Μέρες Χριστουγέννων. Δεν ξέρω ακόμη εάν το χριστουγεννιάτικο δώρο στην πατρίδα μας ήταν η επίσκεψη του Ερντογάν και οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε σωστή εκτίμηση.

Είμαι σίγουρος, όμως, ποιο θα μπορούσε να είναι ένα καλό δώρο για τον εαυτό μας. Και χριστουγεννιάτικο και παντοτινό.

Όλα αυτά τα γεγονότα, τα τραγικά γεγονότα που κατακλύζουν τελευταία την επικαιρότητα, έχουν κατά τη γνώμη μου έναν κοινό παρονομαστή: Δεν αναλογιζόμαστε επαρκώς και εγκαίρως τις συνέπειες που μπορεί να έχουν κάποιες από τις πράξεις μας. Τι μπορεί στο τέλος να σημαίνουν, τι μπορούν να προκαλέσουν.

Γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι ο νεαρός που έριξε τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό, ποτέ δεν φαντάστηκε ότι έβαζε σε σοβαρότατο κίνδυνο μια ανθρώπινη ζωή και πιθανότατα θα κατέστρεφε και τη δική του.

Γιατί και ο κηδεμόνας των τσοπανόσκυλων θεωρώ ότι ποτέ δεν σκέφτηκε ότι τα τρία μεγαλόσωμα σκυλιά του θα κατασπάραζαν κάποτε μια αθώα γυναίκα. Γιατί ο μεθυσμένος οδηγός που έβαλε τα κλειδιά στη μηχανή έχοντας πιει λίγα ποτηράκια παραπάνω, ποτέ δεν διανοήθηκε ότι μπορεί εύκολα να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές ή και τη δική του. Και τόσα άλλα…

Από αμέλεια; Από έλλειψη ενσυναίσθησης; Από άγνοια κινδύνου; Από βλακεία;
«Ουδείς εκών κακός», έλεγε ο αρχαίος σοφός και επιμένω ακόμη να το πιστεύω με τις όποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Όταν όμως πρυτανεύει η αμέλεια, η απερισκεψία, η ανευθυνότητα, το νταηλίκι, η μαγκιά, τότε τα πράγματα παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και γινόμαστε εύκολα «άκοντες κακοί».

Θα είναι, λοιπόν, ένα σημαντικό δώρο στον εαυτό μας και αντίστοιχα στην κοινωνία το δώρο της υπευθυνότητας! Να αποκτήσουμε πλέον όλοι αυτή τη συνείδηση ότι οι παρορμητικές μας πράξεις μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικές καταστάσεις. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο προνοητικοί στην καθημερινότητά μας. Ο θυμός, η αδιαφορία και η απερισκεψία είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι ακόμα και στις πιο απλές ενέργειές μας.

Μακάρι αυτό το πνεύμα της πρόγνωσης των πιθανών κινδύνων να κυριαρχήσει και να καθοδηγεί όλους μας και τον καθένα μας ξεχωριστά. Ας είναι όλοι το 2024 λίγο πιο υπεύθυνοι. Αυτή είναι η δική μου ευχή. Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλους!

Προηγούμενο άρθροΈνας αστυνομικός για κάθε 1.570 κατοίκους στον δήμο Μαραθώνος
Επόμενο άρθροΜνημόνιος: Έτσι λειτουργούν τα χρωματιστά τιμολόγια…