Του Μάκη Κουλουμπή

Η απογραφή του πληθυσμού 2021 που πραγματοποιείται από τη Στατιστική Υπηρεσία και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ κι ενάμισι μήνα, γίνεται την αρχή κάθε δεκαετίας σε κάθε χώρα της Ευρώπης.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διαδικασία που η συμμετοχή σε όλη την Ευρώπη ήταν και είναι υποχρεωτική, μιας και συντελεί στην κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων ώστε να καθοριστούν εκατοντάδες δείκτες και να ληφθούν αποφάσεις σε κάθε επίπεδο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ελληνική Πολιτεία μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Από τα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα μέχρι τα μικρά και καθημερινά θέματα.

Με βάση τα στοιχεία που θα συλλεχθούν διαμορφώνονται κυρίως τα κρατικά κονδύλια, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, οι οικονομικές διεκδικήσεις των Δήμων, συντελεστές που είναι εξαιρετικά αναγκαίοι για την υλοποίηση των έργων και την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων κάθε πόλης και χωριού. Επιπλέον από τους αριθμούς που θα προκύψουν από την απογραφή πρόκειται να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να προγραμματιστούν από την Πολιτεία, τα επόμενα χρόνια, όλες οι αναγκαίες υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες κάθε περιοχής της χώρας.

Από τον πληθυσμό της πόλης μας πρόκειται να εξαρτηθούν πόσους πόρους θα πάρει ο Δήμος μας από την Πολιτεία για την καθαριότητα και την οδοποιία, πόσα επιπλέον σχολεία χρειαζόμαστε, πώς θα αναπτυχθούν τα δίκτυα ενέργειας, ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Παράλληλα, από τα στοιχεία του πληθυσμού της πόλης μας πρόκειται να εξαρτηθούν άμεσα επενδυτικές αποφάσεις, ίδρυση νέων επιχειρήσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι συντελεστές δόμησης, αν υπάρχει η ανάγκη για λειτουργία κοντά μας ενός νοσοκομείου ή πόσο αναγκαία είναι η αστική συγκοινωνία, ακόμα και πόσοι γιατροί χρειάζονται στο Κέντρο Υγείας.

Υπάρχουν ακόμα Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες επαρχιακών κυρίως πόλεων και χωριών που καλούν συμπατριώτες τους που κατοικούν σε αστικά κέντρα να έρθουν την ημέρα της απογραφής και να απογραφούν στον τόπο καταγωγής τους, για να παρουσιάσουν έστω και εικονικά μεγαλύτερο πληθυσμό ώστε να διεκδικήσουν περισσότερες επιδοτήσεις και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην περιοχή τους.

Ειδικά στην περιοχή μας, θυμάμαι ακόμα όταν σε προηγούμενες απογραφές, γίνονταν καμπάνιες από τους Δήμους Νέας Μάκρης, Μαραθώνα και Ραφήνας, που με επιστολές και τηλέφωνα καλούσαν μέχρι και παραθεριστές με εξοχικά σπίτια να έλθουν να απογραφούν εδώ. Όπως καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω, η συμμετοχή όλων των κατοίκων της πόλης μας στην απογραφή δεν είναι απλά απαραίτητη αλλά αναγκαία και προς το συμφέρον όλων μας.

Μου είναι αδιανόητο λοιπόν να δεχθώ και να πιστέψω τα όσα διαβάζω, κυρίως στα social media, για όσους αρνούνται να ανοίξουν την πόρτα τους στους απογραφείς, για όσους αρνούνται να εμπλακούν στη διαδικασία έστω και μέσω της πλατφόρμας στο ίντερνετ ή γενικά για όσους κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σαμποτάρουν τη διαδικασία.

Με άλλα λόγια δηλαδή, να αρνούνται την ύπαρξη τους. Κι όλ’ αυτά στη… λογική δήθεν συλλογής προσωπικών στοιχείων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων καθώς και… «για να είναι υποχρεωτική η απογραφή, κάποιον λάκκο έχει φάβα». Σε μια εποχή που όλοι μας έχουμε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, τραπεζικό λογαριασμό, κινητό με GPS με ανοικτή τοποθεσία και προφίλ σε όλα τα social media που καθημερινά κοινοποιούμε stories κι ενημερώνουμε πού είμαστε, με ποιον είμαστε, τι φάγαμε, τι ήπιαμε.

Σε μια εποχή που όλοι μας πατάμε «συμφωνώ», χωρίς καν να διαβάσουμε, στην κάθε «αποδοχή όρων και cookies» για να δούμε μια είδηση, ένα βίντεο ή να παίξουμε ένα παιχνίδι, να δούμε μια συνταγή ή να αγοράσουμε εσώρουχα και παντόφλες από κάποιο e-shop.

Μου είναι αδιανόητο λοιπόν να πιστέψω και να δεχθώ, ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα να απογραφούμε. Μην τυχόν και μάθει ο… Μπιλ Γκέιτς τι ωροσκόπο έχουμε; Ή μήπως και μάθει ο… Κούλης αν συγκατοικούμε με τη μαμά μας ή την πεθερά μας;