Του Κώστα Ζοργιού

«Καλά, καλοκαιριάτικα με τόσα κοκτέιλ και δροσερά ποτά γύρω μας κι επιλέγετε τέτοιο θέμα»; Ο αντίλογος είναι πολύ εύκολος.

Πρόκειται για ένα ποτό που το λατρεύουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, για κάποιους είναι ολόκληρη ιεροτελεστία το να πιουν ακόμα και ένα ποτήρι, κάποιοι άλλοι δίνουν περιουσίες για ένα μπουκάλι και, στο φινάλε, πίνεται όλες τις εποχές. Εξίσου βασικό επιχείρημα ότι Ιούνιο, το μακρινό 1.495, έγινε η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή στη Σκοτία από τον μοναχό Τζον Κορ κι ακούστηκε για πρώτη φορά η «μαγική» λέξη. Το Ήξερες Ότι Ιουνίου, λοιπόν, είναι αφιερωμένο στο ουίσκι…

-Το ουίσκι προέρχεται από τη γαελικό ‘uisge beathe’ και μεταφράζεται ως το νερό της ζωής. Φτιάχνεται από το «βαλσαμόχορτο», το οποίο είναι η «μπύρα» που αποστάζεται. Στην πραγματικότητα, το βότανο είναι φτιαγμένο από όλα τα συστατικά που θα βρείτε σε ένα ποτήρι παγωμένης μπύρας, δηλαδή νερό, μαγιά και βύνες.

-Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως είναι η προφανής. Η Σκοτία εξάγει ουίσκι αξίας 5 δισ. δολαρίων, τη στιγμή που οι δεύτερες ΗΠΑ μόλις που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.

-Για να καταλάβετε τι σημαίνει για τη Σκοτία – και τη Βρετανία γενικότερα – το ουίσκι, κάθε δευτερόλεπτο που περνά αποφέρει 135 λίρες μια και εξάγονται 2.500 μπουκάλια το λεπτό.

-Καθόλου άσχημα για μια χώρα με πληθυσμό μόλις 5,5 εκατ. που έχει συνεχώς απόθεμα 20 εκατ. βαρελιών, δηλαδή κάτι λιγότερο από 4 βαρέλια για κάθε Σκοτσέζο/α.

-Ένα μεγάλο πρόβλημα με το ποτό που αγαπούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι ότι δεν ξέρουμε ποιος το πρωτοέφτιαξε, έστω και άθελά του. Από τους πρώτους πάντως που πιστεύεται ότι το έπιναν μανιωδώς ήταν οι Σκοτσέζοι μοναχοί.

-Ο John ˝Johnnie˝ Walker ήταν ένας μπακάλης που ζούσε στο Κιλμάρνοκ της Σκοτίας, ειδικός στο τσάι, πριν τελικά αποφασίσει να ασχοληθεί με την παραγωγή ουίσκι.

-Μπακάληδες, όμως, ήταν και οι αδελφοί Chivas με τη διαφορά ότι δραστηριοποιούνταν στο Αμπερντίν. Η δική τους παραγωγή ουίσκι ξεκίνησε κοντά στο 1850.

-Είναι τόσο δημοφιλές παγκοσμίως που το 1956 το Whiskey αντικατέστησε το William για το W στο φωνητικό αλφάβητο του ΝΑΤΟ.

-Το 1994, όταν και συμπληρώθηκαν 500 χρόνια από την πρώτη γραπτή αναφορά του ουίσκι, πολλοί παραγωγοί έβγαλαν στην αγορά επετειακά κομμάτια.

-Πολλές διασημότητες του παρελθόντος και του παρόντος λάτρευαν και λατρεύουν το ουίσκι. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον λέγεται ότι έπινε καθημερινά, ο Φρανκ Σινάτρα πήρε μαζί στον τάφο του κι ένα μπουκάλι Jack Daniel’s ενώ γνωστοί λάτρεις ήταν οι Ουίνστον Τσώρτσιλ, Τόμας Τζέφερεσον και Μαρκ Τουέιν.

-Κι επειδή αναφερθήκαμε στον Jack Daniel, να πούμε ότι το έσκασε από τη μητριά του σε ηλικία μόλις έξι ετών και έμαθε τα μυστικά της απόσταξης πριν τα 13.

-Το μπουκάλι 400 ml του Glenavon Special Liqueur Whisky κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες ως το παλαιότερο ουίσκι στον κόσμο. Φημολογείται ότι συσκευάστηκε μεταξύ 1851 και 1858 και ανήκε σε μια ιρλανδική οικογένεια έως ότου δημοπρατήθηκε στη Bonhams στο Λονδίνο για το ποσό των 14.850 λιρών.

-Τον Ιούνιο του 1875, αποθήκη στην Ιρλανδία έπιασε φωτιά και ποτάμια από φλεγόμενο ουίσκι κυλούσαν στους δρόμους του Δουβλίνου σαν λάβα. Η καταστροφή ονομάστηκε The Great Dublin Whisky Fire και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 13 ζωών και 1.900 βαρελιών ουίσκι.

-Το ακριβότερο ουίσκι στον κόσμο είναι το Macallan ”M”, ένα μπουκάλι του οποίου πωλήθηκε το 2015 σε δημοπρασία για 393.000 λίρες.

-Προ ημερών και συγκεκριμένα στις 30 Μαΐου, το μεγαλύτερο μπουκάλι ουίσκι στον κόσμο, ο «ατρόμητος» όπως το έχουν ονομάσει, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 1.4 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για ένα Macallan Single Malt του 1989 σε μπουκάλι ύψους 1,80 μ. που περιέχει 311 λίτρα ουίσκι και αναλογεί σε 444 κανονικά μπουκάλια.