Γράφει ο Βασίλης Λουίζος

Απ’ ό,τι λένε οι παλιότεροι, πριν τη δεκαετία του ’90, οι φωτιές ήταν σπάνιες στην ευρύτερη περιοχή. Μετά το 1994, όμως, ζήσαμε μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν τον Διόνυσο και την Πεντέλη, με μεγαλύτερη και καταστροφικότερη αυτή του 2018 με 104 νεκρούς και περισσότερους από 50 εγκαυματίες. Τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα να απαλλαγούμε ολοκληρωτικά απ’ αυτόν τον βραχνά. Γιατί, από τη μία η κλιματική αλλαγή, οι ακραίες θερμοκρασίες, η ξηρασία και τα παρατεταμένα μελτέμια στην περιοχή μας αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο. Από την άλλη, το παραμελημένο δίκτυο ηλεκτρισμού, η υποστελεχωμένη πυροσβεστική, οι πυρομανείς και η ανθρώπινη βλακεία έρχονται να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να ξαναζήσουμε δραματικές σκηνές.

Η αυστηροποίηση των ποινών για εκούσιους και ακούσιους δράστες λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση! Είναι υπερβολικό να ζητήσουμε από τον ΔΕΔΔΗΕ να εκσυγχρονίσει άμεσα το δίκτυό του και να υλοποιήσει την υπογειοποίησή του; Κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστια κεφάλαια και αρκετό χρόνο. Ας ξεκινήσει, όμως, κάποτε αυτή η διαδικασία. Κάθε χρόνο ας μπαίνει κι ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση…

Η ανθρώπινη αμέλεια και η βλακεία είναι γνωστό ότι είναι ανίκητες. Μπορούν να περιοριστούν, όμως, με πολύ αυστηρές ποινές αλλά και διαρκή ενημέρωση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν γίνεται να κάνουμε ηλεκτροσυγκολλήσεις και μπάρμπεκιου με 7 μποφόρ και με τον καύσωνα να «χτυπά» κόκκινο. Ή να πετάμε αναμμένο τσιγάρο ανεβαίνοντας τον Διόνυσο. Δυστυχώς, είναι συχνά αυτά τα φαινόμενα…

Τα μέτρα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είναι κι αυτά προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν, όμως, δύο μεγάλα προβλήματα. Από τη μία, ο μεγαλοϊδιοκτήτης, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, δεν είναι νομοταγής. Δεν πρόκειται να καθαρίσει ποτέ τα δάση και τις δημόσιες εκτάσεις. Κι από την άλλη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει την ευθύνη της περισυλλογής, έχει ανεπάρκεια και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό.

Το θέμα της επάρκειας σε κόσμο και σε μέσα πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα, τόσο στην Πυροσβεστική όσο και στους ΟΤΑ. Γιατί, πολύ απλά, δεν επιτρέπεται να ξεκινάει η φετινή αντιπυρική περίοδος με περισσότερες από 4.000 κενές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Δεν νοείται οι ομάδες Εθελοντών να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα βασικά, όπως τα τέλη κυκλοφορίας των Πυροσβεστικών οχημάτων και τον εξοπλισμό τους.

Δεν μπορεί οι ΟΤΑ να μην έχουν επαρκή αριθμό οχημάτων, με τον αντίστοιχο αριθμό οδηγών και χειριστών, για την άμεση και συντονισμένη αποκομιδή των κλαδεμάτων. Γιατί, διαφορετικά, με τον επιβεβλημένο καθαρισμό των οικοπέδων θα δημιουργούμε, χωρίς να το θέλουμε, διάσπαρτες εν δυνάμει εστίες πυρανάφλεξης από ξερά χόρτα και κλαδιά, τα οποία θα γίνονται «βουνά» μαζί με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση που κάποιοι ασυνείδητοι επιχειρούν.

Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε ακριβοδίκαιοι! Φέτος, τα πράγματα είναι ‒μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές‒ αρκετά καλύτερα. Παρότι οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες και οι φωτιές ήδη αρκετές, η αντιμετώπισή τους είναι αποτελεσματική. Ο έγκαιρος εντοπισμός των εστιών φέρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και των Εθελοντών έχει δώσει λύσεις. Η επιτήρηση με drone και θερμικές κάμερες, καθώς και τα εναέρια μέσα που περιπολούν φαίνεται να δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα στην κατάσβεση πριν η όποια φωτιά επεκταθεί.

Αν συνεχιστεί αυτή η συντονισμένη προσπάθεια, είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τα χειρότερα θα τα γλυτώσουμε. Και ίσως καταφέρουμε να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στους κατοίκους της περιοχής μας που έχουν υποφέρει τα πάνδεινα.

Καλό καλοκαίρι, χωρίς φωτιές!

Προηγούμενο άρθροΗ απίστευτη ιστορία του ναυαγού που επέζησε 438 ημέρες στη θάλασσα και κανείς δεν τον πίστευε
Επόμενο άρθροΕπικίνδυνη η Κυριακή: Σε πλήρη επιφυλακή ο δήμος Μαραθώνος υπό τον φόβο πυρκαγιάς