αριστερά: Ανδρέας Ρήγας, Δήμητρα Κολοκύθα, Γιώργος Μπούσουλας και Ηρακλής Ζυγούρης.

Τελικά δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από γενναιοδωρία, διάθεση, πλάνο και… καλή καρδιά για να προσφέρεις βοήθεια σε ανθρώπους που δεν έχουν σταθεί το ίδιο τυχεροί με σένα στη ζωή. Είναι πολλές οι φορές που θέλουμε να κάνουμε την καλή πράξη και κολλάμε σε αστείες λεπτομέρειες, διαδικαστικού χαρακτήρα και στην αδράνεια που μας επιβάλλεται από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ευτυχώς που υπάρχουν και τα παιδιά, να μας δίνουν μαθήματα για το πώς μπορείς να δώσεις πάρα πολλά με πενιχρά μέσα. Στην προκειμένη περίπτωση, ευτυχώς που υπάρχουν οι μαθητές του Γυμνασίου Μαραθώνα και κάποιοι καθηγητές τους. Η ιστορία τους ας αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας.

Η ιδέα ήταν απλή. Η διοργάνωση ενός παζαριού και μιας λαχειοφόρου αγοράς ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και από τότε οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών τους την υλοποιούν τις ημέρες των γιορτών. Έχοντας ήδη το παράδειγμα των προηγούμενων ετών, όταν και συγκέντρωσαν χρήματα για τις οργανώσεις «Φλόγα» και «Μητέρα» και για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μαραθώνα, φέτος αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν ακόμα περισσότερο, ίσως γιατί η κίνησή τους αφορούσε ένα Ίδρυμα της περιοχής.

«Τα Χριστούγεννα, το Γυμνάσιό μας διοργάνωσε ένα παζάρι με απλά αντικείμενα, όχι μεγάλης αξίας, και καταφέραμε με την υποστήριξη μαθητών και γονέων να συγκεντρώσουμε ένα αξιόλογο ποσό, το οποίο αποφασίσαμε να διαθέσουμε αγοράζοντας πετρέλαιο στην Παμμακάριστο. Θέλουμε να δείξουμε με αυτόν τον τρόπο την αγάπη και την αλληλεγγύη μας στο Ίδρυμα το οποίο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με πολλές δυσκολίες προσπαθεί να επιβιώσει», λέει στη MP ο πρόεδρος του 15μελούς, Γιώργος Μπούσουλας, εκ των επικεφαλής της δράσης.

Τα παιδιά έκαναν κάτι πολύ απλό, πλην, όμως, έξυπνο. Μάζεψαν από τα σπίτια τους πράγματα που επρόκειτο να πεταχτούν ή που πλέον δεν χρησιμοποιούνταν και τα διέθεσαν σε ένα παζάρι έναντι πολύ μικρού αντιτίμου. Παράλληλα, αξιοποίησαν τις προσφορές επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής και διοργάνωσαν μια λαχειοφόρο αγορά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν με πολύ πενιχρά μέσα να συγκεντρώσουν ένα πολύ σημαντικό ποσό. Τα 610 ευρώ που συγκέντρωσαν και πρόσφεραν στην Παμμακάριστο αξιοποιήθηκαν για αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

«Η δράση αυτή έχει πολλά οφέλη πέρα από το προφανές που είναι ο φιλανθρωπικός της χαρακτήρας. Αφενός, τα παιδιά κινητοποιούνται για καλό σκοπό και διδάσκονται πολλά για την αξία του εθελοντισμού και της ευγενικής προσφοράς. Παράλληλα, όμως, η δράση ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί πολλούς επιχειρηματίες της περιοχής, ώστε να συνδράμουν και να στηρίξουν την προσπάθεια των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πραγματικότητα το όραμα ενός σχολείου που θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία», δήλωσε στη MP η φιλόλογος του Γυμνασίου, Αθηνά Βουτσινά.

Τελικά δε χρειάζεται κάτι περισσότερο από γενναιοδωρία, διάθεση, πλάνο και καλή καρδιά…