Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

                      Κωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος

 

Μαόνια- χρώμα μέσα στον χειμώνα …

Η μαόνια (Mahonia aquifolium) είναι ένας αειθαλής θάμνος που «καταφέρνει» να ανθίζει την εποχή που λίγα φυτά έχουν λουλούδια, δηλαδή το Χειμώνα. Είναι φυτό μέτρια ανάπτυξης, ύψους 1-1,5 μέτρο και παρουσιάζει ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον τόσο στα φύλλα όσο και στα άνθη του. Τα φύλλα του είναι αγκαθωτά και γίνονται κοκκινωπά τους χειμερινούς μήνες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Χαρακτηριστικό της είναι τα κίτρινα αρωματικά άνθη που βγαίνουν το χειμώνα και στην συνέχεια καταλήγουν σε μπλε καρπούς. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό αλλά προσβάλλεται εύκολα από τον μύκητα ωίδιο. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία στον κήπο αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει και σε σκιερές θέσεις. Φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό με ευρεία προσαρμοστικότητα. Προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση και δεν της αρέσει η ξηρασία. Φυτεύεται όλο το χρόνο, με λιγότερο ιδανικές περιόδους την καρδιά του χειμώνα και του καλοκαιριού. Ιδανική φύτευση για να αναδειχτεί το φυτό είναι σε ομάδες ή συνθέσεις με άλλα φυτά καθώς τα αγκαθωτά του φύλλα δίνουν μια διαφορετική νότα στον κήπο. Αν θελήσετε να την κλαδέψετε γιατί απλώθηκε πολύ ή γιατί δείχνει αραιή η φυλλωσιά της, κάντε το μετά την ανθοφορία της. Πολλαπλασιάζεται καλύτερα με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

 

Κηπουρέματα Δεκεμβρίου…

-Απομακρύνετε τις γλάστρες που έχετε μέσα στο σπίτι, από τζάκι, καλοριφέρ ή από τα τζάμια που έχουν πολύ υγρασία το βράδυ.

-Αν έχετε γλάστρες στο μπαλκόνι σας καλό θα ήταν να τις καλύψετε με ειδικό πανί φλις παγετοπροστασίας από τα πρώτα χιόνια.

-Σκάψτε αυλάκια γύρω από τα λαχανικά του κήπου σας για  να μην λιμνάζουν τα νερά.

-Από τώρα μπορείτε να μεταφυτέψετε τα φυτά που χρειάζονται μεγαλύτερη γλάστρα ή αυτά που θέλετε να τους αλλάξετε θέση στον κήπο. Προσέχουμε να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μπάλα χώματος γίνεται και να αραιώσουμε την βλάστηση των φυτών για να μειώσουμε τις απαιτήσεις τους σε νερό μέχρι να εγκατασταθούν στη νέα θέση.

-Μειώστε τα ποτίσματα στα απολύτως απαραίτητα. Αν οι βροχές ξεδιψούν τα φυτά σας, μην ποτίζετε καθόλου.

-Πρέπει να αδειάζετε και να καθαρίζετε συχνά τα πιατάκια που κρατάνε νερό.

-Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία του χρυσάνθεμου, το κλαδεύουμε πολύ χαμηλά και σκορπίζουμε γύρω του καλά χωνεμένη κοπριά. Έτσι το φυτό μας θα ανθίσει και το επόμενο φθινόπωρο.

-Το δίμηνο Νοέμβριου-Δεκεμβρίου ψεκάζουμε με χαλκό τις ροδακινιές και νεκταρινιές για να προλάβουμε ζημιές από ασθένειες, μύκητες και αυγά εντόμων που μπορεί να καταστρέψουν τα δέντρα μας.

Σπέρνουμε, Φυτεύουμε, Απολαμβάνουμε το Νοέμβριο…

  Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε τα οπωροφόρα δέντρα που θέλετε να βάλετε στον κήπο σας. Θα πρέπει όμως να έχετε εφοδιαστεί με ύφασμα μη υφασμένο για να τα τυλίξετε σε περίπτωση που αρχίσει να χιονίζει ή κάνει παγετό. Επίσης θα πρέπει να καλύψετε και τα εσπεριδοειδή σας που είναι ευαίσθητα στον παγετό.

-Μπορείτε επίσης να φυτέψετε πρίμουλα ή πανσέ σε όλα τα χρώματα είτε σε παρτέρια είτε σε ζαρντινιέρες.

-Ιδανική εποχή για φύτευση είναι και για τις βιολέτες σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

-Ένα ακόμα φυτό που πρέπει να βάλετε στον κήπο σας είναι ο άλυσος. Είναι ένα φυτό που κρέμεται όσο μεγαλώνει και μυρίζει σαν γιασεμί. Χρειάζεται όμως να φυτευτεί σε μέρος με άπλετο φως.

-Επίσης μπορείτε να συνεχίζετε να φυτεύετε κυκλάμινα για χρώμα στον κήπο σας όλο το χειμώνα. Τοποθετήστε τα σε δροσερό και φωτεινό σημείο και απαραιτήτως μακριά από τις ακτίνες του ηλίου. Είναι πολυετές φυτό συνεπώς μην το πετάξετε όταν αρχίζει να μαραίνεται γιατί θα σας δώσει λουλούδια και την επόμενη χρονιά.

-Ακόμα μπορείτε να φυτέψετε την ποϊνσέντια, το γνωστό σε όλους μας αλεξανδρινό, με τα υπέροχα κόκκινα φύλλα της. Χρειάζεται προστατευμένες θέσεις από παγετό και με σωστή φροντίδα το φυτό σας θα ανθίσει και την επόμενη χρονιά.

-Συνεχίστε τις καλλιεργειές σας σε φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, ρόκα και ραπανάκι.

-Συγκομίζουμε μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια και κίτρα και απολαμβάνουμε τα φρούτα από τον κήπο μας.

Περισσότερες συμβουλές τον επόμενο μήνα…

 

 

Προηγούμενο άρθροΑνακύκλωση: Ένα στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε!
Επόμενο άρθροΗ λαϊκή αγορά στηρίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο!