Την τάση να πετούν πράγματα (λάσπη, κοχύλια, φύκια) φαίνεται ότι έχουν τα χταπόδια, αποκαλύπτοντας έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης που δεν έχουν πολλά ζώα.

Συγκεκριμένα, στιγμιότυπα από τις ακτές της Αυστραλίας αποκάλυψαν αυτή τη συνήθεια των χταποδιών. Ερευνητές από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά μελέτησαν βίντεο και βρήκαν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι πιο συνήθης για τα θηλυκά χταπόδια.

Σύμφωνα με προδημοσίευση έρευνας, αναφέρεται ότι στόχος των θηλυκών χταποδιών ήταν τα αρσενικά χταπόδια. Και όπως φαίνεται, αυτό συμβαίνει όταν τα θηλυκά ενοχλούνται από τα αρσενικά χταπόδια.

Σε περιστατικό που καταγράφηκε το 2016, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent», θηλυκό χταπόδι πέταξε υλικά δέκα φορές εναντίον αρσενικού χταποδιού που προσπάθησε επανειλημμένα να ζευγαρώσει μαζί του.

Όσο για τα χταπόδια που δέχονται τα… «χτυπήματα», δεν φαίνονται να αντιδρούν. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για συμπεριφορά που συναντάται συχνά στα ζώα, καθώς η ενέργεια της ρίψης πραγμάτων αποτελεί κυρίως ανθρώπινη δραστηριότητα. Εντούτοις, έχει παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα.

Και σύμφωνα με τους ερευνητές, στη μικρή λίστα με τα ζώα «που πετούν ή εκτοξεύουν τακτικά πράγματα» μπορούν να προστεθούν και τα χταπόδια. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ και των ζώων που «πετούν πράγματα σε άλλα ζώα».