«Η Μέρκελ αποχαιρετά την Ελλάδα, μία χώρα στην οποία η πολιτική της είχε σοβαρό αντίκτυπο», γράφει το περιοδικό Der Spiegel και προσθέτει: «Θα ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες που έχασαν τη δουλειά τους στην ευρωκρίση;».

«Η υπηρεσιακή Καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποιεί μία πολύ ιδιαίτερη επίσκεψη. Επισκέπτεται μία χώρα, από την οποία έχει απαιτήσει πολλά – και τούμπαλιν», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

«Από το τέλος του 2009 έως τα μέσα του 2015, η Ελλάδα στροβιλιζόταν σε μία βαθύτατα οικονομική κρίση που απειλούσε το ευρώ. Η Bundestag (ομοσπονδακή βουλή) έπρεπε να εγκρίνει το ένα πακέτο βοήθειας μετά το άλλο, γεγονός που κάθε φορά συνοδεύονταν από διαμαρτυρίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το «AfD» (Εναλλακτική για τη Γερμανία) ιδρύθηκε ως κόμμα κατά του ευρώ.

Την ίδια ώρα, «σε διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα, η Μέρκελ εμφανιζόταν σε αφίσες με το μουστάκι του Χίτλερ επειδή ήθελε να στηρίξει την Ελλάδα ενάντια στις σκληρές μεταρρυθμίσεις».

«Ήταν μια περίοδος κατά την οποία η Μέρκελ απέτυχε να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη και να της δώσει νέα ώθηση με λίγη περισσότερη γενναιοδωρία. Τότε ήταν που η Ε.Ε άρχισε να διαλύεται. Η Ελλάδα διασώθηκε, όχι όμως η ευρωπαϊκή ιδέα. Σήμερα η κατάσταση είναι χειρότερη από τότε», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

«Άλλωστε είναι μια καλή χειρονομία της Μέρκελ να πραγματοποιήσει αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στη χώρα, στην οποία έχει ασκήσει μεγάλη πίεση», προσθέτει.

FAZ: Ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί

«Κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στην Αθήνα, η υπηρεσιακή Καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στις μεταβαλλόμενες σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας», γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου υπήρξαν «δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε η Μέρκελ σε συνάντησή της με την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η ουσία είναι ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για τη λύση», πρόσθεσε η υπηρεσιακή Καγκελάριος της Γερμανίας.

«Υπήρχαν στιγμές που νιώσαμε πολύ μόνοι», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην ελληνική οικονομική κρίση, κατά την οποία η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του Grexit. Ωστόσο, αυτή η δύσκολη στιγμή εξασφάλισε επίσης τη βελτίωση των σχέσεων με τη Γερμανία και την καλύτερη κατανόηση μεταξύ μας. Η Μέρκελ είναι σπουδαίος πολιτικός», πρόσθεσε η κυρία Σακελλαροπούλου».

Mitteldeutsche Zeitung: Η Μέρκελ άντεξε τη δεξιά λαϊκιστική πίεση στη Γερμανία

«Για πολύ καιρό, η Μέρκελ αγωνιζόταν να υπερασπιστεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ενάντια στους δικούς της στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κριστιάν Λίντνερ, απαίτησε το «Grexit», ο σκληρός πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Γιόζεφ Σλάρμαν, απαίτησε αυτό που είχε γράψει και η εφημερίδα «Bild» ότι, οι Έλληνες πρέπει να «πουλήσουν τα νησιά τους».

«Η Μέρκελ άντεξε τη δεξιά λαϊκιστική πίεση στη Γερμανία». «Την ίδια στιγμή, ωστόσο επέβαλε, στους Έλληνες μία άνευ προηγουμένου αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας. Στο Βερολίνο βρήκαν την στάση αυτή ήπια, στην Αθήνα πολύ σκληρή. Σήμερα όλοι μπορούν να συγχαρούν ο ένας τον άλλον ως νικητές που έχουν αντέξει τις συναισθηματικές εξάρσεις της στιγμής», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας.

ΠΗΓΗDeutsche Welle
Προηγούμενο άρθροΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο λόγω της Ανάβασης Διονύσου
Επόμενο άρθροΕπιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το πρώτο unisex προφυλακτικό (vid)