«H πολιτική είναι γεμάτη events», συνήθιζε να λέει ο Χάρολντ Μακμίλαν, πρωθυπουργός της Βρετανίας το 1960. Κάποια αναμενόμενα, κάποια απροσδόκητα. Πώς να ερμηνεύσει κανένας τη θριαμβευτική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη; Ένας μήνας ήταν αρκετός για να σαρώσει στις εκλογές, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, διαλύοντας πρωτοκλασάτα στελέχη.

Μας θυμίζει λίγο τη δική μας περίπτωση, του Ηλία Ψηνάκη; Που του αρκούσαν 45 μέρες για να διαλύσει τους αντιπάλους του και στη συνέχεια, δυστυχώς για τον τόπο μας, να διαλύσει τα όνειρα και τις προσδοκίες των ανθρώπων που τον εμπιστεύτηκαν.

Θυμίζει λίγο Βαρουφάκη; Που όλα τα συστημικά κανάλια τον πρόβαλαν τότε σαν τον μεγάλο σωτήρα που θα δώσει με κάποιο «μαγικό ραβδί» λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν η χώρα και οι Έλληνες πολίτες;

Υπάρχει κάτι άλλο στον κ. Κασσελάκη, πέρα από το επικοινωνιακό του χάρισμα και το όμορφο αψεγάδιαστο πρόσωπό του; Μερίδα των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως υπάρχει. Εγώ εύχομαι να υπάρχει, γιατί μόνο καλό θα είναι για την αξιωματική αντιπολίτευση, για τη Δημοκρατία και για τη χώρα μας. Ο χρόνος θα δείξει.

Σε συνέχεια του προηγούμενου editorial, επανέρχομαι στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με ακόμα λίγες σκέψεις… Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ακούω ορισμένους να υποστηρίζουν ότι πρέπει να ψηφίσουμε νέους και άφθαρτους υποψηφίους.
Ομολογώ ότι είναι εύηχο. Ακούγεται ευχάριστο στα αυτιά. Δεν συμφωνώ, όμως, απόλυτα. Πιστεύω ότι το ιδανικό σχήμα σε όλα τα επίπεδα είναι μια συνύπαρξη νέων ανθρώπων με έμπειρους και ικανούς αυτοδιοικητικούς.

Να «παντρευτεί» η όρεξη, η ικανότητα, οι πρωτοποριακές ιδέες με τη γνώση και κυρίως την ικανότητα διάκρισης ανάμεσα στο εφικτό και στο ιδεατό. Αυτό είναι το ιδανικό μείγμα για να χαρτογραφήσουμε τα προβλήματά μας, να προσδιορίσουμε σωστά τις προτεραιότητές μας και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις περισσότερες από αυτές.

Το κοινό, όμως, γνώρισμα ανάμεσα στον «νέο» και στον «παλιό», η αναγκαία και ικανή συνθήκη που πρέπει να είναι ευδιάκριτη, είναι η ικανότητά τους. Τους ικανούς πρέπει να επιλέγουμε, προκειμένου να βλέπουμε προκοπή στον τόπο μας. Γιατί εμείς οι ψηφοφόροι είμαστε ο καθρέφτης της όποιας εξουσίας και οι επιλογές μας σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν και το μέλλον μας.

Για την επιλογή του καθενός μας, ανάμεσα στους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, δεν μου πέφτει λόγος. Επιτρέψτε μου, όμως, μια παρότρυνση στην επιλογή των υποψήφιων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων. Ας μην κρυβόμαστε μεταξύ μας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η συνήθεια, η παράδοση, η σχέση μας με τον υποψήφιο και κυρίως το συναίσθημα, μας επηρεάζουν και είναι πράγματα που δεν αλλάζουν εύκολα.

Η δυνατότητα, όμως, που έχουμε να επιλέξουμε πολλά πρόσωπα από τον συνδυασμό της αρεσκείας μας, αφήνει χώρο και για επιλογές με μοναδικό γνώμονα την αξιοκρατία. Ας το εκμεταλλευτούμε. Θα είναι για το καλό μας…

Καλό αγώνα σε όλους τους υποψήφιους. Καλή επιτυχία στον τόπο μας.

Προηγούμενο άρθροΠοιος είναι ο Βαγγέλης, ο σκύλος υπερήρωας των παιδιών με αυτισμό
Επόμενο άρθροΣήμερα το απόγευμα η παρουσίαση των Πολιτών Εν Δράσει του Βασίλη Αχλάδη