15.9 C
Nea Makri
20 Μαρ 2023
697x154_fast learners
EYDAP-EKSELIKSH-ERGON---697x154-faster
thumbnail_vlbp
previous arrow
next arrow

ΚΗΠΟ-ΞΕ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 Γράφουν οι Βίκυ Τάχου Γεωπόνος, Γεωπόνος/Αρχιτέκτων Τοπίου 

                               Κωνσταντίνος Στάσης, Τεχνολόγος Γεωπόνος 

 

Φωτίνια – ένας φωτεινός θάμνος στο κήπο…

  •  Η φωτίνια (Photinia x fraseri) είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς θάμνους ειδικά στις αρχές της άνοιξης. Γενικά είναι ένα θάμνος με χρώμα φυλλώματος το πράσινο. Όμως σε περίπτωση που εκτίθεται σε ηλιόλουστα σημεία τα νέα φύλλα είναι κόκκινου χρώματος που στην συνέχεια πρασινίζουν.
  • Είναι θάμνος αειθαλής και γρήγορης ανάπτυξης που φτάνει τα 3-5 μέτρα ύψος.
  • Έχει φύλλα λεία, ζωηρού πράσινου χρώματος που κατά το Χειμώνα κοκκινίζουν. Επίσης κόκκινο φύλλωμα φέρει και η νέα βλάστηση κατά την Άνοιξη.
  • Η ονομασία του φυτού προέρχεται από την ελληνική λέξη φωτεινός, λόγω του λαμπερού και φωτεινού φυλλώματος.
  • Παράγει άφθονα λεπτά λευκά άνθη, σε ταξιανθία τύπου βότρυς. Τα άνθη καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το Καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον Χειμώνα.
  • Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια, ελαφρά, ηλιαζόμενα και καλά αεριζόμενα εδάφη, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό. Προσαρμόζεται εύκολα και σε ημισκιερά σημεία του κήπου, αλλά εκεί παρουσιάζει μείωση της ανθοφορίας και αραίωμα του φυλλώματος.
  • Είναι θάμνος με μεγάλη διακοσμητική αξία λόγω του κόκκινου φυλλώματος και στην κηποτεχνία μπορεί να δημιουργήσει όμορφους φράχτες. Χρησιμοποιείται όμως και σε συστάδες φυτών καθώς δίνει χρώμα και ομορφαίνει διάφορες γωνίες του κήπου.
  • Φυτεύεται όλες τις εποχές, εκτός από τις περιόδους με δριμύ κρύο ή με αφόρητη ζέστη. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και μεγάλη αντοχή στην ξηρασία.
  • Κλαδεύεται για διαμόρφωση του φυτού και για περιορισμό της βλάστησης στο επιθυμητό ύψος. Είναι φυτό που ανταποκρίνεται στο κλάδεμα παράγοντας νέα βλάστηση και επομένως αν παρατηρήσουμε  ότι αραιώνει το φύλλωμα του μπορούμε να το κλαδέψουμε.
  • Χρειάζεται 1-2 λιπάνσεις κάθε χρόνο την Άνοιξη και το Φθινόπωρο με πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα.

 

ΚΗΠΟ – ΞΕ – ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

  Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτέκτων Τοπίου                        Κωνσταντίνος Στάσης - Τεχνολόγος...

ΚΗΠΟ-ΞΕ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μιμόζα άρωμα και χρώμα στην καρδιά του Χειμώνα…   Ο Χειμώνας παραδοσιακά θεωρείται η πιο αδιάφορη εποχή για τη φύση και έχει επικρατήσει η...

ΚΗΠΟ-ΞΕ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτέκτων Τοπίου

                      Κωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος

 

Μαόνια- χρώμα μέσα στον χειμώνα …

Η μαόνια (Mahonia aquifolium) είναι ένας αειθαλής θάμνος που «καταφέρνει» να ανθίζει την εποχή που λίγα φυτά έχουν λουλούδια, δηλαδή το Χειμώνα. Είναι φυτό μέτρια ανάπτυξης, ύψους 1-1,5 μέτρο και παρουσιάζει ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον τόσο στα φύλλα όσο και στα άνθη του. Τα φύλλα του είναι αγκαθωτά και γίνονται κοκκινωπά τους χειμερινούς μήνες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Χαρακτηριστικό της είναι τα κίτρινα αρωματικά άνθη που βγαίνουν το χειμώνα και στην συνέχεια καταλήγουν σε μπλε καρπούς. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό αλλά προσβάλλεται εύκολα από τον μύκητα ωίδιο. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία στον κήπο αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει και σε σκιερές θέσεις. Φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό με ευρεία προσαρμοστικότητα. Προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση και δεν της αρέσει η ξηρασία. Φυτεύεται όλο το χρόνο, με λιγότερο ιδανικές περιόδους την καρδιά του χειμώνα και του καλοκαιριού. Ιδανική φύτευση για να αναδειχτεί το φυτό είναι σε ομάδες ή συνθέσεις με άλλα φυτά καθώς τα αγκαθωτά του φύλλα δίνουν μια διαφορετική νότα στον κήπο. Αν θελήσετε να την κλαδέψετε γιατί απλώθηκε πολύ ή γιατί δείχνει αραιή η φυλλωσιά της, κάντε το μετά την ανθοφορία της. Πολλαπλασιάζεται καλύτερα με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

ΚΗΠΟ-ΞΕ-ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ NOEMΒΡΙΟΥ

Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτέκτων ΤοπίουΚωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος                                                                                Η ελιά μας… Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο...

Κηποξεμπερδέματα για τον μήνα Απρίλιο

Γράφουν οι :
Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτέκτων Τοπίου
Κωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος


Τριανταφυλλιά … η Βασίλισσα του κήπου μας…

Κηπο…ξεμπερδέματα για τον Φεβρουάριο

Γράφουν οι:  Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτέκτων Τοπίου
                        Κωνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος

Άνθη στην καρδιά του Χειμώνα…
Ο Χειμώνας παραδοσιακά θεωρείται η πιο αδιάφορη εποχή για την φύση και έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο κήπος είναι πιο ελκυστικός την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Κηπο…ξεμπερδέματα για τον Ιανουάριο

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ:
Βίκυ Τάχου Γεωπόνος - Αρχιτεκτών Τοπίου
Κώνσταντίνος Στάσης Τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων, όλα τα σπίτια στολίζονται γιορτινά. Ο καθένας μας σκέφτεται ήδη τα δώρα που θα κάνει και που θα λάβει. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό και εξεζητημένο καθώς ένα δώρο δείχνει σκέψη, συμπόνια, εκτίμηση και αγάπη.
     Μερικά από τα πιο φυσικά δώρα είναι τα λουλούδια και το λουλούδι των Χριστουγέννων το Αλεξανδρινό (ή Ποϊνσέτια) είναι το πλέον δημοφιλές και εντυπωσιακό αυτή την εποχή.

Κηποξεμπερδέματα για τον μήνα Νοέμβριο

Γράφουν οι: Βίκυ Τάχου, Γεωπόνος

                      Κωνσταντίνος Στάσης, Τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής

Από σήμερα, η MARATHON PRESS εγκαινιάζει μια νέα στήλη μέσα από την οποία οι αναγνώστες θα γνωρίσουν και θα μυηθούν  με τον κόσμο της κηπουρικής. Μια στήλη για όλους εσάς που αγαπάτε τη φύση, το πράσινο και φυσικά τη ζωή.

Δείτε ακόμα

Αυτός είναι ο πρώτος ποδηλατόδρομος κάτω από τη Γη – Θα τον χρησιμοποιούν και...

Η βελτίωση της αστικής κινητικότητας και ο αστικός μετασχηματισμός περιλαμβάνει δράσεις που μεταμορφώνουν τις πόλεις σε περιβάλλοντα στα οποία ο πολίτης θα χαίρεται να...

Οι 10 κορυφαίοι ηθοποιοί που δεν έχουν κερδίσει ποτέ βραβείο Όσκαρ

Ένα Όσκαρ υποδηλώνει πραγματική μαεστρία στην υποκριτική τέχνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκπληκτικοί και εμβληματικοί ηθοποιοί που δεν έχουν πάρει ακόμα...

Γιατί αυτό το σπίτι που θυμίζει παρατημένη παράγκα έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον

Απομακρυσμένο εξοχικό σπίτι στο Yorkshire Dales το οποίο «αναζητά» πολλή αγάπη, σύμφωνα με την αγγελία πώλησής του, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον αφού βγήκε στην...

Εξάχρονος έχασε τον χαρταετό του την Καθαρά Δευτέρα και έστειλε γράμμα μέχρι και στον...

Μια απρόσμενη έκπληξη περίμενε τον Διευθυντή του Γυμνασίου ΛΤ Χάλκης Νίκο Τσατταλιό τις προηγούμενες ημέρες, καθώς βρήκε το γράμμα του 6χρονου Ραφαήλ από τη...

Η Seneca Hair Transplant φύτεψε δέντρα στο Μάτι και για τον Παναγιώτη Χαμηλοθώρη

Παρούσα στη δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μάτι υπό την αιγίδα της We4All ήταν και η εταιρία Seneca Hair Transplant, σε μια...