Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Φιλέτο πάπιας με φασολάκια σοτέ

(~4 μερίδες)

υλικά:

  • 4 μικρά φιλέτα πάπιας
  • χοντρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μείγμα πέντε μπαχαρικών
  • 2 κσ μέλι
  • 2 κγ σόγια σως
  • 200 γρ λεπτά πράσινα φασολάκια
  • 85 γρ φουντούκι, ελαφρώς θρυμματισμένα
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml μαύρο μπαλσάμικο

εκτέλεση:

Χαράζουμε την πέτσα από την πάπια μας σταυρωτά, δημιουργώντας μικρούς ρόμβους σε όλη της την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και με το μείγμα μπαχαρικών μας και τις δύο πλευρές. Τοποθετούμε την πάπια στο τηγάνι με την πέτσα προς τα κάτω και ύστερα ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύουμε για 7-8’ για να βγάλει το λίπος της και στην ουσία να μαγειρευτεί μέσα σε αυτό. Μόλις ξεροψηθεί η πέτσα, τη γυρνάμε από την άλλη και ψήνουμε για άλλα 3-4’.

Μόλις καταλάβουμε ότι είναι σχεδόν έτοιμη προσθέτουμε από πάνω το μέλι και τη σόγια σος. Καθώς ψήνεται, με ένα κουτάλι ρίχνουμε διαρκώς από πάνω τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί. Σε αυτή τη διαδικασία ίσως χρειαστεί να χαμηλώσουμε λίγο τη φωτιά, ώστε να διατηρήσουμε ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στο κρέας μας, χωρίς να το κάψουμε. Το αφαιρούμε από τη φωτιά μόλις καραμελώσει.

Σε βρασμένο νερό ρίχνουμε τα φασολάκια μας για ενάμιση λεπτό ακριβώς. Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε απευθείας με χοντρό αλάτι, θρυμματισμένο φουντούκι και μπαλσάμικο. Για το σερβίρισμα, σε ένα επίπεδο πιάτο βάζουμε σα βάση τα φασολάκια, από πάνω τοποθετούμε την πάπια μας κομμένη σε λωρίδες 1 εκ. και γαρνίρουμε με τη σάλτσα που έχει μείνει στο τηγάνι μας αφού πρώτα τη σουρώσουμε. Τέλος, πασπαλίζουμε με φουντούκι.