33 C
Nea Makri
24 Ιούλ 2024
697x154_ILIAXTIDA
697x154_NAOMA
thumbnail_vlbp
previous arrow
next arrow

ΚΗΠΟ-ΞΕ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 Γράφουν οι Βίκυ Τάχου Γεωπόνος, Γεωπόνος/Αρχιτέκτων Τοπίου 

                               Κωνσταντίνος Στάσης, Τεχνολόγος Γεωπόνος 

 

Φωτίνια – ένας φωτεινός θάμνος στο κήπο…

  •  Η φωτίνια (Photinia x fraseri) είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς θάμνους ειδικά στις αρχές της άνοιξης. Γενικά είναι ένα θάμνος με χρώμα φυλλώματος το πράσινο. Όμως σε περίπτωση που εκτίθεται σε ηλιόλουστα σημεία τα νέα φύλλα είναι κόκκινου χρώματος που στην συνέχεια πρασινίζουν.
  • Είναι θάμνος αειθαλής και γρήγορης ανάπτυξης που φτάνει τα 3-5 μέτρα ύψος.
  • Έχει φύλλα λεία, ζωηρού πράσινου χρώματος που κατά το Χειμώνα κοκκινίζουν. Επίσης κόκκινο φύλλωμα φέρει και η νέα βλάστηση κατά την Άνοιξη.
  • Η ονομασία του φυτού προέρχεται από την ελληνική λέξη φωτεινός, λόγω του λαμπερού και φωτεινού φυλλώματος.
  • Παράγει άφθονα λεπτά λευκά άνθη, σε ταξιανθία τύπου βότρυς. Τα άνθη καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το Καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον Χειμώνα.
  • Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια, ελαφρά, ηλιαζόμενα και καλά αεριζόμενα εδάφη, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό. Προσαρμόζεται εύκολα και σε ημισκιερά σημεία του κήπου, αλλά εκεί παρουσιάζει μείωση της ανθοφορίας και αραίωμα του φυλλώματος.
  • Είναι θάμνος με μεγάλη διακοσμητική αξία λόγω του κόκκινου φυλλώματος και στην κηποτεχνία μπορεί να δημιουργήσει όμορφους φράχτες. Χρησιμοποιείται όμως και σε συστάδες φυτών καθώς δίνει χρώμα και ομορφαίνει διάφορες γωνίες του κήπου.
  • Φυτεύεται όλες τις εποχές, εκτός από τις περιόδους με δριμύ κρύο ή με αφόρητη ζέστη. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και μεγάλη αντοχή στην ξηρασία.
  • Κλαδεύεται για διαμόρφωση του φυτού και για περιορισμό της βλάστησης στο επιθυμητό ύψος. Είναι φυτό που ανταποκρίνεται στο κλάδεμα παράγοντας νέα βλάστηση και επομένως αν παρατηρήσουμε  ότι αραιώνει το φύλλωμα του μπορούμε να το κλαδέψουμε.
  • Χρειάζεται 1-2 λιπάνσεις κάθε χρόνο την Άνοιξη και το Φθινόπωρο με πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα.

 

ΚΗΠΟ – ΞΕ – ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

  Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτέκτων Τοπίου                        Κωνσταντίνος Στάσης - Τεχνολόγος...

ΚΗΠΟ-ΞΕ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μιμόζα άρωμα και χρώμα στην καρδιά του Χειμώνα…   Ο Χειμώνας παραδοσιακά θεωρείται η πιο αδιάφορη εποχή για τη φύση και έχει επικρατήσει η...

ΚΗΠΟ-ΞΕ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτέκτων Τοπίου

                      Κωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος

 

Μαόνια- χρώμα μέσα στον χειμώνα …

Η μαόνια (Mahonia aquifolium) είναι ένας αειθαλής θάμνος που «καταφέρνει» να ανθίζει την εποχή που λίγα φυτά έχουν λουλούδια, δηλαδή το Χειμώνα. Είναι φυτό μέτρια ανάπτυξης, ύψους 1-1,5 μέτρο και παρουσιάζει ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον τόσο στα φύλλα όσο και στα άνθη του. Τα φύλλα του είναι αγκαθωτά και γίνονται κοκκινωπά τους χειμερινούς μήνες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Χαρακτηριστικό της είναι τα κίτρινα αρωματικά άνθη που βγαίνουν το χειμώνα και στην συνέχεια καταλήγουν σε μπλε καρπούς. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό αλλά προσβάλλεται εύκολα από τον μύκητα ωίδιο. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία στον κήπο αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει και σε σκιερές θέσεις. Φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό με ευρεία προσαρμοστικότητα. Προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση και δεν της αρέσει η ξηρασία. Φυτεύεται όλο το χρόνο, με λιγότερο ιδανικές περιόδους την καρδιά του χειμώνα και του καλοκαιριού. Ιδανική φύτευση για να αναδειχτεί το φυτό είναι σε ομάδες ή συνθέσεις με άλλα φυτά καθώς τα αγκαθωτά του φύλλα δίνουν μια διαφορετική νότα στον κήπο. Αν θελήσετε να την κλαδέψετε γιατί απλώθηκε πολύ ή γιατί δείχνει αραιή η φυλλωσιά της, κάντε το μετά την ανθοφορία της. Πολλαπλασιάζεται καλύτερα με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

ΚΗΠΟ-ΞΕ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ NOEMΒΡΙΟΥ

Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτέκτων ΤοπίουΚωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος                                                                                Η ελιά μας… Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο...

Κηποξεμπερδέματα για τον μήνα Απρίλιο

Γράφουν οι :
Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτέκτων Τοπίου
Κωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος


Τριανταφυλλιά … η Βασίλισσα του κήπου μας…

Κηπο…ξεμπερδέματα για τον Φεβρουάριο

Γράφουν οι:  Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτέκτων Τοπίου
                        Κωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος

Άνθη στην καρδιά του Χειμώνα…
Ο Χειμώνας παραδοσιακά θεωρείται η πιο αδιάφορη εποχή για την φύση και έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο κήπος είναι πιο ελκυστικός την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Κηπο…ξεμπερδέματα για τον Ιανουάριο

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ:
Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτεκτών Τοπίου
Κώνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων, όλα τα σπίτια στολίζονται γιορτινά. Ο καθένας μας σκέφτεται ήδη τα δώρα που θα κάνει και που θα λάβει. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό και εξεζητημένο καθώς ένα δώρο δείχνει σκέψη, συμπόνια, εκτίμηση και αγάπη.
     Μερικά από τα πιο φυσικά δώρα είναι τα λουλούδια και το λουλούδι των Χριστουγέννων το Αλεξανδρινό (ή Ποϊνσέτια) είναι το πλέον δημοφιλές και εντυπωσιακό αυτή την εποχή.

Κηποξεμπερδέματα για τον μήνα Νοέμβριο

Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου, Γεωπόνος

                      Κωνσταντίνος Στάσης, Τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής

Από σήμερα, η MARATHON PRESS εγκαινιάζει μια νέα στήλη μέσα από την οποία οι αναγνώστες θα γνωρίσουν και θα μυηθούν  με τον κόσμο της κηπουρικής. Μια στήλη για όλους εσάς που αγαπάτε τη φύση, το πράσινο και φυσικά τη ζωή.

Δείτε ακόμα

Μάτι: Τα 104 φαναράκια και τα 11 μπαλόνια – «Ο πόνος μας θεριεύει»

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στις εκδηλώσεις για την έκτη επέτειο από τη φονική φωτιά στο Μάτι. Μετά το τρισάγιο και το Προσκλητήριο νεκρών στο Νέο Βουτζά,...

Μάτι: «Νοσηλεύτηκα 17 μήνες, τρεις φορές ήρθα στο χείλος του θανάτου»

Η κα Πηνελόπη, η πιο μεγάλη σε ηλικία επιζήσασα από την τραγωδία στο Μάτι, μίλησε ανήμερα της επετείου 6 χρόνων από την απώλεια 104...

Το πρόγραμμα στον κινηματογράφο Cool Tymvos μέχρι την Τετάρτη 24 Ιουλίου

Πέντε διαφορετικές ταινίες θα προβληθούν στις δύο αίθουσες του κινηματογράφου Cool Tymvos από την Πέμπτη 18 Ιουλίου μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιουλίου. Αναλυτικά...

Τροχαίο με έναν τραυματία στη Μαραθώνος στο φανάρι για το ελικοδρόμιο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Τρίτης στη λεωφόρο Μαραθώνος, στο φανάρι προς το ελικοδρόμιο. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για...

Σπάνιες φωτογραφίες φυλής που ζει απομονωμένη στον Αμαζόνιο να ψάχνει τροφή

Σπάνιες εικόνες των Mashco Piro, μιας απομονωμένης φυλής ιθαγενών στον περουβιανό Αμαζόνιο, δημοσιεύτηκαν την Τρίτη (16/7) από την Survival International, δείχνοντας δεκάδες ανθρώπους στις...