Του Κώστα Βαγιανού*    

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που η τοπική μας εφημερίδα «MARATHON PRESS» μου δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να επικοινωνήσω μετά από αρκετό διάστημα με συμπολίτες και φίλους.
Είναι αλήθεια ότι στις μέρες μας η προσπάθεια για επικοινωνία είναι δύσκολη, μιας και τα προβλήματα – ατομικά και γενικά – υψώνουν έναν τοίχο που κάνει τη φωνή μας αδύναμη. Μα και το βουητό που υπάρχει τριγύρω κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Ένα βουητό από καταγγελίες, από δικαιολογίες. Ένα βουητό γεμάτο μιζέρια, γκρίνια, αφέλεια και ανευθυνότητα. Αυτός όλος ο θόρυβος όχι μόνο κάνει τη φωνή μας αδύναμη, αλλά και από τον ίδιο ακόμα δε μπορείς να ακούσεις τη φωνή σου, να ακούσεις τη σκέψη σου. Το μόνο που δεν ακούγεται βέβαια είναι η αυτοκριτική και δεν εννοώ τη γενικόλογη φράση «ναι κάναμε λάθος», εννοώ μια αναφορά στα συγκεκριμένα λάθη και τις αιτίες τους. Φυσικά πρωταθλητές στα λάθη ή στις σκοπιμότητες είναι μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου που σερβίρουν ότι θέλουν και όπως θέλουν.

Όμως δεν είναι η ώρα τώρα για την απόδοση και την κατανομή ευθυνών. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταματήσει ο κατήφορος, είναι η ώρα που πρέπει να αρχίσουν πάλι βήματα προς τα εμπρός.
Οι δυσκολίες όμως χτυπάνε καίρια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή χτυπάνε άμεσα τον πολίτη και την καθημερινότητά του. Οι ημέρες των συμπολιτών μας γίνονται όλο και δυσκολότερες. Αυτές τις ώρες δεν υπάρχει η πολυτέλεια της γκρίνιας, της αλληλοκατηγορίας και του καψίματος. Αυτές τις ώρες έχουμε χρέος δημοτική αρχή και δημότες να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που μας χρειάζονται. Αυτές τις ώρες χρειάζεται αλληλεγγύη και κατανόηση. Αυτές τις ώρες χρειάζεται να προσφέρουμε ότι μπορούμε για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο. Πρωταρχική προσφορά σε αυτή τη μάχη πρέπει να είναι οι ιδέες και η καθαρή σκέψη και κινητήριος δύναμη η ανθρωπιά, η υπευθυνότητα και η γνώση. Λίγοι είναι οι αθώοι της κρίσης που βιώνουμε και αυτοί οι αθώοι είναι που πάσχουν περισσότερο.
Είναι αναγκαίο να συσπειρωθούμε γύρω από το Δήμο και με οργανωτές το Δήμαρχο Ιορδάνη Λουίζο και το Δημοτικό Συμβούλιο να προσφέρουμε ότι μπορούμε και να καταθέσουμε ιδέες και απόψεις που μπορούν να βοηθήσουν, που μπορούν να δημιουργήσουν.
Μια πολύ χρήσιμη ιδέα ήταν η δημιουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου. Πιστεύω ότι και στις άλλες κοινότητες του Δήμου μας μπορούν να καρποφορήσουν τέτοιες ιδέες, όπως πιστεύω ότι και άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες μπορούν να προσφέρουν στους συμπολίτες μας.
Αν καταφέρουμε να δούμε πέρα από το άτομο μας, αν καταφέρουμε να ρίξουμε μια συλλογική ματιά στα συμβαίνοντα στη χώρα μας, όχι μόνο θα ξεπεράσουμε την κρίση ευκολότερα, αλλά αυτή η κρίση θα γίνει αιτία και αφορμή για δημιουργία.
Στο Μαραθώνα δεν ταιριάζει η μιζέρια, η απραξία και η θλίψη.  

* Ο Κώστας Βαγιανός, γιατρός Παθολόγος και θεατρικός Συγγραφέας, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχος Νέας Μάκρης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού και Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης   

Προηγούμενο άρθροΧΥΤΑ: Νέες προσφυγές στο ΣτΕ και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια
Επόμενο άρθρο…ξεφάντωσαν τα παιδιά μας!