της Μάτα Χάρι
Με λένε Μάτα Χάρι και κατασκοπεύω ανθρώπινες σχέσεις.. χρόνια τώρα (όχι πολλά είμαι μόλις 33). Χωρίς ταμπού, μετά πάθους και άνευ φόβου θα μοιραστώ όλες μου τις εμπειρίες μαζί σας.

Προφανώς και όλοι συμφωνούμε πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία μας. Όσα ακολουθούν δεν έχουν καμία σχέση με προώθηση του καπνίσματος. Ίσως έχουν σχέση με αληθινά πρόσωπα και γεγονότα.

Από μικρά παιδιά έχουμε μάθει να μας δίνουν κάτι γλυκό για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο. Πας για εμβόλιο – τρως καραμέλα, χτυπάς – σε φιλάνε, κλαις – πας βόλτα κ.ο.κ.
Έτσι, λοιπόν, φέρθηκαν και στον στεναχωρημένο καπνιστή. Του απαγόρευσαν το κάπνισμα παντού και του έταξαν φλερτ στους δρόμους. Να σου και όρος “smirting”… στερείσαι τσιγάρο – βρίσκεις γκόμενο. Αμ δε!

Το πίστεψαν όλοι και βρήκαμε τον μπελά μας. Βγαίνεις έξω να κάνεις το τσιγάρο σου, να ηρεμήσεις, και σου έρχεται ο κάθε ένας να σου πιάσει την κουβέντα. Δε λέω, υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Όμως, οι στατιστικές άλλα δείχνουν.

Στην πραγματικότητα βρήκε ευκαιρία ο τζαμπατζής να αφήσει φέσι, ο τρακαδόρος να καπνίσει από όλους και ο «πέφτουλας» να σε πρήξει. Δηλαδή, όλοι εκείνοι που θα απέφευγες μέσα στο μαγαζί, καταλήγουν να γίνουν το παρεάκι σου ανάμεσα σε γεμάτα τασάκια μέσα στο ψοφόκρυο.

Κάπου ανάμεσά τους βρίσκεται και ο «Ιεραπόστολος». Ξέρετε, αυτός που δεν καπνίζει ή κάπνιζε κάποτε και έρχεται να σου πει πως «πρέπει να το κόψεις» και «κάνεις κακό» και «θα πεθάνεις».

Παρόλα αυτά, εσύ εξακολουθείς να ελπίζεις ότι οι έρευνες θα βγουν αληθινές και μέσα σε αυτούς θα βρεθεί ο ενδιαφέρων ο τύπος που θα είναι γοητευτικός, θα φουμάρει ελκυστικά και θα σου προτείνει την άλλη μέρα πεζοπορία στον Υμηττό. Παρεμπιπτόντως, μη δεχθείς ποτέ μια τέτοια πρόταση αν δεν έχεις σκύλο. Καταλήγεις να βρίσκεσαι σε βασικό δίλημμα τι να φορέσεις πρώτο ραντεβού (μεταξύ μας οι επιλογές δεν είναι πολλές και καμία δεν σε κολακεύει), πλαισιώνεσαι από παιδάκια που τσιρίζουν και μην ξεχνάς ότι το κάπνισμα δεν βοηθάει τις ανάσες σου για να φιληθείς κιόλας…

Τέλος πάντων, οι πιθανότητες έτσι και αλλιώς είναι εις βάρος σου. Στην καλύτερη περίπτωση να βρεθείς με τον πιο συνεννοήσιμο και στην ακόμα καλύτερη περίπτωση να σου κλείσει συνέντευξη για καμιά δουλεία.

Με άλλα λόγια, ο αλησμόνητος Ντον Ντρέιπερ δε ζει ανάμεσά μας. Η ατάκα που σε καραδοκεί δε θα είναι ερωτεύσιμη. Πώς θα γινόταν άλλωστε να είναι; Μην ξεχνάς ότι η κακόμοιρη γενιά μας χαρακτηρίζεται από το χιούμορ του Σεφερλή (καλό ε;), το οποίο διαδέχθηκε η μουγκαμάρα των σόσιαλ. Άρα μην έχεις και πολλές απαιτήσεις.

Πού καταλήγουμε «αμαρτωλοί» και λατρεμένοι μου φίλοι καπνιστές; Πως ότι συνέβαινε μέσα στο μπαρ βγήκε απλώς έξω από το μπαρ. Δεν αυξήθηκαν οι ευκαιρίες σου επειδή θα εξαναγκαστείς να μιλήσεις. Το φλερτ δε γίνεται έτσι. Θέλει διάθεση και χάρη.

Διαφορετικά, πίστεψέ με, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε όχι απλώς δε θα έκοβαν οι καπνιστές το κάπνισμα, αντιθέτως θα το ξεκινούσαν όλοι. Βγες, λοιπόν, απλώς έξω για να καπνίσεις και μετά γρήγορα μέσα να ακούσεις τη μουσική σου που ευνοεί πολύ περισσότερο τη διάθεση για φλερτ. Άσε που θα καπνίσεις λιγότερο και που ξέρεις; Ο αντικαπνιστής θα σε πλησιάσει ευχάριστα αν δεν βρωμοκοπάς…